«Ανακατασκευάζοντας» τους Ιχθυόσαυρους
Ερευνητές αναπαρέστησαν
προϊστορικά θαλάσσια ερπετά!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:00:07,03/04/2022

Το γλυπτό που δημιούργησαν οι Σουηδοί ερευνητές. Φωτογραφία: ©Johan Joelsson
Tα προϊστορικά θαλάσσια ερπετά γνωστά ως ιχθυόσαυρους έχουν «χαρτογραφήσει» οι γεωλόγοι του Πανεπιστημίου της Λουντ της Σουηδίας αξιοποιώντας 300 χρόνια έρευνας κι επιστημονικής γνώσης της ανθρωπότητας! Μέσω της χρησιμοποίησης ενός μοναδικού καλοδιατηρημένου απολιθώματος κατόρθωσαν οι Σουηδοί ερευνητές να δημιουργήσουν τη πιο ενημερωμένη επιστημονικά ανακατασκευή – αναπαράσταση ενός ιχθυόσαυρου που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή!
Οι ιχθυόσαυροι
Οι σαύρες τύπου ψαριών, ή ιχθυόσαυροι αποτελούσαν μια πολύ επιτυχημένη ομάδα ζώων, τα οποία – όπως και οι σημερινές φάλαινες- μετανάστευσαν από τη ξηρά στους ωκεανούς, όπου ευδοκίμησαν για περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα ερπετά που έμοιαζαν μορφολογικά περισσότερο με τα σύγχρονα δελφίνια έζησαν από τη Πρώιμη Τριασική έως και την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο, δηλαδή την ίδια εποχή που οι δεινόσαυροι «κυριαρχούσαν» στη Γη.
Η πρόσφατη ανακάλυψη μαλακών ιστών
Ως σαύρες έτρωγαν- μεταξύ άλλων- χελώνες και χταπόδια, ενώ «άφησαν πίσω τους» ένα πλούσιο αρχείο απολιθωμάτων. Το αρχείο αυτό αποτελείται κυρίως από οστά και δόντια, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη μαλακών ιστών – όπως είναι το δέρμα, οι μύες, το λίπος και η χρωστική ουσία – «άνοιξε» νέες ευκαιρίες για τη κατανόηση της βιολογίας, και της οικολογίας αυτών των ζώων.
Μια νέα μελέτη
Από τους γεωλόγους του Πανεπιστημίου της Λουντ δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα (σ.σ. Μάρτιος 2022) μια νέα μελέτη στο περιοδικό «Earth-Science Reviews» και με την οποία παρουσιάζεται αναλυτικά η υφιστάμενη έρευνα για τους ιχθυόσαυρους- κάτι που θα ωφελήσει τους μελλοντικούς παλαιοντολόγους.
Δήλωση καθηγητή παλαιοντολογίας
«Αυτή η ερευνητική ιστορία εκτείνεται σε 300 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος ιχθυόσαυρος επινοήθηκε το 1814, δηλαδή σχεδόν 30 χρόνια πριν από τον όρο δεινόσαυρος», λέει ο καθηγητής παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Λουντ, Mats E. Eriksson.

Οι ιχθυόσαυροι έμοιαζαν μορφολογικά περισσότερο με τα σύγχρονα δελφίνια έζησαν από τη Πρώιμη Τριασική έως και την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο, δηλαδή την ίδια εποχή που οι δεινόσαυροι «κυριαρχούσαν» στη Γη.Φωτογραφία από torkil από το Pixabay
Μια επιστημονικά σωστή
ανακατασκευή– αναπαράσταση
του ιχθυόσαυρου
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συλλογική γνώση του επιστημονικού κόσμου για αυτά τα αρχέγονα ζώα και για τα σκληρά ή τα μαλακά απολιθωμένα μέρη. Ύστερα, ζήτησαν τη βοήθεια της Δανέζικης εταιρείας γλυπτικής «10 Tons», ώστε να δημιουργήσουν μια επιστημονικά σωστή ανακατασκευή – αναπαράσταση της μορφής του ιχθυόσαυρου.
Δήλωση ερευνητή
«Το σημείο αναφοράς μας, ήταν μια σαύρα τύπου ψαριού που βρέθηκε στο Holzmaden της Γερμανίας. Αυτό το απολίθωμα υπήρξε στο παρελθόν αντικείμενο εκτενούς μελέτης για τη βιολογία και το χρωματισμό των ιχθυόσαυρων, την οποία έκανα μαζί με το Mats κι αρκετούς άλλους συναδέλφους. Η έρευνα εκείνη είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό “Nature”», εξηγεί ο ερευνητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Λουντ, Johan Lindgren.
Πως έγινε η αναπαράσταση
Για την υλοποίηση του έργου, που έγινε μέσα σε ένα διάστημα λίγο περισσότερο του ενός χρόνου, χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία τεχνικών, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν η γλυπτική σε πηλό και η τρισδιάστατη εκτύπωση.
Η χρήση της γλυπτικής υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Crafoord και το δημιούργημα «αντικατοπτρίζει» τη τρέχουσα κατάσταση της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας.
Το γλυπτό εκτίθεται τώρα δημόσια στο Τμήμα Γεωλογίας στη Λουντ.
Ο εμβληματικός ιχθυόσαυρος
«Η αναπαράστασή μας, είναι η επιστημονικά πιο σύγχρονη και, ελπίζουμε, πιο σωστή ερμηνεία του πώς έμοιαζαν αυτά τα ζώα. Θα είναι πολύτιμο «εργαλείο» για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους ερευνητές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον εμβληματικό ιχθυόσαυρο», καταλήγει ο καθηγητής παλαιοντολογίας , Mats E. Eriksson.
©Typologos.com 2022