Αστροναύτη με αναπηρία ζητά ο ΕSA!
Η δύναμη της Ένταξης!
Ο ESA γράφει ιστορία!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:42:57,02/16/2021

Ο ESA γράφει ιστορία!Zητά αστροναύτη με αναπηρία! Ένα μικρό μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα! Φωτογραφία:©ESA
Αστροναύτη με αναπηρία ζητά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕSA) κάνοντας ένα ιστορικό βήμα στην εξερεύνηση του πλανητικού ηλιακού συστήματος από τους «πιονέρους» του διαστήματος!
Η ανακοίνωση
«Η εξερεύνηση είναι θέμα συλλογικής προσπάθειας και πρέπει να επεκτείνουμε τη δεξαμενή των ταλέντων, στα οποία μπορούμε να βασιστούμε, προκειμένου να συνεχίσουμε να προχωρούμε στην προσπάθειά μας. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να συμπεριλάβουμε πιο προικισμένους ανθρώπους διαφορετικών φύλων, ηλικιών και υποβάθρου, αλλά και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή άτομα που ζουν με σωματικές αναπηρίες», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ESA με ανακοίνωσή τους.
Επιπλέον, παραδέχονται πως βρίσκονται ακόμη στο «μηδέν» σημείο, αφού η πόρτα είναι «κλειστή» για τους ανθρώπους με αναπηρία.Έτσι, δημοσιοποίησαν πως αρχίζουν ένα πιλοτικό έργο με το οποίο έχουν τη φιλοδοξία να «ανοίξουν» αυτήν την πόρτα , ώστε να κάνουν το πρώτο μεγάλο άλμα, δηλαδή «να πάνε από το μηδέν στο ένα»!
Τα δυο κρίσιμα σημεία
Τα δύο κρίσιμα σημεία για την πτήση- παραμονή ενός ανθρώπου με αναπηρία στο διάστημα είναι:
♦Η αποστολή θα πρέπει να είναι ασφαλής.
♦ Να καταστεί χρήσιμη με οποιαδήποτε άλλη αποστολή οποιουδήποτε άλλου επαγγελματία αστροναύτη.
Μέχρι και τώρα έχει αποφευχθεί η αποστολή των ανθρώπων με αναπηρία και οι ιθύνοντες του ΕSA έπρεπε να ξεκινήσουν από κάπου. Γι’ αυτό το λόγο μελέτησαν τα στάνταρντς της Διεθνούς Επιτροπής των Παραολυμπιακών Αγώνων και χρησιμοποίησαν τον πίνακα κατηγοριοποίησης των διαφορετικών ειδών και βαθμών αναπηρίας. Ειδικά, μελέτησαν εξονυχιστικά τη λίστα των επιλέξιμων αναπηριών.
Κατόρθωσαν, δε, ν’ αξιολογήσουν την κάθε κατηγορία με βάση την εμπειρία του ESA και τη γνώση των προϋποθέσεων για την αποστολή μιας ασφαλούς και χρήσιμης διαστημικής αποστολής, εκδίδοντας τρεις τύπους σημάτων:
1) Κόκκινο: Όταν το είδος και ο βαθμός της αναπηρίας δεν ήταν ή δεν ήταν ασφαλής και συμβατός με την εργασία του αστροναύτη.
2) Πράσινο: Όταν το είδος και ο βαθμός αναπηρίας μπορεί να είναι συμβατός με την εργασία του αστροναύτη.
3) Κίτρινο: Όταν το είδος και ο βαθμός αναπηρίας θα μπορούσαν να καταστούν πλήρως συμβατοί με την εργασία του αστροναύτες με κάποιες προσαρμογές, τροποποιήσεις ή καινοτομίες.
Στο πλαίσιο του έργου σκοπιμότητας για τους «παραστροναύτες» αξιολογεί ήδη περαιτέρω το προσωπικό του ESA του τι ακριβώς χρειάζεται για να εξασφαλίσει ένα ονομαστικό επίπεδο ατομικής και συλλογικής ασφάλειας για μια τέτοια αποστολή. Με αυτό το έργο θα κάνει τα πάντα ο ESA για να προωθήσει αυτές τις αλλαγές σε συνεργασία με τους παρόχους διαστημικών πτήσεων και τους διεθνείς συνεργάτες (σ.σ. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συνεργασία της NASA)!
Πως μπορεί να πετάξει ένας αστροναύτης με σωματική αναπηρία
Το έργο των «παρααστροναυτών» του ESA ξεκίνησε με σκοπό να «ρίξει φως» στα πολλά άγνωστα πεδία του συγκεκριμένου εγχειρήματος και να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις για μια ασφαλή και χρήσιμη διαστημική αποστολή ενός αστροναύτη με αναπηρία. Ήδη, ο ESA διαθέτει πολλά χρήσιμα εργαλεία, για αυτό, ήτοι: Τεχνικές μελέτες, διαστημικές προσομοιώσεις, αναλογικές αποστολές και συζητήσεις με διεθνείς συνεργάτες, καθώς και παρόχους διαστημικών πτήσεων.
