Άσκηση κατάθλιψη και πανδημία COVID-19
Μειώσεις στην άσκηση συνδέονται στενά
με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:52:31,03/07/2021

H βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση της άσκησης δε βελτιώνει ουσιαστικά την ψυχική ευεξία!Φωτογραφία από Candid_Shots από το Pixabay
Η άσκηση συνιστάται από καιρό ως θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς για τους ασθενείς με κατάθλιψη, αλλά νέα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 άλλαξε τη φύση της σχέσης μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας.
Εκτίναξη ποσοστών κατάθλιψης
Από μελέτη ,η οποία πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρέθηκε ότι οι περίπατοι των σπουδαστών -σπουδαστριών μειώθηκαν από τα 10.000 στα 4.600 βήματα την ημέρα! Συγχρόνως, διαπιστώθηκε πως τα ποσοστά της κατάθλιψης «εκτινάχθηκαν» από το 32% στο 61%!
Το άρθρο της έρευνας δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.- PNAS» και στο οποίο διαπιστώνεται ότι η βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση της άσκησης δε βελτιώνει ουσιαστικά την ψυχική ευεξία!
«Αυτό δημιουργεί πολλές πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο αντίκτυπος της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να απαιτεί μακροπρόθεσμη παρέμβαση.Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα μας δείχνουν σαφώς ότι όσοι- όσες πραγματοποιούσαν σωματική άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν οι πιο ανθεκτικοί- ανθεκτικές και ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη», επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια οικονομικών και στρατηγικής του Rady School of Management του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και μια από τους συγγραφείς του άρθρου, Sally Sadoff,η οποία πρόσθεσε ότι:
«Υπάρχει διαφορά 15 έως και 18 ποσοστιαίων μονάδων στα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των συμμετεχόντων που παρουσίασαν μεγάλες διαταραχές στην κινητικότητά τους,σε σύγκριση με όσους – όσες διατήρησαν τις συνήθειές τους.
«Κτυπά» τους νέους ενήλικες
Οι συγγραφείς επισημαίνουν την ανησυχητική τάση της αυξημένης κατάθλιψης στους νέους ενήλικες (ηλικίας 18-24 ετών) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία είναι δύο φορές υψηλότερη από το γενικό πληθυσμό!
Οι σπουδαστές απάντησαν σε συνεχείς ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία και τη χρήση του χρόνου τους, κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου.Για το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2020 διαπιστώθηκε πως τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 90%, σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της πανδημίας COVID-19.
Aυτό έδειξαν τα δεδομένα Fitbit, που συμβάλλουν στην κάλυψη των κενών στην κατανόηση του ρόλου της κινητικότητας στην ψυχική υγεία.
Οι συμμετέχοντες
Στη μελέτη συμμετείχαν πολλές ομάδες εκατοντάδων φοιτητών των Η.Π.Α. από το Φεβρουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020.
Πέρα από τη συμπλήρωση των ερευνών έλαβαν πολλοί συμμετέχοντες φορητές συσκευές (Fitbits) με τις οποίες παρακολουθούσαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Οι συμμετέχοντες στην κοόρτη του 2020 ξεκίνησαν τη συμμετοχή στη μελέτη κατά το Φεβρουάριο και συνέχισαν να λαμβάνουν μέρος σ’ αυτήν, αφού το πανεπιστήμιο αποφάσισε το Μάρτιο να γίνουν διαδικτυακά όλα τα μαθήματα. Παράλληλα, ενθάρρυνε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μην επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη.

Για το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2020 διαπιστώθηκε πως τα ποσοστά κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 90%, σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της πανδημίας COVID-19.Φωτογραφία από Alexander Droeger από το Pixabay
Άλλα αποτελέσματα
Μεταξύ άλλων, εκ της έρευνας διαπιστώθηκε ότι:
♦Ο ύπνος αυξήθηκε κατά 25 έως και 30 λεπτά ανά διανυκτέρευση!
♦Ο χρόνος που αφιερώθηκε στην κοινωνικοποίηση μειώθηκε κατά περισσότερο από το μισό (λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα)!
♦Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή υπερδιπλασιάστηκε σε πέντε ή περισσότερες ώρες την ημέρα!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγάλες μειώσεις της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 συσχετίστηκαν περισσότερο με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης!
Υπόψη ότι ο χρόνος σωματικής δραστηριότητας «μεταφράζεται» σε 10 λεπτά κατά τα οποία αυξάνεται αρκετά ο καρδιακός ρυθμός «για να κάψει» ο ανθρώπινος οργανισμός τουλάχιστον 1,5 φορές περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το αν βρίσκεται σε μία κατάσταση ηρεμίας.
Η σύνδεση με τη σωματική άσκηση
Εκείνοι- εκείνες που παρουσίασαν πτώση σωματικής άσκησης από μια ώρα έως και δύο ώρες την ημέρα φαίνεται πως διέτρεχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας! Χαμηλότερο κίνδυνο είχαν οι συμμετέχοντες- συμμετέχουσες που μπόρεσαν να διατηρήσουν τις καθημερινές συνήθειές τους.
«Αυτή η σχέση εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Πριν από την πανδημία,δεν υπήρχε πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ των αλλαγών στη σωματική δραστηριότητα και της ψυχικής υγείας, αλλά οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η διακοπή της σωματικής δραστηριότητας είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Η βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση των συνηθειών άσκησης
δεν παρέχει ανακούφιση από την ψυχική υγεία
Οι ερευνητές εφάρμοσαν ένα τυχαίο πείραμα, προκειμένου να εξετάσουν, αν μια στρατηγική παρέμβαση για δράση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων εκ των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία.
Στο 50% των συμμετεχόντων δόθηκαν κίνητρα,ώστε να περπατήσουν τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα για δύο εβδομάδες. Η στρατηγική αύξησε σημαντικά τους περιπάτους κατά περίπου 2.300 βήματα την ημέρα και τη σωματική δραστηριότητα στα 40 λεπτά την ημέρα.Ωστόσο, ο αντίκτυπος της άσκησης δε μεταφράστηκε σε βελτίωση της ψυχικής υγείας κι ούτε ενθάρρυνε τους σπουδαστές να συνεχίσουν τη σωματική δραστηριότητα μετά από τη λήξη της περιόδου των δύο εβδομάδων.
Τα συμπεράσματα
«Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με άλλες συμπεριφορές τρόπου ζωής, όπως είναι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Θα μπορούσε, επίσης,να συμβαίνει και το εξής ότι η σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της κατάθλιψης καθοδηγείται περισσότερο από την ψυχική υγεία συγκριτικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής. Απαιτείται να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για την κατανόηση του τρόπου βελτίωσης,τόσο της σωματικής , όσο και της ψυχικής υγείας σε τέτοιες περιόδους μεγάλης διαταραχής.Η πανδημία ενίσχυσε τη σχέση μεταξύ της διατήρησης των συνηθειών τρόπου ζωής και της ψυχικής υγείας», γράφουν οι συγγραφείς.
Οι άλλοι συγγραφείς του άρθρου είναι:
Ο επίκουρος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Osea Giuntella.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος οικονομικών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ,Kelly Hyde.
H επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, Silvia Saccardo.
©Typologos.com 2021