Αποδοχή

Tης Ιωάννας Bασιλειάδου

Αρθρογράφου

Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου,  και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι. Φρίντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος
19:25:48,09/19/2019
Yes -Φωτογραφία από Krzysztof Jaracz από Pixabay

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για την αποδοχή του εαυτού μας. Φωτογραφία από Krzysztof Jaracz από Pixabay

Η λέξη αποδοχή είναι θηλυκό ουσιαστικό. Σημαίνει τη  συγκατάθεση και  την έγκριση. Σημαίνει μια ενέργεια αποδεκτή.

Η αποδοχή είναι το ποθούμενο και το επιδιωκόμενο όλη μας,  τη ζωή. Η επιθυμία όλων μας,  είναι να μας αποδέχονται. Όταν δε συμβαίνει αυτό υποφέρουμε. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να τη βρούμε κι ακόμη πιο δύσκολο να την νιώσουμε.

Στην αρχή βεβαίως τα πράγματα είναι διαφορετικά κι αλλάζουν στην πορεία. Η οικειότητα φέρνει επίκριση, επιθυμία να αλλάξουμε τον άλλον ή το αντίστροφο, με αποτέλεσμα να νιώθει ή να νιώθουμε μη αποδεκτοί. Κι ενώ ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό κι ότι όπως υποφέρουμε εμείς, έτσι υποφέρει κι ο άλλος, όταν του φερόμαστε με τον ίδιο τρόπο, επιμένουμε σ’ αυτήν την τακτική.  Γιατί άραγε το κάνουμε αυτό;

Ο λόγος είναι ότι έτσι μάθαμε. Έτσι μεγαλώσαμε, έτσι γαλουχηθήκαμε. Από την αρχική πλήρη αποδοχή περνάμε στην επίκριση. Στην προσπάθεια να βάλουμε ο ένας τον άλλον σε καλούπια, σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται αποδοχή για να ανθίσει, να ξεδιπλωθεί, να γνωρίσει τον εαυτό του, χωρίς άγχος και πιέσεις. Κι έτσι να το δείξει στους συνανθρώπους του, χωρίς φόβο και αναστολές. Η αποδοχή είναι το κλειδί για την ελευθερία και την εσωτερική γαλήνη.

Υπάρχει, όμως,  τρόπος να το αλλάξουμε αυτό; Να σπάσουμε το καλούπι; Τα δεσμά που μας κρατάνε φυλακισμένους, γιατί δεν μπορούμε να εκδηλωθούμε;

Ο μόνος τρόπος είναι πρώτιστα η αποδοχή του εαυτού μας, από εμάς τους ίδιους!  Μαθαίνω να αγαπώ τον εαυτό μου, να με εκτιμώ, να με αφιερώνω χρόνο, να μου δίνω χαρά, να περνώ καλά με εμένα, να με αποδέχομαι!

 Το παν στη ζωή μου,  είμαι εγώ! Είμαι ο θησαυρός της ζωής μου! Δεν περιμένω την αποδοχή από τους άλλους. Δεν αδημονώ κάποιος να ανακαλύψει την αξία μου. Το γνωρίζω ήδη! Για να μπορείς, όμως, να αποδεχθείς θα πρέπει να μπορείς να συγχωρέσεις.

Να συγχωρέσεις τους άλλους, αλλά πρωτίστως τον εαυτό σου. Να αποδεχθείς τα λάθη σου, τα λάθη των άλλων και  τις αδυναμίες της ίδιας της ζωής. Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς! Από εμάς, όμως, εξαρτάται ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε τα λάθη και πόσο θα τα αφήσουμε να μας επηρεάσουν.

Το ταξίδι της αποδοχής θέλει κόπο και γενναιότητα. Είναι, όμως,  το ωραιότερο ταξίδι με σίγουρο προορισμό!  Η αποδοχή είναι το κλειδί της ηρεμίας, της γαλήνης, της ισορροπίας, της ευτυχίας. Ξέροντας πλέον ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας, προχωράμε αισιόδοξα, γελαστά και χαρούμενα!

 Γιατί αυτό το κλειδί το κρατάμε ήδη στα χέρια μας, που δεν είναι άλλο από την αποδοχή! Των άλλων, αλλά κυρίως του ίδιου μας, του Εαυτού!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.