Νέες προσεγγίσεις στην αποκατάσταση ασθενών με κρανιoεγκεφαλικές κακώσεις

22:33:28,11/17/2019

Logo Brain Rehab

Το έργο «Brain-Rehab» στοχεύει αρχικά να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του συστηματικού προγράμματος γνωστικής αποκατάστασης

Νέες προσεγγίσεις στην αποκατάσταση των ασθενών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις  (Κ.Ε.Κ.) επιχειρεί ήδη να  ανακαλύψει το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (Κ.Ε.Ν.) του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα από μία έρευνα αιχμής στον πληθυσμό της Μεγαλονήσου, που  χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας! Επικεφαλής του Κ.Ε.Ν.  είναι η καθηγήτρια γλωσσικών διαταραχών και κλινικής νευροψυχολογίας του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου  Δρ. Φώφη Κωνσταντινίδου.

Η έρευνα  γίνεται στο πλαίσιο  των πειραμάτων του νέου ερευνητικού έργου «Αποκατάσταση Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων» με το ακρωνύμιο «Brain-Rehab» που συντονίζει το Κ.Ε.Ν, το οποίο έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ.Ε.Κ.).

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019  στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σοβαρή «επιδημία» εξακολουθούν να αποτελούν οι κρανιακές -εγκεφαλικές κακώσεις

Απεικόνιση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου- Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

Απεικόνιση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κύπρου- Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (Κ.Ε.Κ.) αποτελούν μια παγκόσμια «επιδημία» πoυ προκαλεί το σημαντικότερο βαθμό επιβάρυνσης λόγω του νεαρού της ηλικίας των ασθενών σε σύγκριση με άλλες νόσους, όπως  είναι η άνοια τύπου Alzheimer και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι  Κ.Ε.Κ. επιβαρύνουν το άτομο, το σύστημα υγείας, τα κοινωνικά συστήματα και την οικογένεια.

Περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη,ανεξαρτήτως ηλικίας,νοσηλεύονται κάθε χρόνο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις,καθώς εκτιμάται ότι 40 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις Κ.Ε.Κ. εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Από τους ειδικούς εκτιμάται ότι 2% του πληθυσμού στην Κύπρο, δηλαδή  20.000 Κύπριοι ζουν σήμερα με τις επιπτώσεις των Κ.Ε.Κ.

Το έργο «Brain-Rehab» αποτελεί τη συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας του Κ.Ε.Ν. για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των Κ.Ε.Κ. στον κυπριακό πληθυσμό. Έρευνες του Κ.Ε.Ν. δείχνουν πως ποσοστό άνω του 6% των παιδιών των τάξεων του δημοτικού και πέραν του 10% των μαθητών του λυκείου έχουν ιστορικό Κ.Ε.Κ. στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, το Κ.Ε.Ν.έχει τεκμηριώσει πως οι Κ.Ε.Κ. σε νεαρούς Κύπριους ενήλικες συσχετίζονται με ατροφία σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου,που σημειώνονται  αρκετά χρόνια μετά από το τραύμα και «οδηγούν» σε μέτρια-σοβαρή αναπηρία.

Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση προκαλεί γνωστικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, που παρεμποδίζουν την ικανότητα των ατόμων να επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο της λειτουργικότητάς τους.Η έλλειψη συστηματικής αποκατάστασης στην Κύπρο συμβάλλει σημαντικά στη χρόνια ανεργία και σε γνωστικές,καθώς και σε ψυχιατρικές διαταραχές.

Επιπρόσθετα, μία σημαντική Κ.Ε.Κ. σε νεαρή ηλικία είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της άνοιας μετέπειτα στην ενήλικη ζωή.

Σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

νέου ερευνητικού έργου «Αποκατάσταση Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων» με το ακρωνύμιο «Brain-Rehab»

Οι εταίροι του νέου ερευνητικού έργου «Αποκατάσταση Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων» με το ακρωνύμιο «Brain-Rehab»

Το έργο «Brain-Rehab» στοχεύει αρχικά να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του συστηματικού προγράμματος γνωστικής αποκατάστασης με παράλληλη εκπαίδευση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων επικοινωνίας σε άτομα με χρόνια Κ.Ε.Κ.,τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης.

Αναμένεται πως ο συνδυασμός των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στις γνωστικές λειτουργίες. Παράλληλα, θα χαράξει μία πολύ- τομεακή, συντονισμένη και ενιαία στρατηγική, ώστε να εγκαθιδρύσει συστήματα επιτήρησης για πρώτη φορά στην Κύπρο και ναυλοποιήσει επιδημιολογικές μελέτες για την εκτίμηση του επιπολασμού, καθώς και των επιπτώσεων των Κ.Ε.Κ.Μία από τις βασικές καινοτομίες του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση διάφορων νευροψυχολογικών, απεικονιστικών, γενετικών ή βιολογικών δεδομένων. Γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες υπολογιστικές μέθοδοι, για να εξεταστεί η ακριβής συμβολή των κρίσιμων παραγόντων, οι οποίοι συσχετίζονται με την ανάκαμψη από Κ.Ε.Κ.

Τα αποτελέσματα του έργου «Brain-Rehab»  αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στην έρευνα αποκατάστασης, ενώ δύναται να «οδηγήσουν» σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες.

Επίσης, θα ενημερωθούν κατάλληλα οι πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης και η πολιτική για την καλύτερη κατανομή πόρων με προτεραιότητα την ιατρική αποκατάσταση.

Μέσω του «Brain-Rehab» θα προκύψουν συνεργασίες διεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης από ακαδημαϊκούς, κλινικούς και βιομηχανικούς εταίρους με ειδίκευση την ιατρική αποκατάσταση, την ψυχολογία, τις νευροεπιστήμες, καθώς  και τη βιοστατιστική.

Το «Brain Rehab» συντονίζεται από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, ενώ γίνεται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (Τ.Κ.Ε.Α.Α) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, το Μέλαθρον Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α., ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (Ο.Κ.Υπ.Υ.) και το King’s College London (ως εξωτερικός συνεργάτης) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 ©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.