Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα – Αθανάσιος Ψαλίδας

15:05:41,03/11/2019
Αθανάσιος Ψαλίδας-Φωτογραφία: Γ.Α.Κ- Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

O Έλληνας λόγιος, συγγραφέας και διδάσκαλος Αθανάσιος Ψαλίδας ((1767-1829). Φωτογραφία: Γ.Α.Κ- Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Πώς μεταλαμπαδεύτηκαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην Ελλάδα; Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής, οι οποίες εμπότισαν το πνεύμα της Επανάστασης του 1821;

Στα ερωτήματα αυτά  «απαντά» το αφιέρωμα στη ριζοσπαστική φιλοσοφική σκέψη του λόγιου– συγγραφέα– διδάσκαλου Αθανάσιου Ψαλίδα(1767-1829), ενός εκ των πρωτεργατών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, που  ετοίμασε το Ίδρυμα Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί με κύκλο ομιλιών, έκθεση βιβλίων – χειρόγραφων και ξεναγήσεις εντός του Μαρτίου 2019 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)  στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα,  το πρόγραμμα του κύκλου ομιλιών είναι το εξής:

Στις 6.30 το απόγευμα έως και τις 8.30 το βράδυ  της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2019 θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής Γεωγραφίας –Περιβάλλοντος του  Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης με θέμα: «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας ως «γεωγράφος»: Νεωτερικότητα και διαφωτισμός στα σχολεία των Ιωαννίνων».

Στις 6.30 το απόγευμα έως και τις 8.30 το βράδυ  της Τετάρτης 20 Μαρτίου 2019  η αρχειονόμος κι αναπληρώτρια διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους – προϊσταμένη του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου Αμαλία Παππά θα αποκαλύψει τις «Πηγές της προεπαναστατικής περιόδου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους»

Η πνευματική μορφή του  Αθανάσιου Ψαλίδα (1767-1829) συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ριζοσπαστικού ρεύματος του Διαφωτισμού. Ο Ψαλίδας δεν περιορίστηκε στο εκπαιδευτικό έργο, αλλά ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, συγγραφική και εκδοτική, εντάσσοντας τη δράση του,  στις ανάγκες, καθώς και στις επιδιώξεις της πατρίδας. Η δραστηριότητα αυτή εκτείνεται από την προωθημένη φιλοσοφία και την άμεση ευρωπαϊκή επιρροή έως  και τη συνωμοτική δράση, καθώς  και την εμπλοκή του ίδιου  σε κύκλους που  στοχεύουν την «ανόρθωση του πεπτωκότος γένους».

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος  στο  χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης θα εκτεθούν βιβλία του Αθανάσιου Ψαλίδα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση και μέρος των χειρόγραφων, που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ). Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με τα Γ.Α.Κ.

Τα βιβλία – χειρόγραφα αφορούν χρονικά στην περίοδο 1785-1829 και τις περιοχές: Πολτάβα της Ουκρανίας, Βιέννη και Τεργέστη  της Αυστροουγγαρίας, Τσεπέλοβο Ζαγορίου, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Λευκάδα στην Ελλάδα.

Τρεις  διαδοχικές ξεναγήσεις στο προεπαναστατικό υλικό της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και στην έκθεση βιβλίων –  χειρόγραφων του Αθανασίου Ψαλίδα θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Οι ξεναγήσεις θα γίνουν κατά τις ώρες 10 – 11 το πρωί, 11 το πρωί – 12 το μεσημέρι και 12 – 1 το μεσημέρι του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019.

Το κόστος είναι δωρεάν. Κρατήσεις   γίνονται και πληροφορίες παρέχονται μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος στο e-mail: education@onassis.org.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.