Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν πολύπλευρες προκλήσεις, επιδεινώνοντας το στρες, που μπορεί να «οδηγήσει» σε ανεπιθύμητα συμβάντα κατά τη διάρκεια των κλήσεων υψηλής πίεσης
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
18:52:42,08/19/2020

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στις ομάδες εστίασης, συμπεριφορές όπως είναι το απαραίτητο διάλειμμα μεταξύ των κλήσεων, η υλοποίηση των ασκήσεων της αναπνοής και η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας του ατόμου με την πάροδο του χρόνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του χρόνιου στρες.Φωτογραφία από fsHH από το Pixabay
Η επανειλημμένη έκθεση σε υψηλές πιέσεις για ανταπόκριση και η συνεχής έκθεση σε άγχος χωρίς ανακούφιση είναι δύο από τους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους υπαλλήλους των σωμάτων να γίνουν ευάλωτοι σε ανεπιθύμητα συμβάντα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Τα παραπάνω αναφέρονται στ’ αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό BMC Public Health από ερευνητές του Κέντρου Επιστήμης Υγείας του Πανεπιστημίου του Texas στο Houston (UTHealth).
Τα μέλη της ομάδας της συγκεκριμένης μελέτης στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την έρευνα για να αναπτύξει μοντέλα παρέμβασης που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να βοηθήσουν στην αποτροπή αυτών των πολύπλευρων στρεσογόνων παραγόντων να επηρεάσουν την ικανότητα ενός αστυνομικού (ιδιαίτερα ενός αξιωματικού) να ανταποκρίνεται με βεβαιότητα στις κλήσεις υψηλού άγχους.
«Εάν μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμες παρεμβάσεις για αξιωματικούς των σωμάτων επιβολής του νόμου που αντιμετωπίζουν τις μοναδικές επαγγελματικές απαιτήσεις τους, τότε δυνάμεθα να βοηθήσουμε στον μετριασμό των συντελεστών άγχους που επηρεάζουν τη συνολική ψυχική υγεία τους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης κι αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του UTHealth στο Dallas, Katelyn Jetelina, PhD, MPH.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα από τρεις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες λειτουργούν στο Dallas-Ft. Worth metroplex.
Πρόκειται για αστυνομικές υπηρεσίες, που εδρεύουν αντίστοιχα στην αστική, προαστιακή κι αγροτική περιοχή.
Οι ερευνητές συναντήθηκαν με αξιωματικούς, προκειμένου να συγκροτήσουν τις ομάδες για τον εντοπισμό του στρες και για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο της πρόληψης των μελλοντικών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως είναι η χρήση βίας, ο τραυματισμός αξιωματικού ή πολιτικού, οι καταγγελίες πολιτών ή ο πυροβολισμός από τ’ όπλο.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 86% άνδρες και 14% γυναίκες αστυνομικοί, που είχαν μέση θητεία 12 ετών.
Παρουσιάστηκαν πέντε θέματα, τα οποία ενδέχεται να επηρέαζαν την αντίληψη ενός -μιας αστυνομικού στο επίπεδο άγχους των χαρακτηριστικών της ανταπόκρισης σε μια κλήση, όπως είναι η πρώην στρατιωτική εμπειρία ή το φύλο, η πολιτική συμπεριφορά, οι παράγοντες εποπτείας, όπως είναι η τάση της μικρό- διαχείρισης, το περιβάλλον κι οι συνθήκες της κατάστασης.
Τα δεδομένα αποκάλυψαν διάφορους παράγοντες, οι οποίοι συνέβαλαν στη συσσώρευση της πίεσης στον -στην αξιωματικό, όπως είναι η μη επαναφορά των επιπέδων της πίεσης μετά από μια κλήση υψηλής πίεσης, η εξάντληση από την απάντηση πολλών ανταπαντήσεων κι η αίσθηση της πίεσης για γρήγορη μετάβαση στην επόμενη κλήση.
Η εμπειρία από ένα προηγούμενο ανεπιθύμητο συμβάν αποτέλεσε ένα παράγοντα,που συνέβαλλε στο σωρευτικό άγχος.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στις ομάδες εστίασης,συμπεριφορές όπως είναι το απαραίτητο διάλειμμα μεταξύ των κλήσεων, η υλοποίηση των ασκήσεων της αναπνοής κι η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας του ατόμου με την πάροδο του χρόνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του χρόνιου στρες.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο συνδυασμός του αντιληπτού επιπέδου άγχους μεταξύ μιας κλήσης και άλλων αθροιστικών παραγόντων του στρες αυξάνει την πιθανότητα πραγματοποίησης ανεπιθύμητων ενεργειών ανάμεσα στην αστυνομία και στο κοινό.
Τα ανεπιθύμητα συμβάντα, όμως,φαίνεται ότι μπορούν να περιοριστούν,εφόσον αντιμετωπιστούν ο κύκλος του χρόνιου στρες κι οι περιορισμοί στον αριθμό των κλήσεων υψηλής πίεσης,στις οποίες ανταποκρίνεται ένας – μια αστυνομικός κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας.
Τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών γι’ άλλα επαγγέλματα, έδειξαν πως τα μειωμένα επίπεδα του στρες αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση από την εργασία.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Irving, Jeff Spivey, του οποίου οι αξιωματικοί συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να βρουν επιπλέον τρόπους για να βοηθήσουν τους αξιωματικούςανάγκες ψυχικής υγείας.
«Η παροχή πολλαπλών πόρων για τους αστυνομικούς για υποστήριξη και εστίαση στις ανάγκες ψυχικής υγείας τους, όπως αποτελούν οι εσωτερικές ομάδες υποστήριξης από επιστήμονες, είναι ένας λόγος που είμαι πολύ περήφανος που τις υπερασπίζομαι.
Οι υπηρεσίες υποστήριξης από επιστήμονες κι ομότιμους καθηγητές έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς να διαχειριστούν σωστά την ψυχική υγεία τους.
Γι’ αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Αστυνομίας Caruth κι άλλα αστυνομικά τμήματα σε όλη την πολιτεία για να δημιουργήσουμε ένα σχετικό επιστημονικό δίκτυο σε ολόκληρο το Τέξας.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Jetelina μαζί με τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της, δοκιμάζουν τώρα τη σκοπιμότητα της χρήσης των έξυπνων ρολογιών για να «σπάσουν» το σωρευτικό άγχος σε πραγματικό χρόνο για τους αστυνομικούς.
Πρόσθετη έρευνα σχετικά με τον επιπολασμό των μη διαγνωσμένων διαταραχών ψυχικής υγείας μεταξύ των αξιωματικών και των αστυνομικών των σωμάτων ασφαλείας είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τρεχόντων πόρων ψυχικής υγείας και για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη νέων πόρων. Αυτό επισημαίνουν οι ερευνητές.
©Typologos.com 2020