An ARTist a month – April «Kelly Thoma»
*Ελληνικά/ English
An ARTist a month! – Το πρόσωπο του μήνα Απριλίου
14:34:54,04/30/2019

«Είναι ευθύνη, μας λέει,η Κέλυ Θωμά, το να επιλέξεις να εκτεθείς . Πρέπει να δώσεις το καλύτερο σου» . Και προσθέτει: «Κι ο ακροατής έχει ευθύνη, όμως, απέναντι στον μουσικό»! Φωτογραφία: Φωτογραφία: Καλλιτεχνική Ένωση Ulysses
«I like saying that I extract a song, as if it was always there and you knew it!» – Kelly Thoma
Στα πλαίσια της δράσης ‘An ARTist a month’ της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses προς ανάδειξη προσώπων και ταλέντων έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τη λυράρισα και μουσικό Κέλυ Θωμά.
Σε μια συνέντευξη – αναβρυτήριο, η καταξιωμένη στο χώρο της μουσικής, Κέλυ Θωμά, μας εμπνέει και μας συγκινεί. Μας υποδέχτηκε στο χώρο της, ένα εκλεπτυσμένο ησυχαστήριο με μια μεγάλη συλλογή έγχορδων κυρίως οργάνων, που έχουν συλλεχθεί από πολλαπλά μέρη του κόσμου! Μια συλλογή που ανήκει σε εκείνη και στο Ross Daly. Μια τόσο ήρεμη παρουσία που δένει αρμονικά με το «ναό» αυτόν -που αναμφίβολα κάθε μουσικός θα ονόμαζε έτσι, παρέα με τα σκυλάκια της, ξετύλιξε μαζί μας, σκέψεις και εμπειρίες της.
Γεννήθηκε στον Πειραιά, με κρητική καταγωγή – όμως –που έμελλε να την τραβήξει αργότερα εκεί. Ήταν μόλις 15 ετών, όταν άκουσε τον Ross Daly, συγκινήθηκε τόσο μας είπε καθώς την μάγεψε ο ήχος και αυτό ήταν η αφορμή να μαθητεύσει δίπλα στο μεγάλο αυτό δάσκαλο.
Ο Daly πιστεύει στους μαθητές του, και τους δίνει την ευκαιρία από πολύ νωρίς να έχουν επαφή με τη σκηνή κάτι που σίγουρα σε ωριμάζει ως μουσικό. Αυτό συνέβη και στην Κέλυ, η οποία μέσα από επαφές με μουσικούς όλου του κόσμου και τη συλλογή γνώσεων, νιώθει πως την έχουν πια καθορίσει και ήδη εντρυφεί στη σύνθεση, καθώς και στο παίξιμο της λύρας.
Στο ενεργητικό της, μετράει ήδη δύο προσωπικές συλλογές και ετοιμάζεται για τρίτη. Συγκεκριμένα, τα δύο άλμπουμ «7 fish» και «Anamkhara» είναι αναμφίβολα δύο ειδάλιμα κοσμήματα για τη δισκοθήκη όσων αγαπούν τη λύρα, μα και τη μουσική.
Το ενδελεχές συνονθύλευμα από νότες και tempo σε καθιστούν σχεδόν ανήμπορο να σταματήσεις την ακρόαση του εκάστοτε άλμπουμ στα μισά, και σίγουρα αναμένεις ενθουσιωδώς το επόμενο κομμάτι.
Η Κέλυ μας εκμυστηρεύεται πως της αρέσει να λέει πώς «βγάζει» ένα κομμάτι, είναι σαν να το βγάζεις από κάπου, σαν να προϋπάρχει ήδη. Η σύνθεση, συνεχίζει, είναι σαν παιχνίδι – είναι όμορφη αυτή η διαδικασία, ακόμη και ποιοι άνθρωποι έτυχε να είναι στο δρόμο σου, και να παίξεις μαζί τους.
Θεωρεί μεγάλη της, τιμή να παίζει λύρα και αυτή είναι η επαγγελματική της, απασχόληση που δεν την έχει απογοητεύσει ουδέποτε η απόφαση της, αυτή. Αντιθέτως, της προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και εμπειρίες!
