Ασυνείδητοι πυροβόλησαν ζαρκάδι στη Μεγάλη Πρέσπα

22:23:01,09/10/2019
Φωτογραφία:Βασίλης Παπαδόπουλος/αρχείο ΦΔΕΠαΠ

Το περιστατικό συνέβη στα μέσα του Αυγούστου 2019 στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, όπου από ντόπιο ψαρά εντοπίστηκε ένα τραυματισμένο ζαρκάδι. Φωτογραφία:Βασίλης Παπαδόπουλος/αρχείο ΦΔΕΠαΠ

Ασυνείδητοι πυροβόλησαν ζαρκάδι στα μέσα του Αυγούστου 2019 στη Μεγάλη Πρέσπα, όπως κατήγγειλαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η περιβαλλοντική  οργάνωση «Αρκτούρος» και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Μάλιστα, οι τρεις φορείς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ενώ κατήγγειλαν τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα.

Το περιστατικό συνέβη στα μέσα του  Αυγούστου 2019 στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας,  όπου από ντόπιο ψαρά εντοπίστηκε ένα τραυματισμένο ζαρκάδι.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών . Κατόπιν, εκπρόσωπος του φορέα  μετέβη αμέσως στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ότι το ζώο παρουσίαζε αδυναμία στήριξης στα οπίσθια άκρα.

Το  ζαρκάδι τοποθετήθηκε στη λέμβο του ψαρά και μεταφέρθηκε σε καταλληλότερο σημείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το πρωί της επόμενης ημέρας παραδόθηκε το τραυματισμένο ζώο στην Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και με τη συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης « Αρκτούρος» για εκτίμηση της κατάστασης  και ειδικές εξετάσεις.

Από την κλινική  εξέταση διαπιστώθηκε  παράλυση των οπίσθιων  άκρων. Από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία δύο βλημάτων πυροβόλου όπλου στην περιοχή της λεκάνης και της μηριαίας χώρας, καθώς και κάταγμα σπονδυλικής στήλης,  το οποίο πιθανότατα προήλθε από την  πτώση του ζώου.

Η κατάσταση του ζώου εκτιμήθηκε από μία ομάδα κτηνίατρων με τη συνεργασία της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νατάσας Κομνηνού. Κρίθηκε, δε,  σκόπιμη η ευθανασία, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξη  του ζώου  δεν ήταν εφικτή.

Σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία αποτελεί το ζαρκάδι (Capreolus capreolus)  προστατευόμενο είδος,  για το οποίο δεν επιτρέπεται η θήρα στη χώρα μας. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμο ενδιαίτημα μεγάλων θηλαστικών,  όπως είναι το ζαρκάδι, η αρκούδα κ.α., τα οποία συχνά πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.