Αντιμετώπιση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών με τη δημιουργία διαδικτυακών παρεμβάσεων
22:03:33,07/06/2019

Eναρκτήρια συνάντηση του Έργου ReaDI-STANCE στις 13 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Στην αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών με τη δημιουργία διαδικτυακών παρεμβάσεων στοχεύει το έργο με τίτλο «Reading Difficulties Intervention: Scientific, Technological, and new Community Efforts» (ακρωνύμιο: «ReaDI-STANCE»), σε ελληνική απόδοση: «Παρέμβαση Αναγνωστικών Δυσκολιών: Νέες Επιστημονικές, Τεχνολογικές και Κοινωνικές Προσπάθειες», που συντονίζει το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (Κ.Ε.Ν.) του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου ReaDI-STANCE φιλοξενήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το Κ.Ε.Ν. συνεχίζει τη σημαντική επιστημονική δράση στο χώρο της διάγνωσης και της αντιμετώπισης αναγνωστικών δυσκολιών με την επέκταση του 10ετούς προγράμματος «RD-EDI» μέσω νέας χρηματοδότησης, ύψους 149.960 ευρώ από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Η επιπλέον επιχορήγηση δόθηκε στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού Προγράμματος με τίτλο «Νησίδες Αριστείας».
Είναι, δε, ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ η όλη προσπάθεια συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Έτσι, το έργο «ReaDI-STANCE» συντονίζει ως επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος, ο καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας και ιδρυτικό μέλος του Κ.Ε.Ν. Τιμόθεος Παπαδόπουλος. Υπεύθυνος Διοικητικής Διαχείρισης είναι ο κ. Σάββας Ευριπίδου. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας δύο ετών (Μάιος 2019-Μάιος 2021).
Στο δίκτυο συνεργατών συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä της Φινλανδίας, το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά και το Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α.
Από την Κύπρο συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου (Σ.Ψ.Κ.), ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός «Hope for Children» CRC Policy Center, και το Ερευνητικό Εργαστήριο SEIT (Software Engineering and Internet Technologies Laboratory) του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με διευθυντή τον καθηγητή Γιώργο Παπαδόπουλο.
Η νέα αυτή δράση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη συνεχιζόμενη μελέτη και αντιμετώπιση διάφορων ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, στην ανάγνωση, καθώς και στην ορθογραφία μέσω σύγχρονων μεθόδων.
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανάπτυξη και προσαρμογή ειδικά διαμορφωμένων διαδικτυακών παρεμβάσεων για την πρώιμη αντιμετώπιση συναφών γνωστικών και γλωσσικών δυσκολιών σε παιδιά ηλικίας 5-8 ετών.
Η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει τη δημιουργία λειτουργικών διαδικτυακών παρεμβάσεων μέσω απομακρυσμένων διακομιστών και η οποία θα ενημερώνεται συστηματικά μέσω της συμμετοχής παιδιών σχολικής ηλικίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη συγκεκριμένη προσπάθεια .
Η ίδια πλατφόρμα θα συμβάλλει και στην προσπάθεια, που καταβάλλεται διεθνώς για τη στήριξη του έργου του σχολικού ψυχολόγου και του ειδικού παιδαγωγού μέσω της χρήσης του διαδικτύου για την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.
Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής μαθηματικών μοντέλων που εξετάζουν μικρές γενετικές αλλαγές στην επίδοση, αναμένεται η δράση να προσφέρει γνώσεις αναφορικά με τη βαθύτερη κατανόηση των γνωστικών και γλωσσικών μηχανισμών, οι οποίο υποστηρίζουν το έργο της ανάγνωσης. Ακόμη, αναμένεται να μετασχηματίσει δυναμικά τον τρόπο αντιμετώπισης των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών στα ψυχολογικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
Η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων θα συμβάλλει στη διερεύνηση των διαδικασιών μάθησης και των σταδίων ανάπτυξης των νεαρών αναγνωστών.
Σκοπός θα είναι ο εντοπισμός του είδους της παρέμβασης που φαίνεται περισσότερο αποτελεσματική, σε συνάρτηση με τη ροπή του αναγνώστη.
Η κοινωνική προσφορά του έργου συνίσταται στην εκπαίδευση των σχολικών ψυχολόγων ή των ειδικών παιδαγωγών και στην εφαρμογή θεωρητικά – πειραματικά τεκμηριωμένων, καθώς κι αποτελεσματικών παρεμβάσεων.
Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας νέας κουλτούρας για την προληπτική φροντίδα στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
Παράλληλα θα έχουν σημαντική ερευνητική συνεισφορά στην επιστημονική κοινότητα που μελετά τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
©Typologos.com 2019