COVID-19 = άνιση πρόσβαση στα τρόφιμα
Η πανδημία την έκανε χειρότερη
Όπως δείχνει μία μελέτη
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:50:11,07/19/2021

Οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα αγόραζαν τρόφιμα τοις μετρητοίς από τους τοπικούς παντοπώλες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας COVID-19.Φωτογραφία από Kevin Phillips από το Pixabay
Οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα αγόραζαν τρόφιμα τοις μετρητοίς από τους τοπικούς παντοπώλες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας COVID-19. Tην ίδια χρονική περίοδο φαίνεται πως οι πιο εύποροι κάτοικοι πραγματοποίησαν σημαντικά λιγότερες μετακινήσεις σε μεγάλα παντοπωλεία και στα καταστήματα προϊόντων μεγάλης συσκευασίας, παραγγέλνοντας προφανώς περισσότερο διαδικτυακά και κοιτάζοντας να αποθηκεύσουν τρόφιμα ή προϊόντα, όταν έβγαιναν για ψώνια.
Λιγότερες επιλογές για τους φτωχούς
Λιγότερες επιλογές διέθεταν οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι -οποίες έπρεπε να διπλασιάσουν αυτό που έκαναν πάντα, δηλαδή να βγαίνουν τακτικά στα τοπικά καταστήματα ή στα μικρά παντοπωλεία, όπου ψώνιζαν με μετρητά, για να εξασφαλίσουν τα τρόφιμα της της οικογένειάς τους.
Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που ανέλυσε τις επισκέψεις των καταναλωτών στα παντοπωλεία της περιοχής Columbus.
Δήλωση ερευνήτριας
«Τα μικρά τοπικά παντοπωλεία σε γειτονιές που στεγάζουν κυρίως άτομα χαμηλού εισοδήματος ανεξαρτήτως χρώματος δεν είδαν τόσο μεγάλη πτώση στους πελάτες κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, όσο και τα μεγάλα παντοπωλεία και τα μεγάλα καταστήματα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια Γεωγραφίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, Armita Kar.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα έπρεπε ακόμη να ψωνίζουν για προσωπικά είδη κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών της πανδημίας COVID και μπορεί να μην είχαν την οικονομική ικανότητα να αποθηκεύουν τρόφιμα. Πήγαιναν λιγότερο σε παντοπωλεία μεσαίου και υψηλού επιπέδου έξω από τη γειτονιά τους. συνέχισαν να πηγαίνουν τακτικά στα καταστήματα που ήταν πλησιέστερα σε αυτούς και στα οποία μπορούσαν να αγοράσουν με μετρητά», εξήγησε η κ. Kar.
Επιδείνωση των προβλημάτων
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πανδημίας δεν ήταν νέα. Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε τα υφιστάμενα προβλήματα της άνισης πρόσβασης σε τρόφιμα για τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα», τόνισε η έτερα συγγραφέας του άρθρου της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Γεωγραφίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, Huyen Le.
Πως έγινε η έρευνα
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα και συγκεντρωτικά δεδομένα της τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων κι ανέλυσαν τα μοτίβα των μετακινήσεων, που έγιναν το 2020 σε σχεδόν όλα τα μανάβικα – παντοπωλεία της περιοχής Columbus (συνολικά 393) κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων εγκλεισμού (6 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου και 16 Μαρτίου – 19 Απριλίου), καθώς και του αρχικού ανοίγματος (20 Απριλίου – 31 Μαΐου).
Ο στόχος της έρευνας
Στόχος της έρευνας ήταν να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:
♦Το πώς επηρεάστηκαν τα διάφορα είδη παντοπωλείων ή καταστημάτων τροφίμων.
♦Το πώς διέφεραν οι μετακινήσεις στα συγκεκριμένα καταστήματα διέφεραν μεταξύ των γειτονιών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για να παρέχουν καλύτερες επιλογές αγορών για τους ανθρώπους σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.Φωτογραφία από S K από το Pixabay
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:
♦Όταν ξεκίνησαν οι εγκλεισμοί λόγω της πανδημίας COVID-19 «Βυθίστηκε» η προσωπική πελατεία στα παντοπωλεία μεσαίου και υψηλού επιπέδου, καθώς και στους λιανοπωλητές τροφίμων. Aυτό συνέβη, επειδή οι πιο εύποροι πελάτες μπορούσαν να κάνουν αγορές στο διαδίκτυο και να εφοδιαστούν με προμήθειες. Έτσι πήγαιναν λιγότερο συχνά στα καταστήματα.
♦Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού στις γειτονιές με κατοίκους χαμηλού εισοδήματος σημειώθηκε μια μικρή πτώση στα επίπεδα των πελατών των μικρότερων ανεξάρτητων παντοπωλών.
Έπαιξε ρόλο η λιγότερη συχνότητα
της δημόσιας συγκοινωνίας
Όταν το αρχικό άνοιγμα έγινε τον Απρίλιο, τότε τα μεγαλύτερα παντοπωλεία και οι μεγάλοι λιανοπωλητές είδαν τον αριθμό των πελατών να ανακάμπτει γρήγορα, αλλά με μια σημαντική προειδοποίηση:
«Οι περισσότεροι από τους πελάτες που επέστρεψαν, ζούσαν πολύ κοντά στην περιοχή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Οι πελάτες που προέρχονταν από μεγαλύτερες αποστάσεις – συχνά από γειτονιές χαμηλού εισοδήματος – δεν επέστρεψαν με τους ίδιους αριθμούς.
Πιστεύουμε ότι οι επιλογές μεταφοράς για τους ανθρώπους σε γειτονιές χαμηλού εισοδήματος ήταν περιορισμένες. Η δημόσια συγκοινωνία ήταν ακόμα λιγότερο τακτική, και ορισμένοι – ορισμένες μπορεί να μην μπόρεσαν να συνδυάσουν τις μετακινήσεις της εργασίας με τις αγορές, όπως έκαναν κάποτε», εξήγησε η κ. Kar.
Η πανδημία αποκάλυψε τις ανισότητες
«H πανδημία COVID-19 αποκάλυψε πολλές από τις ανισότητες στο σύστημα διατροφής με τρόπο που τις έκανε πιο δύσκολο ν΄αγνοηθούν. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί ψώνιζαν ως επί το πλείστον από διαφορετικά καταστήματα τροφίμων πριν από την πανδημία COVID-19 και αυτές οι διαφορές έγιναν ακόμη πιο έντονες, όταν σημειώθηκε ο εγκλεισμός», επισήμανε ο έτερος συγγραφέας του άρθρου της μελέτης – καθηγητής Γεωγραφικής Πληροφορικής και διευθυντής του Κέντρου Αστικών και Περιφερειακών Αναλύσεων του Οχάιο, Harvey Miller ,
Ανάγκη καλύτερων επιλογών για τους φτωχούς
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη υποστήριξης καλύτερων επιλογών αγορών τροφίμων για τους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνουν με μετρητά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για να παρέχουν καλύτερες επιλογές αγορών για τους ανθρώπους σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα», υπογράμμισε η επίκουρη καθηγήτρια, κ. Le.
Οι λοιποί συγγραφείς του άρθρου της μελέτης είναι:
♦Ο αναπληρωτής καθηγητής αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού, Yasuyuki Motoyama.
♦Ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής- περιβαλλοντικής και γεωδαιτικής μηχανικής,Andre Carrel.
©Typologos.com 2021