Διεθνής διάκριση για καινοτόμα εφαρμογή στο χώρο των φαρμάκων στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

01:13:44,09/25/2019
AUTH- AWARD

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Manchester, Amin Rostami, (Senior Vice President of Research & Development και Chief Scientific Officer at Certara, Director of the Centre for Applied Pharmacokinetic Research) απονέμει το Βραβείο στο Γεώργιο Μυστρίδη, μεταπτυχιακό φοιτητή στην κατεύθυνση «Φαρμακολογία και Θεραπευτική» του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

Διεθνές βραβείο για την πιο  αποτελεσματική πρόταση στην εκπαίδευση  στα φάρμακα απέσπασε  διμελής ομάδα του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημπίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στο πλαίσιο της απονομής των «Simcyp Academic Awards 2019» του Ερευνητικού Κέντρου «Simcyp»,που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, στο Sheffield στην Αγγλία.

Πιο συγκεκριμένα, το βραβείο στην κατηγορία «Most Effective Teaching Application» απέσπασαν:

Ο  μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Γεώργιος Μυστρίδης .

Ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας Ιωάννης Βιζιριανάκης.

Η απονομή του Βραβείου έγινε στο πλαίσιο της  ετήσιας συνάντησης των μελών του Διεθνούς Consortium «Simcyp»,

Διάκριση για την καινοτόμα εφαρμογή  στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

Η ομάδα διακρίθηκε για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, μέσω της πλατφόρμας «Simcyp» και την επιτυχή ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης, διακρίθηκε   για την ενίσχυση των επιστημονικών γνώσεων ή  των πρακτικών δεξιοτήτων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στον χώρο των φαρμάκων που εφαρμόστηκε στο Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

 Το διεθνές consortium «Simcyp»

Η διεθνής κοινοπραξία «Simcyp» απαρτίζεται από 36 βιοφαρμακευτικές Εταιρείες. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της υφηλίου και συμμετέχουν περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά ή  ερευνητικά κέντρα που αξιολογούνται από την κοινοπραξία Simcyp  ως κέντρα αριστείας στο χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων.

Το διεθνές consortium «Simcyp» στοχεύει στη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των φαρμάκων στον οργανισμό  μέσω της ανάπτυξης της πλατφόρμας πληθυσμιακής φαρμακοκινητικής «Simcyp»,  που βασίζεται στη φυσιολογία.

Ήδη, η συγκεκριμένη πλατφόρμα «Simcyp» βρίσκεται υπό αξιολόγηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για εφαρμογή στη κλινική φάση αξιολόγηση των  νέων φαρμάκων με την υποβολή σχετικών δεδομένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μάλιστα, περισσότερα από 100 ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα που δρουν στο πεδίο της ανάπτυξης φαρμάκων κατέχουν  άδειες ακαδημαϊκής και ερευνητικής χρήσης ύστερα από ετήσια αξιολόγηση εκ  του  consortium.

Το περιεχόμενο της πρότασης

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Simcyp Consortium Academic Awards (Ακαδημαϊκά Βραβεία της Κοινοπραξίας Simcyp)», υπέβαλε η  ερευνητική  ομάδα του Α.Π.Θ.  την πρόταση , που αφορούσε στον τομέα της ανάδειξης-επέκτασης-αξιοποίησης των γνώσεων για τα φάρμακα στους εξής τομείς:

1) Των εργαστηριακών μελετών σε αξιοποιήσιμα δεδομένα των ζώντων οργανισμών.

2) Των μηχανισμών απορρόφησης-κατανομής, μεταβολισμού και αποβολής των φαρμάκων από τον οργανισμό.

3) Της βασισμένης στη φυσιολογία μοντελοποίηση της φαρμακοκινητικής των φαρμάκων και των  βιολογικών παραγόντων.

4) Της φαρμακολογίας ασφάλειας.

5) Της φαρμακολογίας συστημάτων και

 6) Της μοντελοποίησης και προσομοίωσης.

Προκειμένου  να πληροί  τις προϋποθέσεις, έπρεπε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να έχει εφαρμοστεί  κατά το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος  με συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών και τουλάχιστον 8 ώρες παρουσιάσεων- πρακτικών ασκήσεων μέσω της  βοήθειας  του προσομοιωτή Simcyp.

Επιλέξιμα για την υποβολή υποψηφιότητας στα ακαδημαϊκά βραβεία της σύμπραξης «Simcyp», για το έτος 2019 ήταν  άνω των 100 ακαδημαϊκών – ερευνητικών  ιδρυμάτων  από όλο τον κόσμο που έχουν αξιολογηθεί ως κέντρα αριστείας στο πεδίο της ανάπτυξης φαρμάκων και τα οποία κατέχουν άδειες έρευνας για την αξιοποίηση της πλατφόρμας μοντελοποίησης «Simcyp».

Η διάκριση μιας μεγάλης πορείας

Η βάση της πρότασης βρίσκεται στο πρώτο, σε διεθνές επίπεδο, εγχειρίδιο Εξατομικευμένης Ιατρικής (ή Ιατρικής Ακριβείας), με τίτλο «Handbook of Personalized Medicine: Advances in Νanotechnology, Drug Delivery and Therapy», του αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Βιζιριανάκη, που εκδόθηκε το 2014.

Αποτελεί μια μακροχρόνια ερευνητική πορεία που ξεκίνησε ως σύλληψη το 1997 και ως αρχική εφαρμογή το 2001.

Ενισχύθηκε, δε, ως ιδέα το 2009 και με την απόκτηση της πρώτης άδειας ακαδημαϊκής ερευνητικής χρήσης της πλατφόρμας «Simcyp».

Την ίδια χρονιά  εντάχθηκε η ερευνητική  ομάδα  του  αναπληρωτή  καθηγητή Ιωάννη Βιζιριανάκη στα  κέντρα  αριστείας για το  χώρο ανάπτυξης των φαρμάκων  μετά από  την αξιολόγηση της κοινοπραξίας «Simcyp».

Στη συνέχεια,  μορφοποιήθηκε μέσα από την εφαρμογή ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος στη διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος «Κλινική Φαρμακοκινητική» για τους 4ετείς φοιτητές Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. και του μεταπτυχιακού μαθήματος «Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων» του μεταπτυχιακού προγράμματος «Φαρμακολογία και Θεραπευτική».

AUTH- AWARD

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Manchester, Amin Rostami, (Senior Vice President of Research & Development και Chief Scientific Officer at Certara, Director of the Centre for Applied Pharmacokinetic Research) απονέμει το Βραβείο στο Γεώργιο Μυστρίδη, μεταπτυχιακό φοιτητή στην κατεύθυνση «Φαρμακολογία και Θεραπευτική» του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.