Σε μια εύλογη απορία μας –πως γίνεται η Κρήτη να έχει τόσο υψηλό ποσοστό μουσικών, η ίδια μας διαφωτίζει τονίζοντας πως στην Κρήτη κάποιοι άνθρωποι στιγμάτισαν ολόκληρες γενιές, χάραξαν πράγματα στην κρητική παράδοση. Η μουσική της Κρήτης είναι κάτι ζωντανό, μέσα στο ρεύμα της εποχής που ολοένα εξελίσσεται με πάντα βασικό γνώμονα το σεβασμό στην παράδοση.
Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στην Κρήτη, σχεδόν σε κάθε σπίτι και ένας μουσικός. Στην ερώτηση μας. αν η αναπαραγωγή ενός παραδοσιακού κομματιού σε εκμοντερνισμένο ύφος αποτελεί καλλιτεχνία, εκείνη εύστοχα παρατήρησε πως: «Η μεταποίηση ενός κομματιού με κατεύθυνση ένα μοντέρνο ήχο θα πρέπει θα γίνεται προσεκτικά και με σεβασμό προς το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε αρχικά. Είναι σημαντικό να διατηρείται η δύναμη του κομματιού στη νέα του μορφή. Αυτά τα εγχειρήματα σπανίως πετυχαίνουν αρκετά, ώστε να με συγκινήσουν».
Παίζει Λύρα με συμπαθητικές χορδές την οποία έχει εμπνευστεί ο Ross Daly και κατασκεύασε ο Στέλιος Πετράκης. Οι συμπαθητικές χορδές, όπως μας εξηγεί, υπάρχουν σε πολλά κυρίως ινδικά όργανα, αλλά η ιδέα να προστεθούν στην κρητική λύρα ανήκει στον Daly.
Και η συζήτηση συνέχιζε επί ώρες, καθώς η Κέλυ διόλου φειδωλή στον χρόνο και στο λόγο μας πρόσφερε άλλο ένα φλυτζάνι καφέ πλάι πάντα στην αγαπημένη μας, πια ρακή. «Είναι ευθύνη, μας λέει, το να επιλέξεις να εκτεθείς . Πρέπει να δώσεις το καλύτερο σου» . Και προσθέτει: «Κι ο ακροατής έχει ευθύνη, όμως, απέναντι στον μουσικό»! Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε πως το κοινό της Κέλυς δεν έχει σύνορα και με τη δύναμη της τεχνολογίας, αλλά και των περιοδειών της , την αναγνωρίζουν ανά τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία.
Στο τέλος θίξαμε το θέμα της πολυπολιτισμικότητας, όπου η Κέλυ ισχυρίζεται πως τα πιο όμορφα πράγματα στον πλανήτη έγιναν λόγω αυτής της πολυπολιτισμικότητας! Διασαφηνίζει πως είναι υπέρ της ενσωμάτωσης των λαών, αλλά όχι της αλλοίωσης αυτών. Εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε εδώ!
Κέλυ, σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου, στο project «An ARTist a month» και την προθυμία σου να μοιραστείς μαζί μας απόψεις, γνώσεις εμπειρίες, σκέψεις σου. Σε θαυμάζουμε για το σθένος να επιτεύξεις τέτοιους στόχους! Θα σου ευχηθούμε κάθε επιτυχία, αέναη έμπνευση σε κάθε σου, σκαλοπάτι προς το όνειρο στη δική σου Οδύσσεια!
Μετά τιμής Εκ των διαχειριστών της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses.
//English:
As part of the “An ARTist a month” action for the promotion of arts, we have the honor to host Kelly Thoma, a lyra player and composer. Born in Piraeus, with Cretan roots. She was 15 years old when he heard Ross Daly and she was so fascinated that she became his student almost immediately. She plays Lyra with sympathetic strings, inspired by Ross Daly and made by Stelios Petrakis. The sympathetic strings, as she explains, exist in many Indian instruments but the idea of adding them to the Cretan lyra belongs to Daly.
http://www.kellythoma.com/bio-kelly-thoma-gr.php
https://www.youtube.com/channel/UCpvnJ3Ps42bNcweBBd0pOWg
©Typologos.com 2019