Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ΠΑ.ΜΑΚ.
Έγινε δεκτός από τις Πρυτανικές Αρχές
και τους Κοσμήτορες των Σχολών
21:26:02,02/26/2022

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ.Ελπιδοφόρος, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη. Φωτογραφία-Πηγή: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σε παρέμβαση για το πόλεμο στην Ουκρανία προέβη ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος επισκεπτόμενος το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου έγινε δεκτός από τις πρυτανικές αρχές και τους κοσμήτορες των σχολών στην αίθουσα της συγκλήτου του ιδρύματος.
Θερμό καλωσόρισμα
στο Σεβασμιότατο
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια καλωσόρισε ο Πρύτανης – καθηγητής, Στυλιανός Δ. Κατρανίδης τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. κ. Ελπιδοφόρο και τη συνοδεία του. Μάλιστα, θύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τον υποδέχεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η συμμετοχή το 2018
για το ζήτημα της Ουκρανίας
Το είχε κάνει και το Νοέμβριο του 2018, οπότε ο κ.κ. Ελπιδοφόρος διατελούσε Μητροπολίτης Προύσης και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τότε συμμετείχε σε εκδήλωση, την οποία είχε διοργανώσει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Δ.Ε.Α.Α) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών- καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, με το τόσο επίκαιρο σήμερα θέμα «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το ζήτημα της Ουκρανίας».
Η ευχή του Πρύτανη
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Με αφορμή, τις τραγικές εξελίξεις που διαδραματίζονται ετούτες τις ημέρες στη πολύπαθη χώρα εξέφρασε ο κ. Κατρανίδης τη βαθιά θλίψη του, για την εισβολή και την αναίτια αιματοχυσία.
Ακόμη, ευχήθηκε ότι η λογική θα επικρατήσει και θα επανέλθει το ταχύτερο η ειρήνη στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία,καθώς και στο λαό της.
Ο πρύτανης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι στη διάθεση της Αρχιεπισκοπής και της ομογένειας σε κάθε τι που μπορεί να φανεί χρήσιμο. Παράλληλα, ευχήθηκε στον κ.κ. Ελπιδοφόρο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Προφητικό το θέμα της εκδήλωσης
του 2018
Προφητικό χαρακτήρισε το θέμα της εκδήλωσης του 2018 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είδε τόσο νωρίς τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Αυτό που ζούμε, δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο κρατών που διεκδικούν κάτι που τους χωρίζει. Οι Ουκρανοί το μόνο που διεκδικούν είναι να είναι ένα ανεξάρτητο κι ελεύθερο έθνος. Αυτό που για μας τους Έλληνες είναι τόσο σημαντικό και τόσο αίμα χύσαμε για να το κατακτήσουμε.
Στην Ουκρανία το δικαίωμα αυτό το αμφισβητεί μια χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια διακρίνεται από τον αυταρχισμό. Εμείς που ζούμε στις ελεύθερες δημοκρατίες λειτουργούμε με κανόνες δικαίου και ηθικής. Γι’ αυτό και δε μπορούμε να φανταστούμε συμπεριφορές, οι οποίες υπερβαίνουν κάθε ηθικό φραγμό, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, όπου μια χώρα, όπως είναι η Ρωσία, εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα για να τη καταλάβει, επικαλούμενη ότι δεν είναι καλό το καθεστώς στο Κίεβο και πρέπει αυτή να το αλλάξει», σημείωσε ο Σεβασμιότατος.

Οι Πρυτανικές Αρχές και οι Κοσμήτορες των Σχολών υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την συνοδεία του, στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Φωτογραφία- Πηγή: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ο Ελληνισμός βρίσκει τη δύναμη και
προχωρά με όραμα προς το μέλλον
Ο κ.κ.Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον κ. Κατρανίδη για τις ευχές σχετικά με τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ακόμη, τόνισε ότι δυστυχώς η επέτειος αυτή συμπίπτει και με την τραγική επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ταυτόχρονα επισήμανε πως ο Ελληνισμός έχει την ικανότητα μέσα από τις δυσκολότερες στιγμές του, να βρίσκει δύναμη και να προχωρά με όραμα προς το μέλλον.
Ο ρόλος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων
της χώρας για την επόμενη ημέρα
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μετά από την οικονομική κρίση και την πανδημία, η Ελλάδα έχει πάλι ελπίδες και σχέδια για την επόμενη ημέρα και κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια «παίζουν» τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Επίσης, τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αν και νεαρό σε ηλικία διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο στον ακαδημαϊκό χώρο όχι μόνον της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα.
Ο Σεβασμιότατος, συνεχάρη τον Πρύτανη για το σημαντικό έργο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων και των φοιτητών του. «Είμαστε έτοιμοι ως Αρχιεπισκοπή Αμερικής να συνεργαστούμε με αυτό το ρωμαλέο πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και να αναπτύξουμε δράσεις και συνεργασίες, οι οποίες θα είναι προς αμοιβαίο όφελος, αλλά και προς το καλό της επιστήμης, της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Διασποράς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ποιοι συνόδευαν
τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο συνόδευαν:
🔵Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης- πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου.
🔵Ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας.
🔵Ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Παπαγεωργίου.
🔵Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος.
🔵Ο αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης.
Συμμετέχοντες από πλευράς
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Από πλευράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση:
🔵Ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας- καθηγητής Δημήτριος Κυρκιλής.
🔵Η αντιπρύτανης Οικονομικών,Προγραμματισμού και Ανάπτυξης-καθηγήτρια, Ευγενία Αλεξανδροπούλου.
🔵Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης- καθηγητής, Δημήτριος Χανδράκης.
🔵Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων,- καθηγητής Χρήστος Νεγκάκης.
🔵Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών- καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.
🔵Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.
🔵Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών- καθηγητής Αθανάσιος Ζέρβας.
©Typologos.com 2022