Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία στο «Νόησις»

19:12:15,09/26/2018

Άποψη της έκθεσης 'Αρχαία Κινέζική Επιστήμη και Τεχνολογία"

Τα επιτεύγματα των αρχαίων Κινέζων,όπως κι αυτά των αρχαίων Ελλήνων, καθόρισαν την πρόοδο της ανθρωπότητας

Τον  πρώτο σεισμογράφο του κόσμου που κατασκευάστηκε το 132 μ.Χ  μαζί με  το  κινεζικό άροτρο που δημιουργήθηκε πριν από 5.000 χρόνια θα θαυμάσουν οι επισκέπτες στην  έκθεση με τίτλο: «Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία»,  η οποία εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 29  Σεπτεμβρίου 2018 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θέρμη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος στα εγκαίνια θα είναι ελεύθερη για το κοινό και το εκθεσιακό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου, ενώ θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου 2019.

Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες θα δουν  μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα επιτεύγματα των αρχαίων Κινέζων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός  ρόλος  του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία, ενώ τα εκθέματα  ενισχύουν  ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.

Τα σημαντικότερα επιστημονικά πεδία, όπως είναι  τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η βιολογία, η  ιατρική, η μηχανολογία  , η αστρονομία  θα «ταξιδέψουν» τους επισκέπτες μέσα από τέσσερις βασικών θεματικές ενότητες.

Αυτές είναι η  αστρονομία –  μέτρηση του χρόνου, η ναυσιπλοΐα και  ο προσανατολισμός, η υφαντουργία και το κέντημα, καθώς και η κατασκευή  του χαρτιού – εκτύπωση.

Άλλωστε, ο  κινεζικός πολιτισμός έχει να επιδείξει πολλά αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα των φυσικών επιστημών και στη μηχανική. Οι αρχαίοι Κινέζοι επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που παρατήρησαν τις ηλιακές κηλίδες κι  ερεύνησαν τον μαγνητισμό.

Παράλληλα, υπολόγισαν, την ακριβή τιμή του λόγου της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του, όπως ακριβώς έκαναν  και οι αρχαίοι Έλληνες.

Αστρονομικά όργανα των αρχαίων Κινέζων

Τα αστρονομικά όργανα των αρχαίων Κινέζων αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της ναυτιλίας

 Η πυξίδα, η πυρίτιδα, το χαρτί, τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία, η χύτευση του ορείχαλκου και του σιδήρου, ο σεισμογράφος, η βαλλίστρα, το σιδερένιο υνί τού αρότρου, η χειράμαξα καθώς και  το πρυμναίο πηδάλιο αποτελούν  εφευρέσεις των Κινέζων.  Στις κάτωθι θεματικές ενότητες παρουσιάζονται αυτά τα επιτεύγματα:

Αστρονομία και Μέτρηση του Χρόνου

Οι Κινέζοι από τον 16ο αιώνα π.Χ.  μελετούσαν τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και ουράνια φαινόμενα. Το κινεζικό ημερολόγιο θεωρείται ότι είναι ένας  συνδυασμός του σεληνιακού και Γρηγοριανού ημερολογίου.

Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός

Μια από τις εφευρέσεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοϊας  είναι και  η πυξίδα, που αποτελεί ίσως  τη  σημαντικότερη εφεύρεση του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Από τον 12ο αιώνα και μετά η πυξίδα διαδόθηκε ευρέως στην Ασία και στην Ευρώπη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εμπορίου, καθώς  και της  διεθνούς οικονομίας.

Υφαντουργία και Κέντημα

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που είχε οργανωμένη σηροτροφία και οι Κινέζοι κατασκεύασαν μετάξι πριν από 6.000-7.000 χρόνια, ενώ από τον 16ο αιώνα ανέπτυξαν πρωτοποριακές τεχνικές ύφανσης.

Κατασκευή Χαρτιού και Εκτύπωση

Στην έκθεση της  «Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» παρουσιάζονται όλα τα στάδια της κατασκευής και της εκτύπωσης του χαρτιού,  καθώς και η τέχνη της τυπογραφίας.

Η κατασκευή του χαρτιού στα χρόνια της δυναστείας Χαν είναι μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού. Τεχνικές εκτύπωσης αναπτύχθηκαν ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ.  και εξαπλώθηκαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής :  Τρίτη – Παρασκευή στις 10.30 το πρωί – 3 το μεσημέρι, Σάββατο στις 1.30 το μεσημέρι – 8.30 το βράδυ και Κυριακή στις 11.30 το πρωί – 6.30 το απόγευμα. Τη Δευτέρα θα παραμένει κλειστή.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.