Άνιση αστικοποίηση παγκοσμίως!
Τι δείχνει η πρώτη παγκόσμια μελέτη
για τις δύο τελευταίες δεκαετίες
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:08:38,01/06/2021

Διανομή μεγάλων πόλεων στον κόσμο με οικολογική περιοχή πρασίνου (BUA) και οικοδομικές περιοχές στο σύμπλεγμα πόλεων Yangtze River Delta (YRD). Φωτογραφία: ©Πανεπιστήμιο του Hong Kong (HKU)
Ο κόσμος γνώρισε μία δραματική αστικοποίηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στην τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) αναφέρεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά το 2018 ήταν στα 7,6 δισεκατομμύρια και ο αστικός πληθυσμός «άγγιζε» τα 4,2 δισεκατομμύρια!
Μέχρι και το 2050 αναμένεται ο παγκόσμιος πληθυσμός να ανέλθει στα 9,7 δισεκατομμύρια.
Το 68% του πληθυσμού θα ζει στις αστικές περιοχές(«Παγκόσμιες προοπτικές αστικοποίησης: Η αναθεώρηση του 2018» online edn – Ηνωμένα Έθνη, 2018).
Οι ερευνητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) πραγματοποίησαν την πρώτη παγκόσμια μελέτη σχετικά με τα χαρακτηριστικά της αστικοποίησης σε μεγάλες πόλεις της υφηλίου.
Ανέλυσαν, δε, την επέκταση των αστικών κατοικημένων περιοχών (BUA) των πόλεων, την αύξηση του πληθυσμού και το ποσοστό πρασίνου σε αυτές.
Ανακάλυψαν,μάλιστα,πως συντελείται έναςεξαιρετικά άνισος ρυθμός αστικοποίησης σε αυτές τις πόλεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.Οι ερευνητές προειδοποιούν για τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σχετικά τη βιώσιμη ανάπτυξη,εάν τα προβλήματα των πόλεων δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως!
Τα ευρήματα της παγκόσμιας μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 23 Οκτωβρίου 2020 στο περιοδικό «Nature Communication».
Τη μελέτη διεξήγαγε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του HKU, Ji Chen.
Στην παγκόσμια αυτή έρευνα συνεργάστηκαν το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας Shenzhen, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Εθνικό Κέντρο Υπέρ-υπολογιστών στο Shenzhen.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν την ανάπτυξη 841μεγάλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο με επέκταση των αστικών κατοικημένων περιοχών σε έκταση άνω των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων βάσει των δορυφορικών δεδομένων MODIS από το 2001 έως και το 2018,που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Geosphere-Biosphere.
Κατανομή των 841 μεγάλων πόλεων ανά επίπεδο εισοδήματος ανά χώρα

Τα ευρήματα αποκάλυψαν μία ανομοιομορφία μεταξύ της επέκτασης των κατοικημένων περιοχών,η οποία αντικατοπτρίζει το ρυθμό της ανάπτυξης των υποδομών και της αύξησης του αστικού πληθυσμού μεταξύ των πόλεων. Φωτογραφία από Jason Goh από το Pixabay
Σήμερα, ανά τον κόσμο βρίσκονται:
353 μεγάλες πόλεις (42%) από χώρες υψηλού εισοδήματος (π.χ. Νέα Υόρκη στις Η.Π.Α ή Τόκιο στην Ιαπωνία).
340 μεγάλες πόλεις (40,4%) από χώρες μεσαίου εισοδήματος (π.χ. Pearl River Delta (PRD) και Πεκίνο στην Κίνα, καθώς και Σάο Πάολο στη Βραζιλία).
127 μεγάλες πόλεις (15,1%) από χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος (π.χ. Νέο Δελχί στην Ινδία, Κάιρο στην Αίγυπτο και Λάγος στη Νιγηρία).
21 μεγάλες πόλεις (2,5%) από χώρες χαμηλού εισοδήματος (π.χ. Κατμαντού στο Νεπάλ και Dar es Salaam στην Τανζανία).
Ο ρυθμός ανάπτυξης
Τα ευρήματα αποκάλυψαν μία ανομοιομορφία μεταξύ της επέκτασης των κατοικημένων περιοχών,η οποία αντικατοπτρίζει το ρυθμό της ανάπτυξης των υποδομών και της αύξησης του αστικού πληθυσμού μεταξύ των πόλεων.
Επίσης,υφίσταται ένα διευρυμένο χάσμα μεταξύ της ταχείαςαύξησης του αστικού πληθυσμού και της αργής αστικής ανάπτυξης του ποσοστού του πρασίνου,που αντιπροσωπεύεται από χαρακτηριστικά όπως είναι τα νέα πάρκα, οι χώροι πρασίνου,καθώς και οι πράσινες στέγες.
Οι πόλεις στις χώρες μεσαίου εισοδήματος παρουσίασαν την υψηλότερη επέκταση των κατοικημένων περιοχών και η οποία ήταν τριπλάσια από εκείνη των κρατών με υψηλό εισόδημα!
