Οι ανοικτοί τόποι πώλησης ποτών μπορεί να συσχετίζονται συχνότερα με τα βίαια εγκλήματα

0
101
17:17:58,10/01/2018
Κοπέλα, που πίνει ποτό σε μπαρ
Tα καταστήματα κλειστού χώρου,όπως είναι τα μπαράκια συσχετίζονται λιγότερο με την εκτέλεση βίαιων εγκλημάτων

Προηγούμενες έρευνες, που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α. έχουν δείξει ότι τα βίαια εγκλήματα συνδέονται ενδεχόμενα με τη  μεγαλύτερη πρόσβαση στα  σημεία πώλησης αλκοόλ, και δη με αυτά, που λειτουργούν σε ανοικτούς χώρους .

Πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πως  τα καταστήματα που λειτουργούν  με ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, όπως είναι τα μπαρ ή τα σημεία πώλησης  εκτός ενός κλειστού εμπορικού χώρου  το πως ακριβώς  έχουν ισχυρότερη σχέση με τα βίαια εγκλήματα.

Πρόσφατα, όμως, από την ερευνητική ομάδα της Research Society of Alcoholism δημοσιεύτηκε μια  μελέτη, που  μέτρησε ακριβέστερα τις θέσεις εξόδου, προκειμένου να συσχετισθεί το ενδεχόμενο μεταξύ  των βίαιων εγκλημάτων και της  πρόσβασης  σε διάφορους τόπους πώλησης   αλκοολούχων ποτών στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από  1.204 σημεία πώλησης αλκοόλ. Ήτοι από 519 (43%) καταστήματα, 264 (22%) εμπορικούς χώρους  εκτός λειτουργίας και 421 (35%) σημεία πώλησης, στα οποία  επιτρεπόταν  να πωλούν αλκοόλ επί τόπου ή  αντίστοιχο συσκευασμένο σε μπουκάλια – μεταλλικά κουτιά.

Πρόσθετα στοιχεία στις αναλύσεις συμπεριέλαβαν τον  αριθμό των βίαιων εγκλημάτων, που σημειώθηκαν  από το 2012 έως και το 2016 . Επίσης, μετρήθηκαν διάφοροι κοινωνικοί δείκτες, όπως είναι οι κατοικίες που κατείχαν οι ιδιοκτήτες, το μέσο ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού, οι συλλήψεις περί  ναρκωτικών και η πληθυσμιακή πυκνότητα.

Μεγαλύτερη συσχέτιση με τα βίαια εγκλήματα βρέθηκαν ότι είχαν τα σημεία πώλησης εκτός ενός  εμπορικού χώρου και τα οποία  επέτρεπαν την κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών.

Λιγότερη συσχέτιση με τα βίαια εγκλήματα διαπιστώθηκε πως είχαν τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών, τα οποία επέτρεπαν την κατανάλωση του αλκοόλ μόνο μέσα στο κλειστό χώρο, όπως είναι τα μπαρ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα σημεία πώλησης αλκοόλ εκτός κλειστού χώρου  τείνουν να οδηγήσουν σε κατανάλωση που είναι δύσκολο για το  διευθυντή  ή τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε είδους να ρυθμίσει ένα  πιθανό πρόβλημα.

Αντίθετα, βρέθηκε  πως καταστήματα με εγκαταστάσεις  έχουν συχνά υπαλλήλους με αρκετές ειδικότητες,  οι οποίοι – οποίες  μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα  το όλο περιβάλλον, να παρακολουθήσουν  αναγνωριστικά  το κλίμα στο χώρο και ακόμη και να εμποδίσουν τους πιθανούς παραβάτες να εισέλθουν μέσα σ’ αυτό.

Οι μελετητές  συνιστούν  ότι η  θέσπιση – εφαρμογή μιας αυστηρότερης  ρύθμισης  των καταστημάτων πώλησης   οινοπνευματωδών ποτών για κατανάλωση εκτός ενός εμπορικού χώρου θα ήταν η πιο αποδοτική και βιώσιμη μέθοδος για την πρόληψη του εγκλήματος.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

5 × 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.