Στον άνθρωπο αξία δίνουν αυτά για τα οποία ο ίδιος προσπαθεί….


Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

20:58:10,01/11/2019
Αθλητής σε τζόκινγκ

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για την αξία, που δίνουν στον άνθρωπο αυτά για τα οποία προσπαθεί ο ίδιος

Να μην είσαι υπερήφανος για το ύψος σου, ούτε για το χρώμα των ματιών σου. Γιατί αυτά είναι στοιχεία, που απλά κληρονόμησες και για τα οποία δεν κόπιασες καθόλου. Όχι,  δεν είναι προσωπικός άθλος που κατάφερες με κόπο και προσπάθεια.

Ο Πρωταγόρας στον Πλάτωνα θέλοντας να μας πείσει για το διδακτό της αρετής, μας λέει πως δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε έναν άνθρωπο για στοιχεία του σώματός του ή της εμφάνισής της, με τα οποία έχει γεννηθεί.

 Αντιθέτως, μας λέει πως ο νόμος επεμβαίνει για να τιμωρήσει την παραβατική συμπεριφορά ενός ατόμου, ακριβώς επειδή θεωρεί πως αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αλλάξει και να γίνει καλύτερος, αποβάλλοντας τα ψήγματα του κακού χαρακτήρα.

Στον άνθρωπο αξία δίνουν αυτά για τα οποία ο ίδιος  προσπαθεί και κοπιάζει. Όχι αυτά που απλώς παρέλαβε από τη φύση του. Πόσο σκληρό και άδικο είναι να κρίνουμε έναν άνθρωπο για το ύψος ή για το χρώμα των ματιών του, πράγματα, που δεν επέλεξε, ενώ απορρίπτουμε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν στοιχεία στο χαρακτήρα τους,  για τα οποία προσπαθούν και κοπιάζουν καθημερινά.

Ούτε κατάλαβα ποτέ μου τις φράσεις «αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη νίκη της τάδε ομάδας, υπερήφανοι για το τάδε γεγονός». Προσωπικά, δεν  αισθάνομαι υπερηφάνεια, αλλά χαρά. Υπερήφανη για μία νίκη, για μία επιτυχία ή κατάκτηση,  στην οποία εγώ προσωπικά δεν έχω συμβάλλει καθόλου, δεν μπορώ να αισθανθώ.

Να μάθουμε να λέμε μπράβο στους ανθρώπους περισσότερο για αυτά, τα οποία προσπαθούν και καταφέρνουν με τον κόπο τους, παρά για την ομορφιά ή στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισής τους, χαρακτηριστικά με τα οποία απλώς γεννήθηκαν.

Να επιβραβεύουμε τα παιδιά περισσότερο για το χαρακτήρα και τις προσπάθειές του, για αυτά στα οποία μπορούν να παλέψουν και να βελτιωθούν. Όχι,  να τα κάνουμε εμμονικά με την εμφάνιση, περνώντας τους, το μήνυμα πως αυτή μόνο αρκεί για να είμαστε αγαπητοί ή άξιοι. Να μάθουμε να δίνουμε αξία σε αυτά που κατακτούμε, όχι σε αυτά που απλώς παραλάβαμε.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 13 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.