Χρησιμοποίησαν χαμόγελο για εντολές σε VR!
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες
χρησιμοποίησαν την
τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
κι έδωσαν εντολές στο περιβάλλον
της εικονικής πραγματικότητας!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:49:56,02/18/2022

Τρεις εκφράσεις προσώπου καταγράφηκαν με τη χρήση τεχνικών νευρωνικής επεξεργασίας για την ενεργοποίηση ενεργειών σε μια ρύθμιση τύπου VR. Φωτογραφία: © International Journal of Human-Computer Studies
Στο κοντινό μέλλον θα μπορεί ένας άνθρωπος να «ξεκλειδώσει» διάφορες λειτουργίες του σπιτιού του, μέσω της αλληλοεπίδρασης του προσώπου του, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας!
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
στο επόμενο επίπεδο!
Όχι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού τα μέλη μίας διεθνούς ομάδας ερευνητών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία «ανέβασαν» τώρα την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο επόμενο επίπεδο!
Τι έκαναν; Χρησιμοποίησαν την έκφραση του προσώπου ενός ατόμου, ώστε αυτό να χειριστεί αντικείμενα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας χωρίς να μεταχειριστεί ένα χειριστήριο χειρός – τηλεχειριστήριο ή μία επιφάνεια αφής! Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έρευνα που έγινε παγκοσμίως σε αυτό το πεδίο και επικεφαλής της ομάδας ήταν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ!
Το επίτευγμα
Οι ειδικοί του τομέα της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τις τεχνικές της νευρωνικής επεξεργασίας και αποθανάτισαν το χαμόγελο, τα συνοφρυώματα και το σφιγμένο σαγόνι ενός ατόμου! Επιπλέον, για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν την κάθε έκφραση του προσώπου για να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες ενέργειες σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.
Τι λέει ένας από τους ερευνητές
Ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν και ο καθηγητής του τομέα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου και Υπολογιστή του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, Mark Billinghurst, ο οποίος λέει ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου μέσω ενός εμπορικού ακουστικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος ( EEG).
Τα εμπορικά ακουστικά ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG)
Τα εμπορικά ακουστικά ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) χρησιμοποιούνται σήμερα στη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή και στην έρευνα.
Έχουν σχεδιαστεί για εμπορική χρήση σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι γνώσεις των καταναλωτών ή και η παρακολούθηση του άγχους στο πεδίο. Τα κινητά ακουστικά τύπου EEG είναι πολύτιμα για τους ερευνητές που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν μια μελέτη πέρα από τα όρια ενός εργαστηρίο (π.χ. στο περιβάλλον του χώρου εργασίας).
Το χαμόγελο ενεργοποίησε τη «μετακίνηση»!
«Ένα χαμόγελο χρησιμοποιήθηκε για να ενεργοποιήσει την εντολή της «μετακίνησης-δράσης». Ένα συνοφρύωμα χρησίμευσε για να δοθεί εντολή του «stop» και ένα σφίξιμο του προσώπου «κίνησε» την εντολή «action», αντί να γίνουν αυτές μ’ ένα χειριστήριο χειρός που εκτελεί τις συγκεκριμένες ενέργειες», αφηγείται ο καθηγητής κ. Billinghurst, ο οποίος εξηγεί ότι:
«Ουσιαστικά, συλλαμβάνουμε κοινές εκφράσεις του προσώπου, όπως είναι οι απεικονίσεις του θυμού, της ευτυχίας και της έκπληξης και τις εφαρμόζουμε σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας».

Στο χαρούμενο περιβάλλον, οι χρήστες είχαν την αποστολή να μετακινηθούν μέσα σ’ ένα πάρκο για να πιάσουν πεταλούδες με ένα δίχτυ. Ο χρήστης κινήθηκε, όταν χαμογέλασε και σταμάτησε όταν συνοφρυώθηκε! Φωτογραφία: © International Journal of Human-Computer Studies
Τρία εικονικά περιβάλλοντα
Οι ερευνητές σχεδίασαν τρία εικονικά περιβάλλοντα – χαρούμενα, ουδέτερα και τρομακτικά – και μέτρησαν τη γνωστική και τη φυσιολογική κατάσταση του κάθε ατόμου, ενώ αυτό «βυθιζόταν» σε κάθε σενάριο.
