Ο αντιπολεμικός μονόλογος «Ο Τζόνυ πήρε τ΄ όπλο του» στο Θέατρο Αμαλία

23:41:31,05/31/2019
Ο Τζόνυ πήρε τ' όπλο του-Φωτογραφία: ndp photo agency-Θωμάς Δασκαλάκης

Ένα έργο που θέτει όλους μας απέναντι στην ευθύνη όπως την ορίζει ο Καζαντζάκης: «Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου, έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Φωτογραφία: ndp photo agency-Θωμάς Δασκαλάκης

Ο αντιπολεμικός μονόλογος «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του» με πρωταγωνιστή τον Τάσο Ιορδανίδη, σκηνοθεσία της Θάλειας  Ματίκα και θεατρική απόδοση  της Σοφίας Αδαμίδου  από το ομώνυμο βιβλίο του Ντάλτον Τράμπο θα παρουσιαστεί στις 9 το βράδυ της Τετάρτης 5, Πέμπτης 6 και Παρασκευής 7 Ιουνίου 2019 στο Θέατρο Αμαλία.

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο με τίτλο «Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του», γράφτηκε το 1939 και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των Η.Π.Α. Μεταφέρθηκε από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971 και απέσπασε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών.

Το έργο του σπουδαίου και κυνηγημένου από τον Mακαρθισμό, σεναριογράφου Nτάλτον Tράμπο αποτελεί  μία από τις πιο συγκλονιστικές αντιπολεμικές φωνές. Ο Τζο είναι ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης,  ο οποίος  τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα.

Είναι ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, έχει μείνει δίχως  όραση και ακοή,  ενώ  έχει διαλυμένο πρόσωπο . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών,  ο εγκέφαλος του Τζο έχει καταστραφεί.

Το σώμα αυτού του στρατιώτη μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Αυτό το κατακρεουργημένο σώμα βρίσκεται  καθηλωμένο στο κρεβάτι της φρίκης.

Αυτό, όμως,  το ασώματο σώμα που του λείπουν σχεδόν τα πάντα κι αυτός ο ζωντανός που είναι νεκρός ή ο νεκρός που είναι ζωντανός φαίνεται πως έχει διατηρήσει το πιο σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: Την ικανότητα της σκέψης.

«Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο έργο που συγκλονίζει με τη δύναμη και την αμεσότητά του. Ένα έργο γροθιά στο στομάχι. Ένα έργο που θέτει όλους μας,  απέναντι στην ευθύνη όπως την ορίζει ο Καζαντζάκης: Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

 Μπροστά σ’ αυτή την ευθύνη θέτει όλους μας,  ο Τράμπο. Δεν ασχολείται με τον πόλεμο ως θέαμα, αλλά με τα αποτελέσματά του. Σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη παράνοια του πολιτισμού μας σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής κουφαριών. Στο βιβλίο, μάλιστα,  είναι ιδιαίτερα αιχμηρός με αυτούς που «σπέρνουν» πολέμους, «θερίζοντας» κέρδη. Διαβάζοντας το βιβλίο από τα αγγλικά, το τέλος μου θύμισε το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου του Μπρέχτ, που κατά μαγική σύμπτωση γράφτηκε, επίσης, το 1939:

«Ο πόλεμος, που έρχεται, δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο… Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται».

 Αυτό μας λέει και ο Τράμπο. Η σκέψη μπορεί να αναχαιτίσει τα σχέδιά τους»,  σημειώνει η Σοφία Αδαμίδου, που απόδωσε θεατρικά το συγκλονιστικό κείμενο του  βιβλίου του Ντάλτον Τράμπο.

Ο Τζόνυ πήρε τ' όπλο του-Φωτογραφία: ndp photo agency-Θωμάς Δασκαλάκης

Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται.Φωτογραφία: ndp photo agency-Θωμάς Δασκαλάκης

Ο  ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης αναμετριέται με το  συγκεκριμένο μονόλογο ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες της Θάλειας Ματίκα, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Ο  Τζο, όπως, κάθε άνθρωπος, το μόνο που ήθελε,  ήταν να ζήσει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια όμορφη χώρα. Δεν έχει σημασία σε ποια. Όλες οι χώρες είναι όμορφες.

Ο πόλεμος, όμως, ακύρωσε τη ζωή του. Δεν ήταν δικός του,  αυτός ο πόλεμος. Ποτέ δεν έμαθε κι ούτε θα μάθει για ποιο λόγο πραγματικά έγινε αυτός ο πόλεμος, για ποιο λόγο γίνονται οι πόλεμοι.

Το μόνο που νιώθει, είναι το αίμα του,  να χτυπάει στα μηνίγγια του. Αλλά δεν πονάει. Είναι ένας ζωντανός,  που είναι νεκρός. Ένας νεκρός , που είναι ζωντανός. Μπορεί να μην έχει ούτε πόδια, ούτε χέρια, ούτε ακοή, ούτε φωνή, να μην έχει πρόσωπο, να είναι ένα κομμάτι κρέας που το τρέφουν με σωληνάκια, αλλά χτυπάει η καρδιά του, και το κυριότερο σκέφτεται.

Έχει μνήμη. Θυμάται, σκέφτεται, θυμώνει, επιθυμεί, παλεύει για επικοινωνία. Δεν θέλει να συνεχίσει να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες αν δεν μπορεί να είναι χρήσιμος για τον άνθρωπο. Αναζητά ευήκοα ώτα. Αλλά μάταια. Η αντιπολεμική φωνή του,  γίνεται μια φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ο Τζόνυ πήρε τ' όπλο του-Φωτογραφία: ndp photo agency-Θωμάς Δασκαλάκης

Ο Τζόνυ πήρε τ’ όπλο του-Φωτογραφία: ndp photo agency-Θωμάς Δασκαλάκης

Συντελεστές

Τη θεατρική διασκευή και την απόδοση του κειμένου έκανε η Σοφία Αδαμίδου.

Το έργο σκηνοθέτησε η  Θάλεια Ματίκα.

Τους φωτισμούς υλοποίησε ο  Σάκης Μπιρμπίλης.

Τη σκηνογραφία και το κοστούμι σχεδίασε η Ηλένια Δουλαδήρη.

Τη μουσική συνέθεσε ο Τάσος Σωτηράκης.

Το ρόλο του Τζο ενσαρκώνει ο  Τάσος Ιορδανίδης.

Yπεύθυνη για την επικοινωνία είναι η  Μαρίκα Αρβανιτοπούλου.

Ο θεατρικός μονόλογος διαρκεί 70 λεπτά.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώθηκαν στα  13 ευρώ η  γενική είσοδος  και στα 10 ευρώ το μειωμένο.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται καθημερινά από το ταμείο του  θεάτρου Αμαλία κατά τις  ώρες 10 το πρωί -15.00 το μεσημέρι και  17.30 το απόγευμα -21.30 το βράδυ.

Πληροφορίες παρέχονται και κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα με αριθμούς κλήσης:  2310-84.25.09 και  2310-25.72.18.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.