«Απλά βήματα» για να γράψετε καλές ιστορίες

Του Νίκου  Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα

16:23:53,10/13/2019
Απλά βήματα για μια καλή ιστορία -Φωτογραφία από yogesh more από το Pixabay

Σας παρουσιάζουμε σήμερα απλά κάποια tips, που μας «βοήθησαν» στο διάβα του χρόνου να αποτυπώσουμε ιδέες – συναισθήματα ή απόψεις στο χαρτί.Φωτογραφία από yogesh more από το Pixabay

Πολλές φορές έχουμε λάβει μηνύματα από ανθρώπους, οι οποίοι μας ρωτάνε το πως να γράψουν καλές μικρές – μεγάλες ιστορίες. Χωρίς να διεκδικούμε το «αλάθητο του Πάπα» και με ουδεμία διάθεση «να κουνήσουμε το δάκτυλο» σας παρουσιάζουμε  σήμερα  απλά κάποια tips, που μας «βοήθησαν» στο διάβα του χρόνου να αποτυπώσουμε ιδέες – συναισθήματα ή απόψεις στο χαρτί:

Καλλιεργήστε κι εξελίξτε τη γραφή σας.  Το να γράψει κανείς καλά έχει να κάνει ενίοτε  και με το  συγγραφικό ταλέντο, αλλά όχι πάντα! Ακόμα και η οποιαδήποτε έφεση προς το γράψιμο θα πρέπει να «οργωθεί» και να καλλιεργηθεί.

Γι’ αυτό το λόγο γράφετε όσο μπορείτε περισσότερο και αν μπορείτε καθημερινά. Η καθημερινή «τριβή» με το στυλό ή μολύβι στο χαρτί, στον ηλεκτρονικό  υπολογιστή ή στη γραφομηχανή  θα εξελίξει  το στυλ της γραφής σας,  και θα το «απογειώσει».

Μάθετε καλά τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού.  Η γνώση της γραμματικής και του συντακτικού θα βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα τα νοήματα, καθώς και την εξιστόρηση. Πάντα θα υπάρχει κάτι, το οποίο μπορείτε  να μάθετε γύρω από την Ελληνική γλώσσα, που είναι «πλούσια» σε έκφραση, πολυπλοκότητα και ρυθμικότητα.

Ο υποφαινόμενος ακόμα και σήμερα πάντα κάτι  μαθαίνει   σχετικά με  τη γραμματική και το συντακτικό, αφού ο πλούτος της Ελληνικής γλώσσας είναι ατελείωτος. Επιπλέον, μια ιστορία, η  οποία είναι δομημένη  με τους γραμματικούς – συντακτικούς αποδίδει καλύτερα τα νοήματα και την  «ατμόσφαιρα», ενώ γίνεται  περισσότερο αποδεκτή ως ένα σημείο από τους κριτικούς ή τους λόγιους.

Γράψτε για θέματα – πρόσωπα – μέρη- πράγματα, που γνωρίζετε  πραγματικά. Οι καλές ιστορίες γράφονται από ανθρώπους, που «μεταφέρουν» με μυθιστορηματικό ή αφηγηματικό τρόπο  τα όσα γνωρίζουν πραγματικά  ή τα βίωσαν οι ίδιοι – ίδιες ή τους αφηγήθηκαν άλλα πρόσωπα.

Γράψτε με βάση  τα  μέρη που γνωρίζετε και  «πτυχές»  καταστάσεων, που βιώσατε ή σας διηγήθηκαν.  Αυτό θα δώσει πιστότητα και πειστικότητα στην ιστορία σας, ενώ θα «αγγίξει» τις καρδιές των ανθρώπων, γιατί πως να το κάνουμε τα βιώματα έχουν κοινά γνωρίσματα. Αν δε γνωρίζετε κάτι καλά και θέλετε να το αφηγηθείτε, τότε απευθυνθείτε σε ένα ειδικό, ώστε να σας «δώσει τα φώτα του» για την εξέλιξη μιας ιστορίας (π.χ. γιατρό, αστυνομικό κ.λπ.).

