Aποκαλυπτήρια προτομής John Atanasoff
14:09:48,09/06/2018

Ο πρύτανης – καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (αριστερά) και ο πρέσβης της Βουλγαρίας Christo Georgiev αποκαλύπτουν την προτομή του John Atanasoff στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η προτομή του εφευρέτη του πρώτου ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή John Vincent Atanasoff κοσμεί από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018 την είσοδο του κτιρίου της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκεί τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου – καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο Hristo Georgiev υπό την παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών – πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ.
Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο διάσημος Βούλγαρος καλλιτέχνης Γκεόργκι Ντόνοφ και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίας της συγκλήτου
Το έργο δώρισε η Δημοκρατία της Βουλγαρίας προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και παραδόθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Rumen Radev κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στη Μεγαλόνησο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου – καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ευχαρίστησε τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και τον Πρέσβη για τη δωρεά τους, καθώς και για την εποικοδομητική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η προτομή τοποθετείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Πληροφορικής, ώστε οι φοιτητές να βιώσουν μια αλληλεπίδραση με τον εφευρέτη και τις ανακαλύψεις του.
«Αναμφισβήτητα, η ψηφιοποίηση άλλαξε τον κόσμο μας, και η εφεύρεση του πρώτου ψηφιακού ηλεκτρονικού υπολογιστή οδήγησε σε αυτό τον κρίσιμο μετασχηματισμό. Σήμερα οι μελετητές και οι επιστήμονες, ολόκληρη η κοινωνία, συναντώνται και επικοινωνούν στο διαδίκτυο. Υπάρχει ένας κόσμος, που ζει και εξελίσσεται στον ψηφιακό κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, μίλησε για τη στενή επιστημονική – ερευνητική συνεργασία, του Πανεπιστημίου Κύπρου με τα Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας. Αναφερόμενος στο εργαστήριο του πεδίου της Μηχανικής δημοσιοποίησε ότι σύντομα θα συνδιοργανωθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
Ανακοίνωσε, μάλιστα ότι το Δεκέμβριο θα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην αποστολή της Βουλγαρίας στην Ανταρκτική, αφού ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του καθηγητή Christo Pimpirev, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Πολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σόφιας.
Από την πλευρά του , ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου – πρέσβης κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μοιράζονται μια μακρά ιστορία ιστορικών, οικονομικών και πολιτικών δεσμών.
«H συνεργασία μας, επεκτείνεται και στην πλατφόρμα της Ακαδημίας με εκατοντάδες Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι αποφοιτούν από τα βουλγαρικά πανεπιστήμια, ενώ ένας μεγάλος αριθμός Βούλγαρων φοιτητών επιλέγει την Κύπρο για τις μεταπτυχιακές σπουδές.
O κ. Χατζημιχαήλ ευχαρίστησε τον πρέσβη της Βουλγαρίας στην Κύπρο και κατ’ επέκταση τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας για τη δωρεά του γλυπτού, για το οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές και γιατί όχι για τους μελλοντικούς εφευρέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο Πρέσβης της Βουλγαρίας, Hristo Georgiev ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αποδοχή της δωρεάς και το γεγονός ότι η πραγματοποίηση των αποκαλυπτηρίων συμπίπτει με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο πρέσβης προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για το ενδιαφέρον του, αλλά και την ανταπόκρισή του, στην υλοποίηση έργων μεταξύ των δύο χωρών και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου της Σόφιας «St Kliment Ohridski».
«Είμαι πεπεισμένος, ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών», κατέληξε ο κ. Georgiev.
©Typologos.com 2018