Αποκριάτικα είδη –Χαρά αλλά και κίνδυνοι

22:28:01,02/21/2019
Μάσκα και σερπαντίνες -Pixabay

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών θα πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα

Οι Απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης, αλλά ενδέχεται να ελλοχεύουν  και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές ή καταναλώτριες, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά.  Συμβουλές για την αποφυγή των συγκεκριμένων κινδύνων εξέδωσε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) με έδρα τη Θεσσαλονίκη και οι οποίες είναι οι κάτωθι:

Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό στους χώρους, που γίνονται τα αποκριάτικα πάρτι, δε θα  πρέπει να είναι αναμμένες εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά ή  τσιγάρα αναμμένα) και επίσης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα  πυροσβεστικά μέσα.

Για τις αποκριάτικες στολές των παιδιών θα  πρέπει να τηρούμε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιδικά ρούχα:

1.Τα  ενδύματα για τα παιδιά ηλικίας  μέχρι και 7 ετών (ύψος 1.34 μέτρο), δε θα  πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας, καθώς  και του λαιμού.

2.Τα ενδύματα για τα παιδιά ηλικίας  μεταξύ των  7 και 14 ετών, δε θα  πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7,5 εκατοστών ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά) στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού δε θα πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.

3.Τα παιδικά ενδύματα δε θα πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερα των 14 εκατοστών  στην περιοχή του θώρακα, καθώς  και της μέσης.

4.Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δε θα πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.

5.Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος, δε θα πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3 εκατοστών  και άνω), μακρύτερες των 36 εκατοστών  σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, όπου  αυτές δένονται.

6.Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα δε θα  πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.

7.Κορδόνια περίσφιξης ή λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε παντελόνια μακριού μήκους θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.

8.Στην περιοχή των μηρών επιτρέπεται τα παιδικά ενδύματα να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι – κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος – γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.

9.Ενδύματα με μακριά μανίκια για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.

Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Μεταξύ άλλων, τα  αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και τις εξής ενδείξεις:

Δοχείο υπό πίεση.

Το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου

Το δοχείο  να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50ο βαθμών Κελσίου.

Το δοχείο να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά από  τη χρήση.

 Οι καταναλωτές θα πρέπει:

Να  επιλέξουν  προϊόντα, που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην Ελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά.

Να  διαβάσουν  προσεκτικά και να ακολουθήσουν  τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση των σπρέι.

 Να μην ψεκάσουν  απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην προσωπική υγεία ή προσφιλών προσώπων

Τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες και κατά θα πρέπει να αποφευχθεί  ο ψεκασμός στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα.

Να μην καπνίζουν συγχρόνως  με τη χρήση του προϊόντος.

Να διατηρούν τα αποκριάτικα σπρέι μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας.

Κατά προτίμηση να τα χρησιμοποιήσουν  σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη: «Μόνο για επαγγελματική χρήση» δε θα  πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται  για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και κυρίως εκ  των παιδιών, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και θα  πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης μόνον από  επαγγελματίες.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.