Πάντοτε να  ερευνάτε, πριν ν’ αρχίσετε να γράφετε το θέμα ή την αφήγηση της ιστορίας.  Ακόμη κι αν ξέρετε καλά τον τόπο ή  γνωρίζετε πολλά ιστορικά στοιχεία θα σας βοηθήσει η έρευνα να αποδώσετε πιο γλαφυρά την υπόθεση ή το παρουσιαζόμενο θέμα.Πολλοί από τους αναγνώστες (άνδρες- γυναίκα- παιδιά) θα αναγνωρίσουν τότε  μέσα από τις περιγραφές τα μέρη, όπου ζουν ή θα αναπολήσουν αναμνήσεις για αυτά ή θα νιώσουν τα όσα γράφετε πως «αγγίζουν» δικές τους, καταστάσεις.

Αποτυπώστε «στο χαρτί» ένα πρώτο καμβά της ιστορίας ή του παρουσιαζόμενου θέματος. Πέρα από την έμπνευση δε θα πρέπει να προχωρήσετε «στα τυφλά». Πριν ν’  αρχίσετε να γράψετε, θα πρέπει  να «ταξινομήσετε» τη ροή της ιστορίας σας, με ένα σχεδιάγραμμα.Ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος  Jean-Luc Godard έχει πει πως μια «καλή ιστορία θα πρέπει να έχει αρχή, μέση ή τέλος όχι απαραίτητα με αυτή τη φορά», αλλά θα πρέπει από τα πριν κι  ως ένα σημείο να ξέρετε προς τα που θα «βαδίσετε».

Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας και ακούστε προσεκτικά τις ιστορίες τους. Παρατηρήστε τους ανθρώπους το πως συμπεριφέρονται στο λεωφορείο, στο σπίτι, στο γραφείο ή τους δρόμους. Ακούστε προσεκτικά  και αφομοιώστε δημιουργικά τις ιστορίες, που θα σας αφηγηθούν μέλη της οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι ή άλλα  πρόσωπα.

Συγκρατείστε την έμπνευση.  Η  έμπνευση μπορεί να σας έρθει την οποιαδήποτε στιγμή κι αν δε τη καταγράψετε, τότε θα σας «φύγει».  Μέσω της ηχογράφησης  ή των σημειώσεων  στο  κινητό τηλέφωνό σας, ας καταγράψετε αμέσως το  τι σκεφτήκατε, νιώσατε ή είδατε. Η καταγραφή αυτή θα σας βοηθήσει να μη χάσετε την έμπνευση και να έχετε ενδιαφέροντα θέματα να αφηγηθείτε.

Διαβάστε πολύ. Το να διαβάζει κανείς πάντοτε πάντα βοηθάει. Μη σταματήσετε να διαβάζετε τα πονήματα άλλων δημιουργών. Έτσι, θα  μπορέσετε να «μετουσιώσετε» ιδέες στο στυλ της γραφής σας, και να γνωρίσετε καινούργια πράγματα. Ιδιαίτερα για την αποτύπωση των χαρακτήρων μιας ιστορίας θα σας βοηθήσει πολύ  η ανάγνωση – κατανόηση  των πραγμάτων περί της ψυχιατρικής, της ιατροδικαστικής, της εγκληματολογίας κ.λπ.

Πολλά ακόμα  μπορεί να  αναφέρει κανείς για το πως  γράφονται καλές ιστορίες και το άρθρο αυτό δε χρήζει παντογνωσίας. Απλώς «μεταφέραμε» τα όσα γνωρίζουμε και τα όσα έχουμε αναφέρει κατά καιρούς μέσα από διαλέξεις – ομιλίες  κι online μαθήματα δημοσιογραφίας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.