Αντιπάθεια

Tης Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

21:50:34,08/20/2019
Διαμάχη -Φωτογραφία από Gerd Altmann από Pixabay

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για τους λόγους για τους οποίους αντιπαθούμε κάποια πρόσωπα. Φωτογραφία από Gerd Altmann από Pixabay

 

«Τα ψάρια και οι επισκέπτες μυρίζουν σε τρεις ημέρες» –Benjamin Franklin

 

​Η λέξη αντιπάθεια προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ἀντιπάθεια < ἀντιπαθής < ἀντί + πάθος < πάσχω < (αντιπάθεια, υποφέρω).  Σημαίνει το συναίσθημα,  που προκύπτει από την έλλειψη συμπάθειας, η οποία  μπορεί να φθάσει μέχρι  και την απέχθεια, καθώς  και την αποστροφή. Χωρίς ,όμως,  να προκληθεί εχθρική συμπεριφορά.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος,  που αντιπαθούμε κάποιον. Ούτε είναι απαραίτητο να μας έχει κάνει κάποιο κακό. Κι ούτε υποχρεωτικά να μην είναι καλός άνθρωπος. Η αντιπάθεια μπορεί να είναι υποσυνείδητη.

Δηλαδή,  να συνδέουμε το εν λόγω άτομο με κάποιο δυσάρεστο γεγονός, που συνέβη στο παρελθόν μας. Ίσως να μας το θυμίζουν τα ρούχα που φοράει, η φωνή του κι ο τρόπος που μιλάει. Κι έτσι υποσυνείδητα επιστρέφουμε στο παρελθόν, αντιπαθώντας κάποιο άλλο άτομο,  μόνο λόγω σύνδεσης με παλαιές αναμνήσεις που νομίζουμε ότι έχουμε ξεχάσει.

 Μπορεί, όμως,  να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο πρόσωπό του,  να βλέπουμε αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας που προσπαθούμε να αποβάλλουμε. Για παράδειγμα, να αντιπαθούμε κάποιον,  γιατί είναι εγωιστής, επειδή κι εμείς γνωρίζουμε κατά βάθος ότι έχουμε στοιχεία εγωπάθειας.

Να μας θυμίζει, δηλαδή, τον εαυτό μας. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες για τις οποίες αντιπαθούμε κάποιον. Ένας άλλος λόγος που πραγματικά φαίνεται εξολοκλήρου οξύμωρος είναι η υπερβολική οικειότητα. Αντί όσο γνωρίζουμε κάποιον να το συμπαθούμε όλο και περισσότερο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Κι αυτό γιατί γνωρίζοντας τον άλλο γνωρίζουμε και κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά του.

Όσο λιγοστεύουν οι ομοιότητες αυξάνεται η αντιπάθεια. Έτσι το συμπέρασμα είναι ότι όσο περισσότερο γνωρίζουμε κάποιον,τόσο λιγότερο μας αρέσει.

Ανακαλύπτουμε πόσο διαφορετικοί είμαστε. Ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ είπε: «Οι  άλλοι άνθρωποι είναι πραγματική κόλαση».

 Δηλαδή, στην πλειοψηφία τους,  οι άνθρωποι είναι κόλαση. Υπάρχουν βέβαια, μερικοί άνθρωποι που μας είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και δεν αλλάζουμε άποψη,  γι’  αυτούς σύντομα. Αυτοί, όμως,  οι άνθρωποι είναι λαμπρές εξαιρέσεις, οπότε  θα πρέπει να μην τους χάσουμε από τη ζωή μας!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.