Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Αγίου Ιγνατίου Ιερομάρτυρος του Θεοφόρου

Ζητήματα Καρδιάς

Με την Ιωάννα Βασιλειάδου

Αρθρογράφο

17:04:59,01/29/2020
Φως- Παρεκκλήσι -Φωτογραφία από Johannes Plenio από το Pixabay

Σήμερα (29 Ιανουαρίου) εορτάζεται η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου Ιερομάρτυρος του Θεοφόρου.Φωτογραφία από Johannes Plenio από το Pixabay

Σήμερα (29 Ιανουαρίου) εορτάζεται η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων  του Αγίου Ιγνατίου Ιερομάρτυρος του Θεοφόρου.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ιγνάτιος (εορτάζει 20 Δεκεμβρίου) ήταν διάδοχος των Αποστόλων και διακόνησε ως δεύτερος Επίσκοπος Αντιοχείας, αφού τον χειροτόνησαν πρώτα ιερέα οι Ιεροί Απόστολοι.

Μαζί με τον Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης Πολύκαρπο μαθήτευσε κοντά στον Ευαγγελιστή Ιωάννη το Θεολόγο.  Ο αυτοκράτορας Τραϊανός (98 – 117 μ.Χ.) νίκησε τους Ταρτάρους και βρέθηκε στην Ανατολή για να ετοιμάσει τον πόλεμο κατά των Περσών.

Ως ειδωλολάτρης θεωρούσε πως οι θεοί του χάρισαν τη νίκη στον πόλεμο κι όταν ήρθε στην Ανατολή έμαθε για τον Ιγνάτιο, που κήρυττε το λόγο του Ιησού Χριστού , καθώς και στηλίτευε  τα  είδωλα. Ο Αυτοκράτορας τον κάλεσε σε ένα από τα παλάτια της περιοχής με σκοπό να τον προσηλυτίσει στο δωδεκάθεο και του πρότεινε να γίνει αρχιερέας του Δία, μια τιμή που σπάνια  δινόταν εκείνη την εποχή.

Ο Άγιος Ιγνάτιος, όμως, αρνήθηκε, λέγοντας θαρρετά πως πιστεύει στο Θεό και τόνισε πως   είναι έτοιμος ακόμα και να θυσιαστεί για τον Κύριο.

Ο Τραϊανός το φυλάκισε και αποφάσισε να θανατωθεί ο Άγιος Ιγνάτιος από τα θηρία στη Ρώμη, ώστε  να μη μείνει τίποτα απ’ αυτόν. Το Μαρτύριο του Αγίου έλαβε χώρα στη Ρώμη, όπου κατασπαράχθηκε άγρια από τα θηρία.

Ωστόσο, ομάδα Χριστιανών κατόρθωσε να συλλέξει τα εναπομείναντα άγια λείψανά του, εκ του Ιπποδρόμου και να τα μεταφέρει στην Αντιόχεια. Η Σύναξη του Αγίου Ιγνατίου Ιερομάρτυρος του Θεοφόρου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

©Typologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.