Ύστερα, «προχώρησαν» στην αναπαραγωγή τριών καθολικών εκφράσεων του προσώπου, δηλαδή ένα χαμόγελο, ένα σφίξιμο κι ένα συνοφρυωμένο πρόσωπο.
Οι ειδικοί διερεύνησαν το πως οι αλλαγές, που σημειώνονταν στο περιβάλλον, «πυροδοτούσαν» τις καθεμία από τις τρεις εκφράσεις, με βάση τις συναισθηματικές και τις φυσιολογικές αντιδράσεις.
Παραδείγματα εφαρμογής
Παραδείγματος χάριν, στο χαρούμενο περιβάλλον είχαν οι χρήστες την αποστολή να μετακινηθούν μέσα από ένα πάρκο για να πιάσουν πεταλούδες μ’ ένα δίχτυ.
Το ομοίωμα κινήθηκε στην οθόνη, όταν αυτοί χαμογελούσαν, και σταματούσε, όταν συνοφρυωνόταν!
Στο ουδέτερο περιβάλλον, είχαν οι συμμετέχοντες την αποστολή να «πλοηγηθούν» σ ’ένα εργαστήριο, προκειμένου να παραλάβουν διάφορα αντικείμενα που ήταν διάσπαρτα σε όλο το μήκος!
Το σφιγμένο σαγόνι πυροδότησε μια ενέργεια – σε αυτή την περίπτωση σήκωσε το κάθε αντικείμενο – ενώ οι εντολές κίνησης «start-έναρξη» και «στοπ-σταμάτημα» ξεκινούσαν με ένα χαμόγελο και συνοφρυώματα, αντίστοιχα.
Οι ίδιες εκφράσεις του προσώπου χρησιμοποιήθηκαν και στο τρομακτικό περιβάλλον, όπου οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε μια υπόγεια βάση για να πυροβολήσουν ζόμπι!
Το αποτέλεσμα
«Συνολικά, περιμέναμε από τα χειριστήρια χειρός να αποδίδουν καλύτερα, καθώς είναι μια πιο διαισθητική μέθοδος από τις εκφράσεις του προσώπου. Ωστόσο, οι άνθρωποι μας ανέφεραν ότι αισθάνονται περισσότερο βυθισμένοι στις εμπειρίες τύπου VR- εικονικής πραγματικότητας, που ελέγχονται από τις εκφράσεις του προσώπου», αποκαλύπτει ο καθηγητής κ. Billinghurst. Ακόμη, διευκρινίζει ότι το να βασίζεσαι στις εκφράσεις του προσώπου σε ένα περιβάλλον VR- εικονικής πραγματικότητας αποτελεί μια «σκληρή δουλειά για τον εγκέφαλο, αλλά προσφέρει μια πιο ρεαλιστική εμπειρία στους χρήστες!
Το μέλλον
«Ας ελπίσουμε ότι με λίγη περισσότερη έρευνα θα μπορέσουμε να το κάνουμε πιο φιλικό προς το χρήστη», προσθέτει ο καθηγητής. Εκτός από την παροχή ενός καινοτόμου τρόπου χρήσης της εικονικής πραγματικότητας θα επιτρέψει η τεχνική αυτή στα άτομα με αναπηρίες – συμπεριλαμβανομένων των ακρωτηριασμένων και εκείνων με νόσο του κινητικού νευρώνα – να αλληλοεπιδρούν ελεύθερα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, χωρίς να χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούν «ελεγκτές» σχεδιασμένους για άτομα με πλήρη ικανότητα. Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει τα χειριστήρια χειρός ή τα τηλεχειριστήρια, όπου οι εκφράσεις του προσώπου αποτελούν μια πιο φυσική μορφή αλληλεπίδρασης!
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Human-Computer Studies .
©Typologos.com 2022