Χριστουγεννιάτικα στολίδια- συμβουλές

22:37:48,11/23/2019
Χριστουγεννιάτικος Στολισμός -Φωτογραφία από Jill Wellington από το Pixabay

Χρήσιμες συμβουλες για το Χριστουγεννιάτικο στολισμό δημοσιοποίησαν οι οι ιθύνοντες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία από Jill Wellington από το Pixabay

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων διακοσμείται το σπίτι, θα πρέπει να είναι ασφαλή.

Αυτό επισημαίνουν οι ιθύνοντες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις για να μη βάζουν σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και την ανθρώπινη  ζωή.

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οι γιρλάντες, τα φωτάκια, οι αγιοβασίληδες και τα άλλα διακοσμητικά είδη,που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει:

Να φέρουν επάνω στο προϊόν τη σήμανση τύπου CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς,συχνότητα λειτουργίας), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα – διαθέτη στην Ελλάδα.

Να συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης  στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο,θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης μαζί με την ένδειξη προστασίας τύπου ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για τον εξωτερικό χώρο), καθώς και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί ρελέ διαρροής στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Άλλες μικρές συμβουλές, που δύναται  να ακολουθήσουν  οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου στολισμού του σπιτιού, είναι οι εξής:

Να επιθεωρούνται τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά για τυχόν διαρροές,κοψίματα ή καμένες λάμπες, καθώς και να ελεγχθεί, αν το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα.

Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται για την αποφυγή σπινθηρισμών και πριν τοποθετηθούν τα φωτιστικά στο δέντρο.

Να διαβαστούν προσεκτικά οι οδηγίες χρήσης των φωτιστικών και να εφαρμοστούν.Να μην αφήνονται ποτέ αναμμένα τα φωτάκια του δέντρου κατά του ύπνου ή της εξόδου από το σπίτι.

Να μην αγοράζονται χριστουγεννιάτικα φωτάκια από πλανόδιους.Σε περίπτωση υποψίας για κάποιο πρόβλημα,τότε δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα φωτάκια,αλλά να επιστραφούν αμέσως στο κατάστημα αγοράς.Οι καταναλωτές να μην προσπαθήσουν ποτέ να διορθώσουν οι ίδιοι τα χαλασμένα λαμπάκια.

Τα λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, όταν χαλάσουν, δεν εναποτίθενται στα σκουπίδια,αλλά θα πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Τα φωτιστικά στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορούν να είναι ορατές οι τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή και να φαίνεται η πιθανή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές.

Δεν αφήνονται ποτέ τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως είναι τα  χαρτιά και τα υφάσματα κ.α.

Θα πρέπει να προσεχθούν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα και να τα βάλουν στο στόμα τους, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους.Κανονικά, απαγορεύεται να κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αγορά. Πολλά, όμως,μπορούν να συμβούν και δε θα πρέπει να αγοραστούν  στολίδια, που μοιάζουν  με τρόφιμα.Να προσεχθούν τα σπρέι διακόσμησης, για τα οποία θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες χρήσης.

Για το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου θα πρέπει οι καταναλωτές- καταναλώτριες να γνωρίζουν τα εξής:

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή τις άλλες εστίες φωτιάς. Θα πρέπει, δε, να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει τις εξόδους του σπιτιού.

Αν στο σπίτι  κατοικούν μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα,τότε θα πρέπει να κοπούν τα χαμηλότερα κλαδιά ή με πετονιά να στερεωθεί το δέντρο στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν ανατροπές ή τραυματισμοί.

Το φυσικό δέντρο δε θα πρέπει να είναι ξεραμένο και με συχνό πότισμα να διατηρείται υγρό.Το τεχνητό δέντρο θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Τα παιδιά δε θα πρέπει ποτέ να αφήνονται να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα από τα παιδιά.

Για τα κεριά

Για τα κεριά  θα πρέπει οι καταναλωτές- καταναλώτριες να γνωρίζουν τα εξής:

Τα κεριά θα πρέπει πάντα, να είναι τοποθετημένα σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και σε απόσταση από κουρτίνες. Δε θα πρέπει να αφήνονται αναμμένα τα κεριά κατά τη διάρκεια της εξόδου από το σπίτι.Δεν  ανάβονται  κεριά σε χώρους, που μπορεί να  προκληθεί  ρεύμα αέρα.Τα αναμμένα κεριά δεν τοποθετούνται κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.Ποτέ δε χρησιμοποιούνται αναμμένα κεριά,για να διακοσμηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο.Κάθε αναμμένο κερί θα πρέπει να είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.

«Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται καλά και ασφαλή Χριστούγεννα!», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.