Ασθένεια

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

Το καλύτερο φάρμακο για όλες τις ασθένειες: Δυνατός νους, φωτισμένος από τη λάμψη της σοφίας που πηγάζει απ’ το Θεό – Παρακέλσος  (1493- 1541)
20:10:57,08/30/2019
Βακτήριο -Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράψει για τη ψυχική και σωματική υγεία.Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay

Η λέξη ασθένεια προέρχεται από την < αρχαία ελληνική ἀσθένεια >.  Σημαίνει τη  διαταραχή της ομαλής λειτουργίας ενός ζωντανού οργανισμού. Η ασθένεια μπορεί να είναι είτε ψυχική είτε σωματική. Επίσης,  μπορεί να είναι μεταδοτική, ιάσιμη ή μη αναστρέψιμη. Συνώνυμά της, είναι  οι λέξεις αρρώστια και νόσος.

Επίσης,  υπάρχουν ασθένειες όχι μόνο για τους ανθρώπους,  αλλά και για τα ζώα και τα φυτά. Ο ειδικός γιατρός, κτηνίατρος ή γεωπόνος αντίστοιχα, κάνει τη διάγνωση, αλλά και προτείνει τη θεραπεία της ασθένειας. Και μπορεί να είναι διαφορετικοί οργανισμοί αλλά η διαδικασία είναι η ίδια. Ασθενούν, διαγιγνώσκονται και εφόσον είναι δυνατόν θεραπεύονται.

Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται μία ασθένεια είναι οι ιοί, τα  βακτήρια,  τα πρωτόζωα και οι  μύκητες. Επίσης, μπορεί να προέρχονται από γενετικές ανωμαλίες του DNA, σε κληρονομικές δυσλειτουργίες,  αλλά και από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Ακόμη, υπάρχουν και οι ψυχολογικές ασθένειες, που μπορεί να οφείλονται στη  δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τους παθογόνους μικροοργανισμούς,  γιατί έχει την ικανότητα να θυμάται την αντιμετώπιση προηγούμενων περιπτώσεων. Έτσι,  με το πέρασμα του χρόνου ο οργανισμός δεν αντιλαμβάνεται ότι ασθένησε!

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, κάθε ασθένεια και νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και στην συνέχεια καταλήγει στο σώμα. Γι’  αυτό ο Ιπποκράτης συνήθιζε να τονίζει την σπουδαιότητα της θεραπείας πρώτα της ψυχής και κατ’ επέκταση του σώματος. Γι’  αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή στις ασθένειες της ψυχής, που στις μέρες μας είναι κυρίως το άγχος και το στρες,  γιατί η αγνόησή τους,  οδηγεί σε μια χρόνια ψυχική επιβάρυνση με αποτέλεσμα την εκδήλωση σωματικών προβλημάτων.

Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τη ζωή τους με ένταση, έχουν ανεσταλμένες επιθυμίες και παραμελούν τον εαυτό τους, εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Όταν αισθανόμαστε στρες και άγχος προκαλούνται φλεγμονές, καθώς  και στη συνέχεια προβλήματα στο σώμα μας.

Πριν οδηγηθούμε στην ερμηνεία κάποιου συμπτώματος ως ψυχοσωματικού, θα πρέπει να έχουμε αποκλείσει ότι είναι πρόβλημα καθαρά οργανικό και σωματικό. Επίσης, κάθε στρεσογόνος κατάσταση που βιώνουμε και είναι μικρής διάρκειας δε θα  πρέπει να μας ανησυχεί,  καθώς δεν συνεπάγεται ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε μια ψυχοσωματική αντίδραση. Αντιθέτως, μπορεί να είναι και ευεργετικό κατά περίπτωση.

Το συμπέρασμα είναι ότι  θα πρέπει να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις. Να σκεφτόμαστε θετικά, γιατί οι συσσωρευμένοι αρνητικοί λογισμοί αποθηκεύονται και γίνονται τοξικοί. Γι’  αυτό θα  πρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, με όποιο τρόπο γίνεται, γιατί όταν δε μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.