Βραδιές Τέχνης στο Α.Π.Θ. «Δάφνες και Πικροδάφνες»

21:19:32,02/08/2019
Δάφνες και Πινκροδάφνες-Κ.Θ.Β.Ε.- Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Επί της σκηνής θα παρουσιαστούν πρόσωπα, τα οποία είναι έρμαια των παθών τους. Πρόσωπα, τα οποία είναι φιλόδοξα, ημιμαθή ή συνένοχα, που εκβιάζουν, απειλούν και προδίδουν με μεγάλη ευκολία σχέσεις, καθώς και αξίες. Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Oξυδερκή κριτική στη  σύγχρονη πολιτικής σκηνής μέσα από κωμικές καταστάσεις ασκεί το έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, το οποίο σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε) παρουσιάζεται στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2019,στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού «Βραδιές Τέχνης στο Α.Π.Θ».

Επί της σκηνής θα παρουσιαστούν πρόσωπα, τα οποία είναι  έρμαια των παθών τους.

Πρόσωπα, τα  οποία είναι φιλόδοξα, ημιμαθή ή συνένοχα, που εκβιάζουν, απειλούν και προδίδουν με μεγάλη ευκολία σχέσεις, καθώς και αξίες.

Αμφότερα αποτελούν ένα σημαντικό γρανάζι του τοπικού πολιτικού συστήματος. Η πολιτική σάτιρα των Κεχαΐδη – Χαβιαρά δεν μένει απλά στην απόλυτα ρεαλιστική αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας και στη σκιαγράφηση του διεφθαρμένου πολιτικού παρελθόντος της χώρας. Αναδεικνύει ταυτόχρονα την αστάθεια αυτού του φαύλου συστήματος, ενώ δίνει την ελπίδα ότι είναι εφικτή η ανατροπή και η αλλαγή του.

Το έργο σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Κουτσουρέλης, ο οποίος επιμελήθηκε και τη μουσική.

Τα σκηνικά – κοστούμια σχεδίασε ο Χρήστος Μπρούφας. Τους φωτισμούς φρόντισε ο Τάσος Δαηλίδης. Το σκηνοθέτη βοήθησε ο Στάθης Βούτος. Την παραγωγή φωτογράφισε ο Τάσος Θώμογλου, ενώ την οργάνωσε ο Ηλίας Κοτόπουλος. Επίσης, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης βοήθησαν το σκηνοθέτη οι Λουκία Κοίλια και Γιώργος Σαμαρινίδης.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:  Στάθης Βούτος (Αλέκος), Κώστας Ίτσιος (Τάσος), Νίκος Νικολάου (Βασίλης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης  και Βασίλης Σεϊμένης (Κώστας).

«Το «Δάφνες και Πικροδάφνες»  των Δ. Κεχαΐδη και Ε. Χαβιαρά, είναι ένα σημαντικό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, το οποίο καταγράφει το παρασκήνιο, τον παραγοντισμό και τη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων σε ένα τοπίο μικροπολιτικών συμφερόντων. Τέσσερις κομματάρχες, μηχανορραφούν, μπλοφάρουν, συνωμοσιολογούν, διακινδυνεύουν τη φιλία τους,  και την τιμή τους μπροστά στο βωμό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, καθώς και της «καρέκλας» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν και το έργο είναι γραμμένο λίγο μετά από  τη μεταπολίτευση, σήμερα μοιάζει σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε και, ενώ χαρακτηρίζεται ως σάτιρα, κατά βάθος πρόκειται για κάτι θλιβερό, όπου το προσωπικό συμφέρον υπερισχύει του κοινού, χρησιμοποιώντας ίντριγκες και συνωμοσίες, μέσω της τέχνης του να λες αληθοφανή ψέματα ή ψεύτικες αλήθειες. Κάτι που συμβαίνει συχνά στην πολιτική.

 Έχουμε να κάνουμε με μία πάλη που διεξάγεται στο «ρινγκ» της πολιτικής ανυπαρξίας, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, δίνοντάς μας, για ακόμα μία φορά, την ευκαιρία, τόσο να το χλευάσουμε, όσο και να το διασκεδάσουμε, ως ένα αστείο και ταυτόχρονα οικείο φαινόμενο.

Απέναντι σε αυτήν τη διαχρονική πραγματικότητα, το χιούμορ, ως άμυνα- προστασία, ίσως τελικά να είναι μια λύση, οπότε, τίποτα δε μας εμποδίζει, ώστε να γελάσουμε άφοβα», σημειώνει ο σκηνοθέτης Ανδρέας Κουτσουρέλης.

Για την παρακολούθηση της παράστασης απαιτείται η επίδειξη της  πρόσκλησης δωρεάν εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες μπορούν να προμηθεύονται τις προσκλήσεις δωρεάν εισόδου από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ., από την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 κατά τις ώρες 9 το πρωί – 2 το μεσημέρι.

Πληροφορίες για τις προσκλήσεις δωρεάν εισόδου παρέχονται από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ στα  τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης:  2310 –  991.313, 2310 –  991.334 και από το  e-mail: pr@auth.grΘα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, κατ’ αρχάς για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Α.Π.Θ.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.