Πόσο πολύτιμο είναι το Facebook για τους χρήστες του;

19:21:40,01/09/2019
Kινητό τηλέφωνο και social media

Γύρω στα 1.500- 1.900 δολάρια κυμαίνεται η ετήσια αξία κάθε χρονολογίου του Facebook

Πόσο  πολύτιμο είναι το Facebook  για τους χρήστες; Πώς μπορείτε να μετρήσετε την αξία της περιοχής, όταν η πρόσβαση είναι δωρεάν;

Τρεις οικονομολόγοι και ένας ερευνητής των ηλεκτρονικών – ψηφιακών κοινωνικών μέσων συγκέντρωσαν το έργο, καθώς και την κατάλληλη τεχνογνωσία και μέτρησαν την αξία του Facebook στους χρήστες του. Αυτό έγινε  σε αντίθεση με την αγοραία αξία  ή και τη συμβολή του συγκεκριμένου ψηφιακού κοινωνικού  δικτύου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Η.Π.Α.

Μάλιστα, χρησιμοποίησαν μια σειρά πλειστηριασμών, στους  οποίους  πράγματι πληρώνονταν οι άνθρωποι για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους για μία μόνο ημέρα ή για ένα χρόνο .

Έκπληκτοι οι  ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χρήστες του Facebook θα απαιτούσαν κατά μέσο όρο περισσότερα από   1.000 δολάρια  να απενεργοποιήσουν το λογαριασμό τους για ένα έτος . Η μελέτη δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό  PLoS ONE.

Το Facebook διαθέτει περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια παγκόσμιους χρήστες, ενώ συγκαταλέγεται στους ιστότοπους  ηλεκτρονικών – ψηφιακών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που παρέχουν πρόσβαση χωρίς κόστος.

Οι ερευνητές δημιούργησαν δημοπρασίες με το εξής ερώτημα: Ποιο θα είναι το ποσό, που θα χρειαστείτε, ώστε να εγκαταλείψετε το λογαριασμό σας στο Facebook για ορισμένο χρονικό διάστημα, που  θα κυμαίνεται από μία ημέρα έως και ένα έτος;

«Οι συμμετέχοντες σε δημοπρασίες αντιμετώπισαν πραγματικές οικονομικές συνέπειες, έτσι είχαν το κίνητρο να εξετάσουν σοβαρά ποιες αποζημιώσεις θα ήθελαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους για μια καθορισμένη χρονική περίοδο και να προσφέρουν αληθινά», εξηγεί ο οικονομολόγος και καθηγητής του Ιδρύματος Bergstrom, Sean B. Cash στη  Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών και Πολιτικήςτου Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστόνη. «Οι σπουδαστές έδωσαν υψηλότερη αξία στο Facebook από τα μέλη της κοινότητας. Ορισμένοι συμμετέχοντες αρνήθηκαν να υποβάλουν προσφορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η απενεργοποίηση του Facebook για ένα χρόνο δεν ήταν ευπρόσδεκτη», δηλώνει ο κ. Cash.

«Τα  ηλεκτρονικά – ψηφιακά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο σε γενικές γραμμές έχουν αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο ζούμε και τον τρόπο που διατηρούμε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά μας, αλλά είναι δύσκολο να βρούμε στοιχεία ότι ο παγκόσμιος ιστός μας έχει καταστήσει πλουσιότερους ή πιο παραγωγικούς στην εργασία.

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θα  πρέπει να αποκομίσουν τεράστια αξία από το Facebook ή ότι δε θα δαπανούν εκατομμύρια ώρες  καθημερινά στο χρονολόγιο.  Η πρόκληση είναι πώς να βάλουμε μια αξία  του δολαρίου σε μια υπηρεσία, την οποία δεν πληρώνουν οι άνθρωποι», αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών του Kenyon College,  Jay Corrigan.

Συνολικά, οι ερευνητές διεξήγαγαν τρεις πραγματικές δημοπρασίες, μεταξύ των οποίων πάρθηκαν δύο δείγματα φοιτητών, ένα δείγμα  ψηφιακής κοινότητας και ένα διαδικτυακό δείγμα. Τι έδειξαν οι δημοπρασίες:

Πρώτη δημοπρασία: Έλαβαν μέρος 122 φοιτητές κολεγίου . Η μέση προσφορά για απενεργοποίηση του Facebook για μία ημέρα ήταν στα  4,17 δολάρια, για τρεις ημέρες στα 13,89 δολάρια  και για μια εβδομάδα στα  37 δολάρια.  Η ετήσια απενεργοποίηση  του λογαριασμού εκτιμήθηκε στα  1.511 έως  και 1.908 δολάρια.

Δεύτερη δημοπρασία: Συμμετείχαν  133 μαθητές και 138 ενήλικες από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και πόλη στα Μεσοδυτικά των Η.Π.Α. Η μέση προσφορά για απενεργοποίηση του Facebook για ένα έτος στην ομάδα των  σπουδαστών  ήταν  στα 2,076  δολάρια . Η  μέση ετήσια προσφορά στην ομάδα της  ενήλικης κοινότητας μετρήθηκαν στα 1,139 δολάρια.

Τρίτη δημοπρασία: Έλαβαν μέρος 931 ενήλικες ( με μέση ηλικία τα 33 έτη) στις Η.Π.Α, όπου έλαβαν την ανοιχτή αγορά της Amazon Mechanical Turk. Η μέση προσφορά για απενεργοποίηση για ένα έτος ήταν στα  1.921 δολάρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας  έρχονται σε αντίθεση σε ότι αφορά  ατην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με την αξία που της έχουν δοθεί από τους χρήστες της.

Για παράδειγμα, με βάση  τις εκτιμήσεις  της αγοράς ύψους  των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων και  των  2,2 δισεκατομμυρίων χρηστών, τότε η αγοραία αξία του Facebook θα κυμαινόταν στα 180 δολάρια ανά χρήστη ή λιγότερο από το ένα τέταρτο της μέσης ετήσιας αξίας της πρόσβασης στο Facebook, που μετρήθηκε στις συγκεκριμένες δημοπρασίες.

«Αν και η μετρήσιμη επίπτωση που θα   έχουν  το Facebook κα οι άλλες δωρεάν ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην οικονομία μπορεί να είναι μικρή,  μας   δείχνουν α αποτελέσματά μας ότι τα οφέλη που παρέχουν αυτές οι υπηρεσίες στους χρήστες είναι μεγάλα», σημειώνεται από τους συντάκτες στο άρθρο της έρευνας.

Επίσης, οι συντάκτες σημείωσαν ότι το Facebook παραμένει ο  κορυφαίος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο , ενώ είναι ο τρίτος διαδικτυακός χώρος, που επισκέπτονται  οι χρήστες στον παγκόσμιο ιστό μετά από την Google και το YouTube, παρά τις διακυμάνσεις της αγοράς, καθώς και τις αντιπαραθέσεις.

Στην έρευνα  αναφέρεται ότι τα ερευνητικά δείγματα δεν είναι αναγκαστικά αντιπροσωπευτικά όλων των χρηστών του Facebook. Παρόλα αυτά υπήρξε συνεκτικότητα στην αξιολόγηση των τιμών από τους χρήστες σε όλα τα δείγματα και σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE:

 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0207101.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 − 2 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.