Οι ΑΠίΘανοι φοιτητές δημιουργούν για 6 παγκόσμιες προκλήσεις
19:39:03,02/22/2020

O αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. -αναπληρωτής καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, με τους διοργανωτές του διαγωνισμού IFTP και τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτόν. Φωτογραφία:Photopress@Yannis Tsouflidis
Καινοτόμες προσεγγίσεις για 6 παγκόσμιες προκλήσεις κατάφεραν να βρουν οκτώ ομάδες φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κατά τη διάρκεια του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού «Invent for the planet – ΙFTP», που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως και τις 16 Φεβρουαρίου 2020 ταυτόχρονα για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 40 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της υφηλίου.
Ο διεθνής διαγωνισμός διεξήχθη υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M των Η.Π.Α. Στο Α.Π.Θ. έγινε μέσα σε 48 ώρες στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α), όπου οι οκτώ ομάδες φοιτητών και φοιτητριών συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε 6 παγκόσμιες προκλήσεις.
Έλαβαν, δε, τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από τους καθηγητές του Α.Π.Θ. και στελέχη της αγοράς. Παράλληλα, δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα των προτάσεων στα εργαστήρια του Α.Π.Θ. Ύστερα, τις παρουσίασαν σε επιτροπή κριτών, οι οποίοι τις αξιολογήσεις.
Οι έξι παγκόσμιες προκλήσεις που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ήταν οι εξής:
- Καταπολέμηση των πυρκαγιών της Αυστραλίας.
- Ανάπτυξη «έξυπνων πόλεων».
- Ανάπτυξη βιώσιμων μεθόδων για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης.
- Διαχείριση αποβλήτων στην αεροπορική βιομηχανία.
- Πρόληψη τραυματισμών σε πεζούς.
- Καταπολέμηση των μικρο-πλαστικών στους ωκεανούς
Μια πρωτότυπη διάταξη για τη συλλογή μικρο-πλαστικών από τους ωκεανούς με τη χρήση φυσαλίδων και ειδικών φίλτρων έδωσε στην ομάδα Bubble Attack την πρώτη θέση στο διαγωνισμό.
Η διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα στα τμήματα των ωκεανών με έντονα θαλάσσια ρεύματα που παρουσιάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις μικρο-πλαστικών σε βάθος 200 – 600 μέτρων. Το βραβείο απένειμε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. – αναπληρωτής καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης.
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα WaMO, η οποία ανέπτυξε μια πρωτότυπη φορητή συσκευή για την έγκαιρη ειδοποίηση «αφηρημένων» πεζών σχετικά με την ύπαρξη εμποδίων (μέσα σε μια πόλη).
Στόχος της συσκευής είναι η μείωση των ατυχημάτων κυρίως ηλικιωμένων ατόμων. Η προτεινόμενη λύση χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες, δεν απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο ή τη χρήση κινητού τηλεφώνου και επαναφέρει την προσοχή των πεζών ανάλογα με τoν βαθμό απώλειάς της. Το βραβείο στην ομάδα απένειμε εκπρόσωπος της εταιρείας BETA CAE Systems.
Την τρίτη θέση έλαβε η ομάδα PRO2FIRE, η οποία ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σύστημα αποτελούμενο από drones για την έγκαιρη αναγνώριση- ειδοποίηση και κατάσβεση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτες δασικές εκτάσεις. Το βραβείο απένειμε εκπρόσωπος της εταιρείας Kleemann Lifts.
Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα γίνει αξιολόγηση των προτάσεων από το Πανεπιστήμιο του Texas A&M, με αποτέλεσμα οι πέντε καλύτερες ομάδες απ’ ολόκληρο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν στον τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου 2020 στο Texas των Η.Π.Α.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess.
©Typologos.com 2020