Το αλάτι για εκχιονισμούς έχει και αρνητικές συνέπειες

19:12:46,01/10/2019
Θαλασσινό αλάτι

Το πολύ αλάτι μπορεί να «κάψει» ακόμη και ολόκληρα δέντρα, πόσο μάλλον να καταστρέψει τη χαμηλότερη βλάστηση σε κήπους και αυλές

Το αλάτι για εκχιονισμούς έχει και αρνητικές συνέπειες αναφέρει η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» με ανακοίνωσή της, και η οποία  ζητά την εξέταση εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τους οικολόγους, σε  βορειότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου γίνεται πολύ πιο εκτεταμένη χρήση του  αλατιού για τον εκχιονισμό των δρόμων, έχουν διαπιστωθεί σοβαρές επιπτώσεις από τη διάβρωση των μετάλλων στα αυτοκίνητα και στο οπλισμένο σκυρόδεμα των κτιρίων ή των γεφυρών.

Ακόμη έχει  διαπιστωθεί ότι η εκτεταμένη χρήση του  αλατιού για τον εκχιονισμό προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις  στις λίμνες, στα  ποτάμια, στα φυτά και στα ζώα.«Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι σοβαρές οι επιπτώσεις σε υδάτινους αποδέκτες με γλυκό νερό και γενικά στη φύση», λέει  ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Το πολύ αλάτι μπορεί να «κάψει»  ακόμη και ολόκληρα δέντρα, πόσο μάλλον να καταστρέψει τη χαμηλότερη βλάστηση σε κήπους και αυλές. Οικολογικές οργανώσεις στο εξωτερικό έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική για την αλόγιστη χρήση του αλατιού για λόγους εκχιονισμού. Απαιτείται φειδώ και αναζήτηση άλλων λύσεων», προσθέτει.

Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το αλάτι έχουν ήδη  αναπτυχθεί ορισμένες εναλλακτικές τεχνικές.

Κατ’ αρχήν, χρησιμοποιείται άμμος ή λεπτόκοκκο χαλίκι σε μίγματα με το αλάτι, ώστε να μειωθεί η ποσότητά του, σε χώρες,  όπως είναι η Φινλανδία και η Γερμανία.

Επιπλέον, γίνεται περιορισμένη χρήση άλλων αλάτων, όπως είναι το χλωριούχο ασβέστιο ή το χλωριούχο μαγνήσιο, που έχουν μικρότερη διαβρωτική δύναμη και περισσότερη θερμαντική ικανότητα.  Δυστυχώς, όμως,  είναι έως και έξι φορές ακριβότερα.

Επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και οργανικά υγρά, όπως  είναι τα παραπροϊόντα από την εκχύλιση τεύτλων κατά την παραγωγή ζάχαρης ή από τη διαδικασία παραγωγής αιθανόλης (Καναδάς και Η.Π.Α).

Οι οικολόγοι εξηγούν πως  οι φορείς της Αυτοδιοίκησης ή  της πολιτικής προστασίας και  οι  πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού  αν και στη Θεσσαλονίκη δεν είναι συχνά τα φαινόμενα μακρόχρονου αποκλεισμού των δρόμων λόγω χιονόπτωσης.

Άλλωστε,  οι απορροές καταλήγουν στη θάλασσα.

Κατά τους οικολόγους, θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα και η δυνατότητα χρήσης  του θαλασσινού νερού από τους δήμους, ώστε να καθαρίζονται οι δρόμοι.

«Επιπροσθέτως, καλό θα ήταν οι πολίτες να καθαρίζουν με φτυάρια και άλλα μηχανικά μέσα το χιόνι στα πεζοδρόμια μπροστά από το σπίτι, καθώς  και τα μαγαζιά τους. Ωστόσο, οι δήμοι θα πρέπει να παρέχουν βοήθεια και αλάτι για τον καθαρισμό των πεζοδρομίων.

Σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας,  όπου οι απορροές καταλήγουν σε ποτάμια και σε λίμνες, θα πρέπει η χρήση του αλατιού να γίνεται βέβαια με πολύ μεγαλύτερη φειδώ», εκτιμούν οι οικολόγοι.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.