Στην πορεία με αναμένεται να αποσαφηνιστούν αυτές οι προϋποθέσεις και να εφαρμοστούν προσαρμογές − καινοτομίες, για τις οποίες ελπίζουν οι υπεύθυνοι του διαστημικού οργανισμού πως θ’ «ανοίξουν το δρόμο», που θα επιτρέψουν στους αστροναύτες με αναπηρία να πετάξουν.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά άγνωστα σε αυτήν την προσπάθεια. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε επίσης εάν μπορούμε να εντοπίσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται θάρρος να ξεκινήσουμε, να κάνουμε το πρώτο βήμα, κι αυτό κάνουμε σήμερα» σημείωσαν με νόημα.
Το είδος κι ο βαθμός αναπηρίας του έργου σκοπιμότητας των παρααστροναυτών!
Η πιλοτική πτυχή αυτού του έργου σημαίνει ότι ξεκινά με το κάλεσμα της συμπλήρωσης μίας κενής θέσης για τους ανθρώπους με όλα τα προσόντα σχετικά τη δουλειά αστροναύτη και τις ακόλουθες αναπηρίες:
♦Άτομα που έχουν χαμηλότερη ανεπάρκεια άκρων (π.χ. λόγω του ακρωτηριασμού ή συγγενούς ανεπάρκειας άκρων) ως εξής:
⇔Ανεπάρκεια ενός ή διπλού ποδιού μέσω αστραγάλου (ακρωτηριασμός lisfranc)
⇔Ανεπάρκεια ενός ή διπλού ποδιού κάτω από το γόνατο
♦Άτομα που έχουν διαφορά μήκους ποδιού (λείπουν ή συντομεύονται τα άκρα κατά τη διάρκεια της γέννησης ή ως αποτέλεσμα τραύματος)
♦Άτομα με μικρό ανάστημα (<130 cm).
Ψυχικά προσόντα
Για το έργο σκοπιμότητας των παρααστροναυτών, αναζητά ο ESA τους ανθρώπους που διαθέτουν τα ψυχολογικά, γνωστικά, τεχνικά και επαγγελματικά προσόντα για να γίνουν αστροναύτες.
Γιατί έγινε αυτό το βήμα
Οι λόγοι που «οδήγησαν» σε αυτή την απόφαση ήταν οι εξής:
Η συμμετοχή: Εάν υπάρχει ένα πράγμα που έχουν μάθει οι αστροναύτες δουλεύοντας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), είναι ότι υπάρχει μεγάλη αξία στην ποικιλομορφία. Η συμπερίληψη των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σημαίνει επίσης ότι ο κάθε διαστημικός οργανισμός μπορεί να επωφεληθείτε από την εξαιρετική εμπειρία και την ικανότητα προσαρμογής τοτς, σε δύσκολα περιβάλλοντα!
Η ευθύνη: Οι υπεύθυνοι του ESA έχουν την ισχυρή πεποίθηση ότι υφίσταται ένας τρόπος να ενεργοποιηθεί κι αυτό το επίπεδο συμμετοχής στο σώμα των αστροναυτών και στο διάστημα. Αυτό αποτελεί η ευθύνη, τουλάχιστον, να δοκιμάσει τη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία.
Το πρωταγωνιστικό παράδειγμα: H μεγάλη ελπίδα όλων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι να προωθήσουν την ατζέντα του θέματος της αναπηρίας στην εργασία και να εμπνεύσουν κι άλλους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να υποβάλουν αίτηση σε άλλες θέσεις εργασίας στον ESA, καθώς και στο διαστημικό τομέα!
Η μάθηση μέσω των διαφορών: Οι αστροναύτες εκτελούν ήδη ένα μεγάλο αριθμό πειραμάτων των βιολογικών επιστημών στο διάστημα. Το γεγονός ότι θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιούν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες τέτοια πειράματα θα μπορούσαν να φέρουν κάποια νέα, εκπληκτικά αποτελέσματα στον τομέα των βιολογικών επιστημών προς όφελος ακόμη περισσότερων ανθρώπων που ζουν στη Γη .
Γιατί τώρα
Από την τελευταία επιλογή των αστροναυτών του ESA, που έγινε το 2008-09 έχουν αλλάξει οι προσδοκίες της κοινωνίας απέναντι στην ποικιλομορφία και στην ένταξη. Το υψηλό κόστος του προγράμματος της ανθρώπινης διαστημικής πτήσης (το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαίους φορολογούμενους) σημαίνει ότι ο ESA δεν μπορεί και δν θέλει να αγνοήσει αυτές τις αλλαγές. Η δίκαιη εκπροσώπηση όλων των μερών της κοινωνίας είναι το επίκεντρο της δράσης για τις κυβερνήσεις, τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι ορατό και στο διαστημικό τομέα, όπου εκφράζεται έντονα από τις εθνικές αντιπροσωπείες στον ESA, που χρειάζεται και θέλει να αγκαλιάσει αυτή την αλλαγή, προκειμένου να παραμείνει σχετική και προσβάσιμη προς τις νεότερες γενιές!
