Άνθρωποι & Metaverse μετασυμπαντικός κόσμος
Απόψεις
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
00:03:48,01/20/2022

Οι αλλαγές, που θα συντελεστούν με τη χρήση του «Μετά -συμπαντικού κόσμου», θα είναι ριζικές και θα αφορούν στην πολιτική, στην υγεία, στην επικοινωνία, στο διάστημα, στην επιχειρηματικότητα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Φωτογραφία από Click on , consider Thank you! από το Pixabay
Μια μεγάλη μεταστροφή συντελείται ήδη στις διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις εν μέσω της πανδημίας Covid-19, αφού καθημερινά πλέον χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «δωμάτια επικοινωνίας» και οι διαδικτυακές συναντήσεις μέσω των διαφόρων ψηφιακών εφαρμογών ή μεγάλων χώρων του παγκόσμιου ιστού (Viber,Messenger, Google Meet, Zoom, Microsoft teams και πολλών άλλων).
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας
Στοιχεία έρευνας του Βασιλικού Κολλεγίου Γενικών Ιατρών δείχνουν πως το 70% των ασθενών προτιμούν πλέον να έχουν μια βιντεοκλήση ή μια διαδικτυακή συνάντηση με το γιατρό τους, παρά ένα ραντεβού πρόσωπο με πρόσωπο.
Η ψηφιακή Ελλάδα
Ακόμα και στην Ελλάδα αρχίζουν πλέον να ψηφιοποιούνται τα πάντα, ενώ το φαινόμενο της τηλεργασίας και της εξυπηρέτησης πολιτών ή καταναλωτών δια τηλεφωνικής κλήσης μέσω της παράλληλης χρήσης βίντεο «μπήκε για τα καλά» στη ζωή μας.
Τα μεγάλα ατού
Τα μεγάλα ατού, που προσφέρουν οι τηλεφωνικές κλήσεις με τη χρήση βίντεο και οι «ζωντανές» διαδικτυακές συναντήσεις ή μεταδόσεις είναι τα εξής:
♦Η δύναμη της πιο άμεσης επικοινωνίας, διότι οι άνθρωποι βρίσκουν τη δύναμη να εκφραστούν πιο ξεκάθαρα για ότι τους απασχολεί.
♦Η αξιοποίηση του πολύτιμου χρόνου για όλους- όλες, αφού δε χρειάζονται να περιμένουν ώρες υπομονετικά επί ώρες για να παραλάβουν ένα δημόσιο έγγραφο, να επικοινωνήσουν με έναν ειδικό, να εξυπηρετηθούν για την απόκτηση προϊόντος και πολλά άλλα.
♦Η δυνατότητα της πολλαπλής χρήσης απ’ όποιο σημείο κι αν βρίσκεται ο πομπός κι ο δέκτης του εκάστοτε μηνύματος.
Η δυνατότητα της χρήσης σε πολλούς τομείς
Σήμερα χρησιμοποιούνται τα διαδικτυακά ραντεβού σε μια σειρά τομέων της ζωής, όπως είναι:
♦Η εκπαίδευση
♦Η επιχειρηματικότητα.
♦Η ψηφιακή διακυβέρνηση.
♦Η υγεία.
♦Η ψηφιακή τραπεζική.
♦Η ψηφιακή λιανική εξυπηρέτηση.
♦Η απλή ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ φίλων, γνωστών, συγγενών.
♦Η γνωριμία μεταξύ ανθρώπων,
♦Η ενδοσυνεννόηση των μεταφορών.
♦Η μετάδοση επειγόντων μηνυμάτων και πολλών άλλων.
♦Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
♦Η διαφήμιση.
♦Ο ψηφιακός τουρισμός.
Η έλευση του
«Μετά -συμπαντικού κόσμου» (metaverse)
Κι ενώ έχει αλλάξει ήδη ριζικά η ζωή μας, έρχεται σύντομα και ο «μετά- συμπαντικός κόσμος» , που με απλά λόγια είναι η δημιουργία ψηφιακών χώρων μετάδοσης μέσω της χρήσης ολογραμμάτων και της επικοινωνίας των ανθρώπων σαν να βρίσκονται κοντά ο ένας τον άλλον.
Παλαιότερα θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να αναπτυχθεί μια τέτοια πλατφόρμα ανθρώπινης επικοινωνίας. Σήμερα μοιάζει εφικτό το να γίνει πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις του «Μετά -συμπαντικού κόσμου» θα είναι πολλές. Φωτογραφία από Reto Scheiwiller από το Pixabay
Τα μεγάλα ερωτήματα
Ωστόσο, όπως γίνεται πάντα με όλα τα εγχειρήματα της ανθρωπότητας, το μεγάλο «στοίχημα» είναι να εφαρμοστεί το μέτρο και στο «μετά- συμπαντικό κόσμο». Σίγουρα, θα είναι μια εξέλιξη, αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε θα χρησιμοποιηθεί με όχι τον πιο τέλειο τρόπο, διότι απλούστατα οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι και επειδή διαφέρουν οι προτεραιότητες μεταξύ του κάθε ατόμου ή της εκάστης ομάδας.
Οι προκλήσεις
Οι προκλήσεις του «Μετά -συμπαντικού κόσμου» θα είναι πολλές και νομίζουμε πως εκ πρώτης όψεως θα συσχετίζονται:
1.Με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
2.Τη πολλαπλή συμμετοχή του κόσμου και τη δημοκρατία εν τη πράξει.
3.Τη δυνατότητα εμβάθυνσης του διαλόγου.
4.Τη εξισορρόπηση της ανθρώπινης προσωπικότητας μεταξύ του πραγματικού και του «Μετά- συμπαντικού κόσμου».
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές, που θα συντελεστούν με τη χρήση του «Μετά -συμπαντικού κόσμου», θα είναι ριζικές και θα αφορούν στην πολιτική, στην υγεία, στην επικοινωνία, στο διάστημα, στην επιχειρηματικότητα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ιδιαίτερα ο κόσμος της δημοσιογραφίας θα αλλάξει ριζικά και θα γίνει περισσότερο οπτικός. Άραγε, οι Έλληνες δημοσιογράφοι είναι έτοιμοι γι’ αυτό; Πολύ φοβάμαι πως όχι, όταν στη χώρα ανθίστανται ακόμη δυνάμεις της πρακτικής δράσης των αρχών του 20ου αιώνα, που θέλουν να κρατήσουν τα πάντα «στα δικά τους, μέτρα».
Μα, ο κόσμος και η ζωή θα προχωρήσουν στα καινούρια μονοπάτια…
©Typologos.com 2022