An ARTist a month – July «Ψύλλοι στ’ Άχυρα»

Ελληνικά/ English

An ARTist a month! – Το πρόσωπο του μήνα Ιουλίου

An Artist a month-«Ψύλλοι στ’ Άχυρα»- Φωτογραφία: Καλλιτεχνική ΄Ένωση Ulysses

Στα πλαίσια της δράσης ‘An ARTist a month’ παρουσιάζει η Καλλιτεχνική Ένωση Ulysses την μπάντα «Ψύλλοι στ’ Άχυρα». Φωτογραφία: Καλλιτεχνική ΄Eνωση Ulysses

Στα πλαίσια της δράσης  «An ARTist a month»  της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses   προς ανάδειξη προσώπων και ταλέντων έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε το μουσικό σχήμα  «Ψύλλοι στ’ Άχυρα».

Ψύλλοι στα Άχυρα -ωτογραφία: Endless Notes fest@Mylos by Ulysses

Ευτυχώς δεν είναι όλοι. Η αλληλεγγύη, η συμπόνια και η αλληλοβοήθεια κρύβουν την αρετή για αυτήν την κάθαρση.Φωτογραφία: Endless Notes fest@Mylos by Ulysses

«Time is a friend» – Ψύλλοι στ΄Αχυρα (pronounced: psilli stachira)

Ulysses: Θα σας καλέσουμε να πείτε δύο λόγια για την μπάντα και τι θα θέλατε να γνωρίζουμε για εσάς.

Ψ.Στ.Α.: Είμαστε μια παρέα, που ζούμε στη  Θεσσαλονίκη, και που έτσι και αλλιώς βρισκόμασταν και παίζαμε μουσική. Εδώ και τέσσερα χρόνια φτιάξαμε τους  «Ψύλλους». Πέρυσι βγάλαμε τον πρώτο μας,  ομότιτλο δίσκο με την PuzzleMusikrecords.

Ulysses: Κατά  την ενασχόλησή σας, με τη μουσική βρίσκετε ταύτιση και με άλλες τέχνες;

Ψ.Στ.Α.: Είναι όμορφο οι τέχνες να παντρεύονται. Πρόκειται για μια σκέψη που απασχολεί την μπάντα. Για παράδειγμα, θέλαμε να ντύσουμε τον πρώτο μας,  δίσκο με πρωτότυπα εικαστικά σχέδια, ζωγραφίζοντας το φόντο που μπροστά του, βρίσκεται η μουσική μας, κάτι το οποίο υλοποίησε η Σοφία Ροζάκη (SpilTsoik). Έχουμε πει πολλές φορές να κάνουμε και μουσικοθεατρικά σκετς επί σκηνής, αλλά όλα θέλουν το χρόνο του,  και τη σωστή στιγμή.

Ulysses: Ποια είναι  τα συναισθήματά  σας, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας; Τι αποκομίζετε κάθε φορά;

Ψ.Στ.Α.: Στις συναυλίες μας, περνάμε υπέροχα. Ακόμα και όταν τα πράγματα, δε θα έρθουν,  όπως τα περιμένουμε, θα σπρώξει ο ένας τον άλλον και θα τρέξουμε τελικά. Πάντα συμβαίνει αυτό και αν κάτι τελικά έχουμε αποκομίσει από αυτήν την ιστορία είναι πως όταν δίνεσαι στους ανθρώπους,  που ήρθαν να σε ακούσουν και να σε δουν,  ξεκινά μια πρώτη επικοινωνία.

Ulysses: Χόμπι ή καριέρα τα όσα κάνετε;

Ψ.Στ.Α.: Τίποτα από τα δύο θα έλεγα. Δεν παίζουμε μουσική μόνο για να ξεσκάσουμε και να χαλαρώσουμε. Εξάλλου, δεν είναι και αυτή η φύση της μουσικής μας, άρα χόμπι δεν το αισθάνεται κανείς νομίζω. Από την άλλη,  καριερίστες δεν είμαστε σίγουρα, ειδικά έτσι,  όπως έχει αποτυπωθεί η έννοια αυτή στο  «ελληνικό τραγούδι». Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ακούμε την μουσική, την ποίηση και τις τέχνες στην κοινότητα,  που έχουμε αποφασίσει να ζούμε. Το να μαθαίνουμε κάτι πέρα από τους εαυτούς είναι από μόνο του,  αρκετό για τους «Ψύλλους». Εκτός από την Άρτεμις που δουλεύει και σε ωδείο, οι υπόλοιποι όχι δεν εργαζόμαστε ως μουσικοί.

Ulysses: Τι περιέχουν συνήθως οι στίχοι σας; Ποια είναι  η πηγή έμπνευσης;

 Ψ.Στ.Α.: Είναι ιστοριούλες της ζωής, που κάνουμε. Η ματιά μας,  για ότι συμβαίνει. Η προσφυγιά, ο εκφασισμός της κοινωνίας,  αλλά και η καλοσύνη της, από την άλλη, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι έρωτες, η πόλη μας, οι δουλειές μας,  όλα αυτά…

Ulysses: Οι περισσότεροι καλλιτέχνες θεωρείται πως έχουν απήχηση στο νεανικό κοινό. Ποια είναι η δική σας, συμβολή; Πως ανταποκρίνεται ο κόσμος;

 Ψ.Στ.Α.: Όχι απαραίτητα οι περισσότεροι, αλλά εκείνοι που κοιτάν μπροστά και τελικά γίνονται διαχρονικοί. Εμείς διανύουμε μια περίοδο,  που προσπαθούμε να συστηθούμε στο κοινό και μέχρι στιγμής αυτή η γνωριμία έχει τη δικιά της, γοητεία, δυσκολία και τις δικές της, υποσχέσεις. Το κοινό που μας γνώρισε μας ενθαρρύνει και μας χαμογελά.

