«Χτενίζοντας» το σύμπαν για μορφές ζωής
Νέος κατάλογος βιολογικών «υπογραφών»
βοηθά στο «κυνήγι» της ζωής σε παγωμένους κόσμους
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:58:05,03/15/2022

Τον πρώτο έγχρωμο κατάλογο βιολογικών «υπογραφών» στην επιφάνεια παγωμένων πλανητών ,που δύναται να αποκαλύψει την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με τη βοήθεια μικροβίων, τα οποία «αλιεύτηκαν» υπό αρκτικές καιρικές συνθήκες στο κόλπο Hudson του Καναδά.Φωτογραφία από Architect and artist από το Pixabay
Τον πρώτο έγχρωμο κατάλογο βιολογικών «υπογραφών» στην επιφάνεια παγωμένων πλανητών ,που δύναται να αποκαλύψει την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με τη βοήθεια μικροβίων, τα οποία «αλιεύτηκαν» υπό αρκτικές καιρικές συνθήκες στο κόλπο Hudson του Καναδά.
Τα «ζωντανά» χρωματισμένα βιολογικά μικρόβια
Τα επίγεια και τα διαστημικά τηλεσκόπια μεγαλώνουν συνεχώς και τώρα μπορούν να ανιχνεύσουν την ατμόσφαιρα των βραχωδών εξωπλανητών. Οι αστρονόμοι χρειάζονταν έναν έγχρωμο «οδηγό» βιολογικών υπογραφών, ώστε να συγκρίνουν τα στοιχεία της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών με τα «ζωντανά» χρωματισμένα βιολογικά μικρόβια που βρίσκονται και διαβιούν στη Γη. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να κυριαρχούν σε παγωμένους κόσμους, που «τροχοδρομούν» γύρω από διαφορετικά αστέρια.
Οι ερευνητές έπρεπε να γνωρίζουν το πώς μοιάζουν τα μικρόβια που ζουν σε παγωμένα μέρη στη Γη, προτού μπορέσουν να τα εντοπίσουν σε άλλα πλανητικά σώματα.
Η μελέτη που «ανοίγει» το δρόμο
Η μελέτη με τίτλο: «Έγχρωμος Κατάλογος Ζωής σε Επιφάνειες Πάγου: Βιολογικές υπογραφές σε παγωμένους κόσμους», δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2022 στο περιοδικό Astrobiology, παρέχει αυτήν την εργαλειοθήκη.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα
Τη μελέτη εκπόνησαν ερευνητές από:
🪐Το Πανεπιστήμιο Cornell των Η.Π.Α.
🪐Το Instituto Superior de Agronomia and Técnico της Πορτογαλίας.
🪐Το Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά.
Δήλωση επικεφαλής ερευνήτριας
«Στη Γη, τα «ζωντανά» βιολογικά χρώματα στην Αρκτική αντιπροσωπεύουν διάφορες υπογραφές ζωής μέσα σε μικρές παγωμένες κόγχες», εξήγησε η αστροβιολόγος – διδακτορική φοιτήτρια του Instituto Superior de Agronomia and Técnico και του προγράμματος του ΜΙΤ στη Πορτογαλία – επικεφαλής συγγραφέας του ερευνητικού άρθρου, Lígia F. Coelho. Η ίδια κατόρθωσε να «καλλιεργήσει» και να μετρήσει αυτή την παγερή-πολύχρωμη χλωρίδα στο Ινστιτούτο «Carl Sagan» του Πανεπιστημίου Cornell (CSI).

«Όταν ψάχνουμε για ζωή στο σύμπαν, τα μικρόβια σε αυτές τις παγωμένες πεδιάδες της Αρκτικής μας δίνουν κρίσιμη εικόνα για το τι πρέπει να αναζητήσουμε στους κρύους νέους κόσμους», είπε η ανώτερη συγγραφέας-αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell και διευθύντρια του Ινστιτούτου Carl Sagan, Lisa Kaltenegger.Φωτογραφία από Ano Nymus από το Pixabay
Συλλογή 80 μικροοργανισμών
Η κ. Coelho συνέλεξε συνολικά 80 μικροοργανισμούς από πάγο και νερό στο Kuujjuarapik του Κεμπέκ. Μαζί με ειδικούς εργάτες δούλεψε στο παγωμένο κόλπο Hudson, απ’ όπου απέκτησε ποικίλους πυρήνες πάγου και έκανε τρύπες στην παγωμένη επιφάνεια για τη λήψη δειγμάτων εκ του νερού. Το Φεβρουάριο του 2019 απέκτησε και δείγματα από τις εκβολές του ποταμού Great Whale.
Η κρίσιμη εικόνα για την αναζήτηση
της ζωής σε άλλους πλανήτες
«Όταν ψάχνουμε για ζωή στο σύμπαν, τα μικρόβια σε αυτές τις παγωμένες πεδιάδες της Αρκτικής μας δίνουν κρίσιμη εικόνα για το τι πρέπει να αναζητήσουμε στους κρύους νέους κόσμους», είπε η ανώτερη συγγραφέας-αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell και διευθύντρια του Ινστιτούτου Carl Sagan, Lisa Kaltenegger.
H γνωστή αστρονόμος εξήγησε ότι αυτή η παγωμένη μικροβιακή ζωή είναι καλά προσαρμοσμένη στο «σκληρό βομβαρδισμό» της ακτινοβολίας του διαστήματος – που μπορεί να είναι ο κανόνας σε μακρινούς εξωπλανήτες κάτω από ένα κόκκινο ήλιο.
Συγκέντρωση των «εργαλείων»
για το «κυνήγι» της ζωής στο σύμπαν
«Συγκεντρώνουμε τα «εργαλεία» για να ψάξουμε για ζωή στο σύμπαν, ώστε να μη τη χάσουμε, λαμβάνοντας υπόψη όλη τη ζωντανή βιόσφαιρα της Γης – ακόμα και εκείνη, που βρίσκεται στα συναρπαστικά δροσερά μέρη της χλωμής μπλε κουκκίδας μας», κατέληξε η κ. Kaltenegger.
©Typologos.com 2022