Η αστική επέκταση και η αύξηση του αστικού πληθυσμού στις χώρες με υψηλό εισόδημα παρέμειναν στα χαμηλότερα.
Οι πόλεις στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα εμφάνιζαν την υψηλότερη αύξηση του αστικού πληθυσμού κατά μέσο όρο, αλλά ουσιαστικά υστερούσαν στην επέκταση των κατοικημένων περιοχών και στην ανάπτυξη των υποδομών.Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν σοβαρά αστικά προβλήματα, όπως είναι οι φτωχογειτονιές και το πλήθος.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι σημειώθηκε μία ταχεία αστικοποίηση μεγάλων πόλεων στην Κίνα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες! Η χώρα του Σινικού Τείχους σημείωσε τη μεγαλύτερη αστική επέκταση στην περίοδο 2001 – 2018 με την αύξηση της επέκτασης των κατοικημένων περιοχών ν’ αντιπροσωπεύει το 47,5% της συνολικής σχετικής επέκτασης στον κόσμο!
Το 2018 κατείχε ήδη η Κίνα έχει το 19% του συνολικής επέκτασης των κατοικημένων περιοχών των μεγάλων πόλεων στον κόσμο!
«Λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, που σημειώθηκε κατά την περίοδο της μελέτης,επένδυσε η Κίνα ένα μεγάλο αριθμό πόρων στην κατασκευή των υποδομών για την προώθηση του αστικού περιβάλλοντος διαβίωσης.
Η πρόοδος της Κίνας στην αύξηση του ποσοστού πρασίνου ήταν εντυπωσιακή, ωφελώντας τουλάχιστον 108 εκατομμύρια κατοίκους κι αντιπροσωπεύοντας το 32% του συνολικού πρασίνου στην επέκταση των κατοικημένων περιοχών, που σημειώθηκε στις μεγάλες πόλεις του κόσμου», εξήγησε ο καθηγητής κ. Chen!
Τι άλλο έδειξε η μελέτη
Από τις 841 πόλεις,που μελετήθηκαν, βρέθηκαν οι 342 να εμφανίζουν σημαντικό ποσοστού πρασίνου έχοντας περισσότερο από το 10% των πρασίνων επεκτάσεων κατοικημένων περιοχών.
Οι 101 από αυτές τις πόλεις βρίσκονται στην Κίνα.
Οι μεγαλύτερες οικολογικά επεκτάσεις κατοικημένων περιοχών βρίσκονται στις εξής πόλεις:
Pearl River Delta (PRD), Tokyo, Yangtze River Delta (YRD) Miami, Beijing, Chicago, Seoul, Tianjin, Sao Paulo και Osaka.
Κατά το 2018, οι πόλεις που βρισκόταν στο υψηλότερο τέταρτο της περιοχής του πρασίνου φιλοξενούσαν μόλις το 12% του συνολικού πληθυσμού!
Μάλιστα, το 69% του συνολικού πληθυσμού ζούσε σε περιοχές με χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου!
Η Κίνα και ο κόσμος
«Η Κίνα θα φτάσει στο αποκορύφωμα των εκπομπών του άνθρακα πριν από το 2030 και στην ουδετερότητα του άνθρακα έως και το 2060, ενώ οι μεγάλες πόλεις με σημαντική τάση αύξησης του πρασίνου «παίζουν σημαντικό ρόλο» στην εξουδετέρωση των εκπομπών του άνθρακα,καθώς και στο μετριασμό των επιπτώσεων της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής στις αστικές περιοχές.
Για την πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί η κατανόηση της άνισης αστικοποίησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες να παρέχει τις καίριες επιστημονικές αναφορές για τη διαχείριση των πόλεων,συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της αστικοποίησης,της αύξησης του πληθυσμού και των περιβαλλοντικών αλλαγών.
«Η έρευνά μας,παρέχει μια μέθοδο χαμηλού κόστους για την παρακολούθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης παγκοσμίως.
Τα ποσοτικά ευρήματα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου επίτευξης της ορθολογικής αστικοποίησης και της αειφόρου ανάπτυξης σε διάφορες πόλεις.
Τα ευρήματα χρησιμεύουν ως μία προειδοποίηση ότι η συνεχής και ταχεία αστική ανάπτυξη ή και η ανάπτυξη χωρίς σωστό-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μπορεί να καταστεί επιζήμια.
Κατά συνέπεια,επείγουσα ανάγκη είναι η ενίσχυση του πολεοδομικού σχεδιασμού και της διακυβέρνησης,ιδίως στις αναπτυσσόμενες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες»,τόνισε ο καθηγητής κ. Chen.
Σημειωτέον ότι το Δέλτα του ποταμού Pearl (PRD) θεωρείται ήδη ως μία «mega» πόλη στη μελέτη που περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα πόλεων συμπεριλαμβανομένων των Guangzhou, Shenzhen, Dongguan, Foshan, καθώς και Zhongshan. To Δέλτα του Γαλάζιου Ποταμού (Yangtze River Delta) περιλαμβάνει τις πόλεις της Σαγκάης, της Suzhou, της Wuxi και της Changzhou.
©Typologos.com 2021