Μπορεί το σχολείο να μας μυήσει στη δημοκρατία;

Οι σκέψεις της Μαρίας

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

23:24:32,08/22/2019
Διάβασμα- Φωτογραφία από klimkin από το Pixabay

Μπορεί το σχολείο να μας μυήσει στη δημοκρατία; αναρωτιέται η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη .Φωτογραφία από klimkin από το Pixabay

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα εκείνο που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπο ως μία ξεχωριστή προσωπικότητα, η οποία έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στο δημοκρατικό πολίτευμα κυριαρχεί η ελευθερία της γνώμης έναντι της τυραννίας και της αυταρχικότητας της πλειοψηφίας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία και η οντότητά τους,  να λαμβάνεται υπόψη.

Σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει διαρκώς προκλήσεις και ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά τις ραγδαίες εξελίξεις της κοινωνίας, πώς μπορεί το σχολείο να μας μυήσει στο θεσμό της Δημοκρατίας;

Το σχολείο, μετά από την οικογένεια, είναι αδιαμφισβήτητα ο σπουδαιότερος φορέας κοινωνικοποίησης, εκείνο που μας μεταγγίζει τις αξίες και τα ιδεώδη της οργανωμένης κοινωνίας.

 Είναι εκείνο το οποίο στεγάζει τον αδάμαστο και επαναστατικό χαρακτήρα των  νέων ανθρώπων, προσπαθώντας να τους προετοιμάσει για την έξοδό τους,  στην κοινωνία, μέσω των κανόνων και της προσπάθειας ηθικοποίησης.

Είναι ένας θεσμός,  ο οποίος καταλυτικά μπορεί να συμβάλλει στη  βελτίωση της δημοκρατίας, διότι και ο ίδιος διαχρονικά δέχθηκε μέσα του,  καινοτομίες και απέβαλλε την αυταρχικότητα της εξουσίας του μεγαλύτερου προς το  μικρότερο, του δυνατού προς τον αδύναμο.

Η διδασκαλία ωθεί τους νέους ανθρώπους στο δημοκρατικό τρόπο σκέψης, δίνοντάς τους, τη δυνατότητα να αμφιβάλλουν και να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους, ακόμα και την ώρα της εκπαιδευτικής διδασκαλίας.

Η σύγχρονη εκπαιδευτική διδασκαλία έχει καταπολεμήσει την αυταρχικότητα και την παντοδυναμία του δασκάλου, ο οποίος εκμεταλλευόταν την εξουσία του, σέβεται πλέον την προσωπικότητα του εκάστοτε μαθητή, καθώς και την αυτονομία του. Πλέον η εξουσία του δασκάλου παρακάμπτεται, εκείνος δεν είναι ένας εχθρός πλέον, αλλά ένας συνοδοιπόρος στο δρόμο της γνώσης μαζί με κάθε νέο άνθρωπο.

Το ίδιο το σχολείο με τη διαδικασία της ψηφοφορίας, δίνει στο νέο άνθρωπο τη δυνατότητα να πάρει την πρώτη του εμπειρία από τη διαδικασία της εκλογής και πολιτικής αντίληψης. Οι νέοι για πρώτη φορά βιώνουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας, συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», επιχειρηματολογούν, καθώς  και παίρνουν θέση στη βελτίωση της σχολικής κοινότητας.

Οι νέοι άνθρωποι πλέον συμμετέχουν ενεργά στα πολιτικά τεκταινόμενα, έχουν την ορμή της νεότητας και τη δίψα για αλλαγή, που από μόνη της,  είναι ικανή να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.