Ulysses: Το έργο σας, πως θα μπορούσε να συσχετιστεί με κοινωνικό έργο;

Ψ.Στ.Α.: Δεν το έχουμε σκεφτεί ποτέ έτσι. Το αν θα μπορούσε να συσχετιστεί και το «πως»  ας το απαντήσει ο κόσμος, αν και πιστεύω πως είναι πολύ νωρίς για τέτοιες απαντήσεις.

Ulysses: Ως προσωπικότητες τι έχετε κερδίσει ως τώρα και τι πιστεύετε πως θα συνεχίζετε να αποκομίζετε από τη  μελλοντική πορεία σας;

Ψ.Στ.Α.: Στην ουσία όλο αυτό γίνεται για να ζούμε πιο όμορφα κάθε ημέρα, δηλαδή να μαθαίνουμε τους εαυτούς μας, να ανοίγουμε το μυαλό μας, και να επικοινωνούμε με αυτά που πρέπει. Αποκομίζουμε γνώση για να κάνουμε περισσότερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ulysses: Θυμάστε μια δύσκολη στιγμή σε όλη τη διάρκεια της πορείας σας,  ως μπάντα;

 Ψ.Στ.Α.: Δεν θυμόμαστε και καμία εύκολη..! Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που αξίζει. Ωστόσο,  σα  δύσκολη στιγμή, αλλά και φανταστική συνάμα,  θυμόμαστε τη διαδικασία της ηχογράφησης. Έπρεπε να κατέβουμε στην Αθήνα και να γράψουμε μέσα σε δύο δωδεκάωρα όλο το άλμπουμ, διαφορετικά θα κόστιζε αρκετά παραπάνω. Πολλή κούραση και μεγάλη ένταση που ευτυχώς διασειστήκαμε.

Ulysses: Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

 Ψ.Στ.Α.: Ήδη ξεκινήσαμε να κοιτάμε νέα τραγούδια και σίγουρα σκεφτόμαστε μια νέα δουλειά σιγά σιγά με διαφορετικό ήχο. Επίσης,  αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση των γυρισμάτων ενός clip, κάτι που φαίνεται πως θα είναι έτοιμο στα μέσα  του Φθινοπώρου. Από εκεί και μετά live, φυσικά.

Ulysses: Ποιο  θεωρείτε το μεγαλύτερο πλήγμα της εποχής μας;

 Ψ.Στ.Α.: Όσο και αν γκρινιάζουν κάποιοι, ακόμα στηρίζουν τη  σαπίλα που τους βόλευε, συμμαχούν με εθνικιστές σε λογικές μίσους, δεν αφήνουν τα παιδιά τους,  να πάνε στο σχολείο με τα προσφυγόπουλα, μάχονται για μια θέση εργασίας δίχως να τους πέφτει λόγος,  αν δηλητηριάζουν τη  γη και τα παιδιά τους, δολοφονούν το  Ζακ, δεν αφήνουν μια γυναίκα που την σκοτώνουν,  να μπει στο ταξί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόβλημα μεγάλο. Ευτυχώς δεν είναι όλοι. Η αλληλεγγύη, η συμπόνια και η αλληλοβοήθεια κρύβουν την αρετή για αυτήν την κάθαρση.

Ulysses: Πως αντιλαμβάνεστε την κοινωνία της πολυπολιτισμικότητας;

Ψ.Στ.Α.: Σίγουρα όχι σαν πρόβλημα. Όταν λέμε πως η κοινωνία μας,  γίνεται πολυπολιτισμική αυτό σημαίνει ότι τείνει να αναγνωρίζει ισότιμα ακόμη και άλλες αξίες ή διαφορετικά πρότυπα ζωής από τα δικά μας. Επίσης, πολυπολιτισμικότητα σημαίνει εμπλουτισμός των κοινωνιών, έχει τις προδιαγραφές να γεννήσει ελπιδοφόρες αντιλήψεις. Ας θυμηθούμε πως η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικά πολυπολιτισμική, υποδέχτηκε πολλές θρησκείες της αρχαιότητας,  αλλά και το  χριστιανισμό, τον μωαμεθανισμό και τον εβραϊσμό, όπως και στα υπόλοιπα Βαλκάνια υπήρξε ριζωμένη η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών.

Ulysses: Και το μότο σας είναι:

Ψ.Στ.Α.: «Ο χρόνος είναι φίλος».

«Ψύλλοι στ’ Άχυρα»  σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας, στο project «An ARTist a month» και την προθυμία σας, να μοιραστείτε μαζί μας,  τις σκέψεις σας. Θα σας ευχηθούμε με τη σειρά μας,  αέναη έμπνευση σε κάθε σας,  σκαλοπάτι προς το όνειρο στη δική σας,  Οδύσσεια!

Μετά τιμής

Εκ των διαχειριστών της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses

Βρείτε τους,  εδώ:

https://www.youtube.com/channel/UCmOnx5hrnxa0OFTyjRTzSwg

https://www.facebook.com/psylloistaxyra/

«When we say that our society becomes multicultural, it means that it tends to recognize even other values ​​or different life patterns from ours. Also, multiculturalism means enriching societies, it has the specifications to generate promising perceptions. Let us remember that Thessaloniki has been historically multicultural, has welcomed many religions of antiquity but also Christianity, Islam and Judaism, as in the rest of the Balkans, the coexistence of different cultures was always rooted».

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.