Από το «Aum» στο «Αμήν» και τούμπαλιν
Ατάκτως Ειρημένα
Με τη Δρ.Αναστασία Αρτεμίου
Ακαδημαϊκό
18:22:14,06/04/2020

Είτε στο «Aum» των Ινδών, στο «Χουμ» των Θιβετιανών, στο «Αμίν» των Μουσουλμάνων και «Αμήν» των Αιγυπτίων, Ελλήνων, Ρωμαίων, Εβραίων και Χριστιανών, η δημιουργική και μετασχηματιστική δύναμη του ήχου παραμένει η ίδια. Φωτογραφία από Aktim από το Pixabay
Συχνά στις καθημερινές εκφράσεις μας, χρησιμοποιούμε τη λέξη «αμήν» ως ευχή για να πραγματοποιηθεί μια επιθυμία μας. Η λέξη «αμήν» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «amen» που σήμαινε: «Περιμένετε να συμβεί».
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το «αμήν» είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα, όπου μια λέξη έχει επιβιώσει χιλιάδες χρόνια κι έχει υιοθετηθεί σε διαφορετικές γλώσσες χωρίς καμία πραγματική τροποποίηση της σημασίας της, με την πάροδο του χρόνου. Σήμαινε κι εξακολουθεί να σημαίνει «μακάρι να γίνει», «ας είναι έτσι», για να επιβεβαιώσουμε κάτι αληθινό.
Η εβραϊκή λέξη «αμήν» προέρχεται αρχικά από μια άλλη εβραϊκή λέξη παρόμοιας σημασίας, ʼāmán. Μερικές φορές θεωρείται, πιθανώς λανθασμένα, ότι αυτή η εβραϊκή λέξη έχει τις ρίζες της, στον αιγυπτιακό θεό Amun, ο οποίος – επίσης – μερικές φορές γράφεται «Αμήν».
Ωστόσο, οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μια απλή σύμπτωση και ότι δεν υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ των δύο. Η λέξη μεταφέρθηκε από την εβραϊκή γλώσσα στα ελληνικά και τελικά στα Λατινικά από Έλληνες θεολόγους, οι οποίοι μετέφρασαν τη Βίβλο, και τέλος στα Αραβικά και στα Αγγλικά.
Το «Αμήν» δε χρησιμοποιείται μόνο από Χριστιανούς και Εβραίους. Χρησιμοποιείται, επίσης, ευρέως από τους Μουσουλμάνους με τον ίδιο σχεδόν τρόπο.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η τελευταία λέξη της Παλαιάς Διαθήκης είναι «κατάρα», που εμφανίζεται στο Μαλαχία: «Και θα γυρίσει την καρδιά των πατέρων στα παιδιά, και την καρδιά των παιδιών στους πατέρες τους, για να μην έρθω και χτυπήσω τη γη με κατάρα». Στην Καινή Διαθήκη, όμως, η τελευταία λέξη είναι «Αμήν» (στο τέλος των Αποκαλύψεων): «Η χάρη του Κυρίου Ιησού Χριστού να είναι μαζί σας. Αμήν», καθώς επίσης συνδέεται με την αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος: «Αυτά λένε ο Αμήν, ο πιστός και αληθινός μάρτυρας, η αρχή της δημιουργίας του Θεού».
Από την άλλη πλευρά, μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις στις ινδικές θρησκείες είναι το «Aum». Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν το πλήρες βάθος και την έννοια του «Aum».
Φανταστείτε να είστε σε θέση να ελέγχετε το μυαλό και τα συναισθήματά σας σε λίγα δευτερόλεπτα, καθώς και να μπορείτε να αναζωογονείτε το πνεύμα σας, ταυτόχρονα. Αυτά είναι μερικά από τα καταπληκτικά αποτελέσματα που μπορείτε να απολαύσετε μόλις αρχίσετε να κατανοείτε τη δύναμη του «Aum».
Η έννοια του «Aum» είναι μια σανσκριτική λέξη που αποτελείται από τρεις συλλαβές, «aaa, ooo και mmm». Ο ήχος «aaa», στην αρχή, σηματοδοτεί την πρώτη από τις τρεις πρωταρχικές πηγές ενέργειας στη συνειδητή τριλογία και αντιπροσωπεύει τη δημιουργία όλης της ύλης, των ήχων και των δονήσεων. Ο ήχος «ooo» δηλώνει τη συντήρηση όλων όσων έχουν δημιουργηθεί και συμβολίζει τη συνέχεια, καθώς και την εξέλιξη της ζωής. Η τελική δόνηση «mmm» συσχετίζεται με το τέλος οτιδήποτε έχει εκδηλωθεί, και την επιστροφή της συνείδησης στην αρχική πηγή της. Μαζί, αυτές οι τρεις δονήσεις που απαρτίζουν τη λέξη «Aum», αποτελούν τη δημιουργία, τη συντήρηση και το μετασχηματισμό κάθε δόνησης, καθώς κι ενέργειας που υπήρξε ποτέ.
Οι τρεις συλλαβές που αποτελούν τη λέξη «Aum» απελευθερώνουν κάθε κέντρο ενέργειας μέσα στη σπονδυλική στήλη μας, από τη βάση μέχρι και την κορυφή του κεφαλιού μας. Το «Aum» ξυπνά τις λανθάνουσες δυνάμεις της ζωής μας και συνδέει την ατομική συνείδησή μας, με την ανώτερη καθολική συνείδηση. Έτσι, αυτή η απλή λέξη μπορεί να μας ανεβάσει στο υψηλότερο δυναμικό μας.
Εκτός από την τεράστια αφοσιωτική εφαρμογή στην πνευματική ανάπτυξη ενός αναζητητή, το «Aum» έχει επίσης μια ισχυρή επιστημονική προσέγγιση στην καθημερινή χρήση του. Όταν οι αρχαίοι Ρίσις αποκάλυψαν τις καθολικές αλήθειες της ζωής, η αλήθεια μιλούσε απλά ως αλήθεια. Τα επόμενα χρόνια, η γνώση χωρίστηκε σε κατηγορίες, όπως είναι η θρησκεία, η πολιτική, η επιστήμη, τα μαθηματικά, η φυσιολογία κ.λπ., αλλά κάθε σοφία πρέπει, τελικά, να επιστρέφει πάντα στο ίδιο μέρος. Το «Aum» είναι ίσως η πιο ισχυρή λέξη στη Βεδική γλώσσα, λόγω του βάθους και της φύσης της σημασίας του.
Είτε στο «Aum» των Ινδών, στο «Χουμ» των Θιβετιανών, στο «Αμίν» των Μουσουλμάνων και «Αμήν» των Αιγυπτίων, Ελλήνων, Ρωμαίων, Εβραίων και Χριστιανών, η δημιουργική και μετασχηματιστική δύναμη του ήχου παραμένει η ίδια. Είναι η ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί με το Θεό, όποιο όνομα κι αν δίνει σ’ Αυτόν.
©Typologos.com 2020