Ανεξαρτησία

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

16:55:55,10/03/2019
Κορίτσι-Φωτογραφία από Free- Photos από Pixabay

H αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου γράφει για τον πραγματικά ανεξάρτητο άνθρωπο. Φωτογραφία από Free- Photos από Pixabay

«Η ανεξαρτησία της σκέψης είναι η πιο αριστοκρατική υπερηφάνεια». Πλάτων

Η λέξη ανεξαρτησία προέρχεται από το αν- στερητικό + εξάρτηση. Έχει πολλές σημασίες. Σημαίνει την έλλειψη εξαρτήσεων από τους άλλους ανθρώπους, από έθιμα, προκαταλήψεις κι επιρροές. Επίσης σημαίνει ότι  μία χώρα, ένα έθνος είναι αυτόνομο.

Ανεξαρτησία σημαίνει ότι  δεν εξαρτάσαι από κανέναν κι είσαι κυρίαρχος του εαυτού σου.  Όταν νιώθεις αυτάρκης. Αυτόνομος. Τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, και νιώθεις δυνατός και πλήρης. Η ανεξαρτησία περισσότερο είναι πνευματική κι όχι οικονομική.

 Ο ανεξάρτητος άνθρωπος προσαρμόζεται σ’ όλες τις καταστάσεις και μ’ όλες τις συνθήκες. Ορίζει ο ίδιος τη ζωή του. Ο ανεξάρτητος άνθρωπος είναι ο δυναμικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που θέτει διαρκώς καινούργιους στόχους. Που θέλει να βελτιώνεται και να εξελίσσεται ως προσωπικότητα.

Έχει σίγουρα αδυναμίες,  αλλά δεν επιτρέπει σ’ αυτές να τον επηρεάσουν. Οι ανεξάρτητοι άνθρωποι έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:  Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, δε φοβούνται τη μοναξιά, δε επιδιώκουν να ικανοποιούν μονίμως τους άλλους, δε χρειάζονται την αποδοχή των τρίτων, διαφωνούν σε μια συζήτηση, αντιδρούν – όταν νιώθουν αδικημένοι και τολμούν να ρισκάρουν.

Όταν ένας άνθρωπος καταφέρει να είναι ανεξάρτητος, τότε καταφέρνει να είναι και ελεύθερος. Άλλωστε το είπε κι ο Καζαντζάκης: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος!».

Είναι μεγάλη υπόθεση ο άνθρωπος να νιώθει ελεύθερος. Ίσως το αίσθημα της ελευθερίας να είναι το μυστικό της ευτυχίας! Όταν είσαι ανεξάρτητος άρα και ελεύθερος, δε φοβάσαι να αγαπήσεις τους ανθρώπους, να πληγωθείς, να πέσεις και να σηκωθείς.

Μ’ άλλα λόγια δε φοβάσαι να ζήσεις! Ξέρεις να ζεις την κάθε σου, στιγμή. Είσαι ευγνώμων για την ίδια τη ζωή. Πας μπροστά κι όπου σε βγάλει! Αυτό είναι το ομορφότερο συναίσθημα! Η ελευθερία που είναι συνεπακόλουθο της ανεξαρτησίας! Της ανεξαρτησίας του πνεύματος και της ψυχής, άρα και του σώματος. Και από την ανεξαρτησία αυτή πηγάζει η ευτυχία! Η ανεξαρτησία είναι η βασική αιτία μιας ευτυχισμένης ζωής!

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.