BRASS BAND FESTIVAL – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 ΣΤΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Η φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών δήμου Αμπελοκηπων Μενεμένης

Τη  μαγεία της μουσικής θα «ξεδιπλώσουν» τα εξαιρετικά μουσικά  σχήματα, που συμμετέχουν στο  δεύτερο  Brass Band Festival  ή  Συνάντηση Φιλαρμονικών,  η οποία θα γίνει στις 9 το βράδυ  της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2017 στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.  Οι φιλότεχνοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τη μουσική πανδαισία. Στο φετινό φεστιβάλ  συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λαγκαδά, η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που συμπράττει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Επίσης,λαμβάνουν μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Brass Band Festival. Την  τελευταία θα διδάξει και θα διευθύνει ο Denis Laile.

Οι ορχήστρες
Η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δημιουργήθηκε το 2007, με σκοπό να προωθήσει την υψηλού επιπέδου μουσική ενασχόληση και δραστηριότητα. Το μουσικό σύνολο παρέχει ευκαιρίες υγιούς ενασχόλησης για τους νέους, συμβάλει στην καλλιτεχνική- πολιτιστική ανάπτυξη, προβάλει και προωθεί  το ρεπερτόριο για συμφωνική μπάντα. Ακόμη,   συμβάλει στη δημιουργία και  στην ανάπτυξη του  κυπριακού και ελληνικού ρεπερτορίου για ορχήστρα πνευστών.

Έχει δώσει περισσότερες από 120 εμφανίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται έντονα στην τοπική κοινωνία μέσα από συνεργασίες με διάφορους οργανισμούς, υπουργεία και δήμους.Το 2012 προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, ενώ το 2016 εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το 2017 στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, πρωτοστάτησε στη διοργάνωση του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου για φιλαρμονικές που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας. Σημαντική εκπαιδευτική- κοινωνική δραστηριότητα της μπάντας είναι οι οικογενειακές συναυλίες και η ετήσια συναυλία Musical Vibes,  η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας .

Στη Musical Vibes  συμμετέχουν 200 μαθητές από διάφορα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Λευκωσίας.Πρόσφατα, μέλη της μπάντας έχουν εμπλακεί στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Εκμάθησης Πνευστών Οργάνων,  το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το Δήμο Αγίου Δομετίου και την Σχολική Εφορεία Έγκωμης.

Στην μπάντα συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και επαγγελματίες-  ερασιτέχνες μουσικοί. Μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της μπάντας είναι ο Δρ. Γιάννης Μυράλης, αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Τμήμα Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η 45μελής Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Λαγκαδά «Ορφέας», είναι μία από τις πιο παλαιότερες στη Μακεδονία . Ιδρύθηκε το 1936 και επί δεκαετίες αποτελούσε μια ορχήστρα που συμμετείχε σε τοπικές εορτές και εκδηλώσεις όχι μόνο στην περιοχή του Λαγκαδά, αλλά και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.Τα τελευταία χρόνια, εμπλουτίστηκε το ρεπερτόριο  του συνόλου  με κλασικά, ροκ, τζαζ, λάτιν αλλά και κινηματογραφικά μουσικά θέματα.

Έχει δώσει συναυλίες στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών του Δήμου Δέλτα, στο Φεστιβάλ του Δήμου Κω, του Δήμου Χαλκίδας, Βριλησσίων και σε διάφορες άλλες μουσικές εκδηλώσεις πανελλαδικά.Η δικαίωση των προσπαθειών και η αναγνώριση ήρθαν, όταν η φιλαρμονική ορχήστρα προσκλήθηκε από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να λάβει μέρος στο «Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών».

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι ένα πολυμελές μουσικό σύνολο το οποίο αποτελείται από 70 εθελοντές μουσικούς και 20μελές φυτώριο.Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε φεστιβάλ ορχηστρών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .

Έχει λάβει μέρος  στο πολιτιστικό φεστιβάλ CULTURAL SUMMER που πραγματοποιήθηκε το 2011 στη Σλοβακία και στην Ουγγαρία , όπου και της απονεμήθηκε το οικόσημο του Szent Μikulas.

Το καλοκαίρι του 2012 κατέκτησε την 1η θέσηστο διεθνή διαγωνισμό φιλαρμονικών Diffwinds festival στο Λουξεμβούργο,όπου συγκέντρωσε το 94% στη συνολική βαθμολογία. Τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποίησε αποστολή στη Βουλγαρία (Βάρνα, Φιλιπούπολη, Μπουργκάς, Πομόριε, Νεσεμπάρ) με σειρά συναυλιών και συνεργασία με την επαγγελματική φιλαρμονική του Μπουργκάς. Το καλοκαίρι του 2014 συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ φιλαρμονικών ορχηστρών στο Zambrow της Πολωνίας, όπου και απέσπασε άριστες κριτικές.

Τον Ιούλιο του 2016 πραγματοποίησε οκταήμερο master class και συναυλίες στη Σύρο σε συνεργασία με τη  φιλαρμονική ορχήστρα Ερμούπολης, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Γάλλου αρχιμουσικού,Thierry Abramovici .

Τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάστηκε η φιλαρμονική με τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο  Douglas Bostock, ο οποίος πραγματοποίησε τριήμερο conducting master class και συναυλία με παρουσία αρχιμουσικών από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Το φετινό Ιούλιο συνεργάστηκε με τον Αμερικάνο μαέστρο, Dr Matthew Arau και με την φιλαρμονική των Καλαβρύτων για πενθήμερο σεμινάριο τύπου  masterclass στα Καλάβρυτα, το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου πανελληνίου συνεδρίου Ελληνικών Φιλαρμονικών.

Τον ίδιο μήνα πραγματοποίησε συνεργασία και κοινή συναυλία με τη φιλαρμονικη ορχήστρα της Βόνιτσας . Έχει   πραγματοποιήσει 10 φεστιβάλ φιλαρμονικών ορχηστρών, στα οποία  έχουν συμμετάσχει περισσότερες από 40 ορχήστρες πνευστών.

Στη φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης διατελεί Αρχιμουσικός και δάσκαλος όλων των πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων  ο Νικόλαος Χρυσοχόου εδώ και 17 χρόνια.

Τριάντα τρία έτη  έντονης και δημιουργικής προσφοράς συμπληρώνει εφέτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου,στη Δ.Ε.Θ, σε δύο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ-3  και στη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη (παρουσία του συνθέτη).

Έχει πραγματοποιήσει αποστολές  για παρελάσεις και συναυλίες στις εξής χώρες: Η.Π.Α., Καναδά, Σουηδία,  Γερμανία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς από το Νοέμβριο του 1991 διευθύνει ο Γιάννης Κούκας. Στην προπαρασκευαστική ορχήστρα διδάσκει ο Αναστάσιος Δαναηλίδης.

 ©Typologos.com 2017

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

eleven + 10 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.