Ο ΕSA και η ισότητα των φύλων
Οι ιθύνοντες του οργανισμού αναγνωρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ισορροπία των φύλων στον ESA κι αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν με συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ποικιλομορφία δεν αφορά μόνο στο φύλο, στη γενιά, στη γεωγραφία και στην ένταξη. Αυτό τους έφερε πιο κοντά να εξετάσουν τις εφαρμογές στους ανθρώπους με αναπηρίες.
Για την εγγύηση της συγκεκριμένης πτήσης
Οι υπεύθυνοι του ESA γνωρίζουν καλά ‘ότι δεν είναι σήμερα σε θέση να εγγυηθούν την πτήση για τα επιλεγμένα άτομα με αναπηρία. Όπως συμβαίνει και σε κάθε ταξίδι εξερεύνησης, δεν γράφεται η απάντηση στο πίσω μέρος οποιουδήποτε βιβλίου, αλλά δεσμεύτηκαν πως θα το προσπαθήσουν όσο πιο σκληρά και σοβαρά μπορούν!
Άλλωστε, ο ESA έχει ήδη ξεκινήσει ένα ειδικό έργο που στοχεύει να συνεργαστεί με τους παρόχους των διαστημικών πτήσεων και τους διεθνείς εταίρους για να αναλύσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καθαριστεί η πορεία και να συμπεριληφθούν οι άνθρωποι που θα επιλεγούν να πετάξουν, όχι ως απλοί τουρίστες, αλλά ως πλήρη μέλη του πληρώματος μιας διαστημικής αποστολής. Η εκκαθάριση της πορείας σε συνεργασία με διεθνείς θεσμικούς και εμπορικούς εταίρους αναμένεται να προωθήσει πιθανότατα μια μεγάλη καινοτομία στον τομέα των διαδικασιών και της τεχνολογίας για την κατάρτιση, την εκτόξευση, τις δραστηριότητες επί του σκάφους, καθώς και την προσγείωση των ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων.
Ακόμη, λογικό είναι ότι «ρόλο θα παίξει» κι η εξειδίκευση των επιλεγμένων ατόμων, ώστε να καθοριστεί κι ο τελικός τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος με αναπηρίες θα το κάνει.

«Πάντα όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά, δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο έργο, με πολλά άγνωστα, αλλά είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι για την αξία για τον ESA και την κοινωνία στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη», τόνισαν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.Φωτογραφία από Peter Fischer από το Pixabay
Οι διασφαλίσεις ασφαλείας
Οι ιθύνοντες του πιλοτικού έργου διαβεβαίωσαν πως θα συνεργαστούν με τους παρόχους διαστημικών πτήσεων και τους διεθνείς εταίρους για να διασφαλίσουν ότι θα πληρούνται όλες οι απαιτήσεις ασφάλειας μέσω της προσαρμογής του υλικού ή την ανάπτυξης συγκεκριμένων επιχειρησιακών διαδικασιών.
Η ειδική μεταχείριση των αστροναυτών με σωματικές αναπηρίες
Το πιλοτικό έργο των παρααστροναυτών θα καθορίσει ακριβώς αυτό, δεδομένου του γεγονότος ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ πριν, αναμένεται να υπάρξει κάποια μορφή «ειδικής μεταχείρισης» στο βαθμό που θα επιτρέψει στους ανθρώπους με αναπηρία να επιτύχουν τους στόχους του διαστημικού πτήσης. Επιπλέον, σκοπός του όλου έργου είναι να απαντήσει έγκυρα στο ερώτημα για τις ιδιαίτερες τεχνικές προσαρμογές, που θα απαιτηθούν
«Πάντα όταν κάνεις κάτι για πρώτη φορά, δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο έργο, με πολλά άγνωστα, αλλά είμαστε πραγματικά πεπεισμένοι για την αξία για τον ESA και την κοινωνία στο σύνολό της. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τους εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη», τόνισαν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Το κόστος της επιλογής των παρααστροναυτών
Γι’ αυτό το πολύ καινοτόμο έργο δεν διατίθεται όλη η εμπειρογνωμοσύνη εντός του ESA, που θα αναζητήσει να συνεργαστεί με ειδικούς στον τομέα της αναπηρίας κι αυτό το σημείο. Σε αυτό το αρχικό σημείο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο απαιτούμενος πόρος. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης για επαρκή συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους και τη διάρκεια του έργο από τον ESA έχει εκπονηθεί ένας αρχικός προϋπολογισμός ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.
©Typologos.com 2021