Aνάπτυξη της πύλης Gateway γύρω από τη Σελήνη για επιστημονική αποικία και προετοιμασία της αποστολής αστροναυτών στον Άρη

22:55:06,03/12/2019
Το φεγγάρι- Image by Patricia Alexandre from Pixabay

Aυτή τη φορά πάμε στη Σελήνη για να μείνουμε. Η ανθρωπότητα κτίζει τα θεμέλια για να γίνει ο άνθρωπος διαπλανητικό είδος. Φωτογραφία: Image by Patricia Alexandre from Pixabay

Τα σχέδια για τη συνέχιση της ανάπτυξης της πύλης Gateway, που θα είναι ένα φυλάκιο γύρω από τη Σελήνη, ενέκριναν οι εταίροι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η πύλη αυτή θα λειτουργήσει ως βάση στήριξης για τα ρομπότ και για τους αστροναύτες που θα  εξερευνήσουν τη σεληνιακή επιφάνεια.

Τα μέλη του Πολυμερούς Συμβουλίου Συντονισμού, τα οποία επιβλέπουν τη διοίκηση του Διαστημικού Σταθμού,εξέφρασαν την κοινή ελπίδα πως η πύλη Gateway, θα ανοίξει ένα οικονομικά αποδοτικό και βιώσιμο μονοπάτι προς τη Σελήνη, καθώς  και πέρα ​​από αυτήν.

Στη σύμπραξη συμμετέχουν η  Ευρωπαϊκή  Υπηρεσία Διαστήματος ESA, η NASA, ο Roscosmos (Ρωσία), η CSA από τον Καναδά και η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος JAXA.

«Είμαστε έτοιμοι, μαζί, να στείλουμε τους ανθρώπους μακρύτερα στο Ηλιακό Σύστημα από ποτέ άλλοτε. Η σεληνιακή πύλη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ανθρώπινη εξερεύνηση και εργαζόμαστε για να την κάνουμε μέρος της Ευρώπης», ανέφερε ο διευθυντής εξερεύνησης ανθρώπων και ρομπότ της  ESA David Parker.

Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA θα μεταφέρει αστροναύτες στην πύλη Gateway, η οποία υποστηρίξει την ανθρώπινη και ρομποτική πρόσβαση στην επιφάνεια του σεληνιακού τοπίου.

«Θα επεκτείνουμε την παρουσία των  ανθρώπων χίλιες φορές πιο μακριά στο διάστημα σε σύγκριση με το  σημερινό Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», εξηγεί  ο David Parker.

Η Πύλη θα προσφέρει μια πλατφόρμα για επιστημονική ανακάλυψη  και θα δημιουργήσει μια ανεκτίμητη εμπειρία για τις προκλήσεις των μελλοντικών ανθρώπινων αποστολών στον Άρη.

Ο Καναδάς έχει ήδη επιβεβαιώσει τη δέσμευση  του να συμβάλει με προηγμένη ρομποτική τεχνολογία στο έργο. Η δυνητική συμμετοχή της ESA περιλαμβάνει τη μονάδα ESPRIT για την παροχή επικοινωνιών και ανεφοδιασμού της πύλης Gateway, καθώς  και ένα επιστημονικό κλειδί για την ανάπτυξη επιστημονικών ωφέλιμων φορτίων.  Επίσης, , η ΕSA μελετά τη συμμετοχή της στη διεθνή ενότητα κατοίκησης. Η τελική απόφαση για  τη συμμετοχή της Ευρώπης θα οριστικοποιηθεί στη διάσκεψη  «Space19 +» των αρμόδιων υπουργών, που έχει προγραμματιστεί  για το Νοέμβριο του 2019.

Τι λέει η NASA για το εγχείρημα

Σε επίσημη ανακοίνωση για την πύλη Gateway  και ο ανώτατος  συντονιστής της NASA Jim Bridenstine.

«Το οικονομικό έτος του Προέδρου Trump το 2020 θα είναι  ο προϋπολογισμός της NASA είναι ένας από τα ισχυρότερους για την υπηρεσία.

Στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ο προϋπολογισμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν της τάξης του 6% σε σχέση με το αίτημα του περασμένου έτους και έρχεται σε μια εποχή περιορισμένων πόρων σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Είναι επίσης μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης για όλη τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση του οργανισμού», τονίζει ο κ.  Bridenstine και υπογραμμίζει ότι:

«Θα πάμε στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία με καινοτόμες νέες τεχνολογίες και συστήματα για να εξερευνήσουμε περισσότερες θέσεις σε ολόκληρη την σεληνιακή επιφάνεια από ποτέ άλλοτε. Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στη Σελήνη, θα μείνουμε.

 Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό που μαθαίνουμε καθώς προχωράμε προς τη Σελήνη για να κάνουμε το επόμενο τεράστιο άλμα, στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη».

Από το 2019 αρχίζει από τη NASA  σειρά μικρών εμπορικών αποστολών προς το φεγγάρι. Θα χρησιμοποιηθούν, δε, νέα συστήματα προσγείωσης, ρομπότ κι αστροναύτες με σκοπό μέχρι το 2028  να έχει εξερευνηθεί πλήρως όλη η επιφάνεια της Σελήνης. «Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να αναπτύξουμε την πρώτη αποστολή επιστροφής στον Κόκκινο Πλανήτη με επιστροφή δείγματος του Άρη. Αυτός ο προϋπολογισμός συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει τη μετασχηματιστική έρευνα στον τομέα της αεροναυπηγικής. Θα κάνουμε τα αεροπορικά ταξίδια ασφαλέστερα, πιο πράσινα και πιο αποτελεσματικά», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Bridenstine.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 − ένα =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.