Σημαντική αύξηση παρουσίασε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αιτημάτων βοήθειας για προβληματική σχέση με το αλκοόλ
23:03:07,09/12/2019
Σημαντική αύξηση παρουσίασε κατά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αιτημάτων βοήθειας για προβληματική σχέση με το αλκοόλ. Το 2017 το σύνολο των αιτημάτων για προβληματική σχέση με το αλκοόλ αποτελούσε το 21% των συνολικών αιτημάτων στα προγράμματα . Το ποσοστό αυτό «ανέβηκε στο 28% για το 2018. Παράλληλα, αυξήθηκαν και τα αιτήματα για την προβληματική σχέση με την ινδική κάνναβη (ποσοστό 30% στο σύνολο των αιτημάτων βοήθειας για τις παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες).

Ποσοστιαία απεικόνιση του συνολικού αριθμού των αιτημάτων για πρόβλημα εξάρτησης, ανά είδος εξάρτησης, στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας για το έτος 2018
Τα δυο αυτά στοιχεία εμπεριέχονται στον απολογισμό των δράσεων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας για το έτος 2018 και τα οποία είναι το προϊόν συνεργασίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν σήμερα τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα που επικεντρώνεται στην ιδέα της αυτοβοήθειας- αλληλοβοήθειας, στην αντιμετώπιση της εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ και συμπεριφορικές εξαρτήσεις) και των ψυχοκοινωνικών ζητημάτων, καθώς και των προβλημάτων υγείας.
Η καινοτόμος λειτουργία των αναπτυσσόμενων δράσεων δίνει έμφαση στην αυτοβοήθεια και στην αλληλοβοήθεια.
Τα προγράμματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και μελών των οικογενειών τους, χωρίς να μπαίνουν σε λίστες αναμονής και υλοποιούνται με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε τέσσερις πόλεις της χώρας. Πιο συγκεκριμένα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη (από το 2001), τη Σητεία ( εκ του 2008), τα Χανιά ( ξεκίνησε το τέλος του 2012) και τη Λάρισα ( αρχή στα μέσα του 2015).
Από τον απολογισμό του έργου των προγραμμάτων αυτών στις συγκεκριμένες πόλεις για το έτος 2018, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
Τα προγράμματα κατά τη διάρκεια του 2018 παρείχαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε 1.000 ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης, καθώς και σε μέλη του συγγενικού περιβάλλοντος τους (971 άτομα, εκ των οποίων τα 651 ήταν άνθρωποι με πρόβλημα εξάρτησης και 320 ήταν οι συγγενείς).
Επίσης, συνολικά 2.675 άτομα έλαβαν υπηρεσίες (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής αυτοβοήθειας) και ο αριθμός αυτός ήταν ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Για τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας φάνηκε πως έχουν σημαντική ανταπόκριση στον πληθυσμό των άμεσα ενδιαφερομένων και έχουν εγκαθιδρυθεί ως μια αξιόπιστη πρόταση απεξάρτησης στη χώρα
Άλλα στοιχεία του απολογισμού κατέδειξαν την αυξημένη δυνατότητα προσαρμογής των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας στις αλλαγές του προφίλ και των αναγκών των ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης κατά τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, σημειώθηκαν σταθερά υψηλοί δείκτες προσέλευσης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και διαπιστώθηκε ο συνδυασμός της παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με ιδιαίτερα χαμηλό ετήσιο κόστος
Για τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας φάνηκε πως έχουν σημαντική ανταπόκριση στον πληθυσμό των άμεσα ενδιαφερομένων και έχουν εγκαθιδρυθεί ως μια αξιόπιστη πρόταση απεξάρτησης στη χώρα.
Επιστημονικός υπεύθυνος των Προγραμμάτων είναι ο διατελέσας αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Ψυχίατρος, Φοίβος Ζαφειρίδης.
Σύμφωνα με τον απολογισμό, οι τελευταίες δύο χρονιές (2017 και 2018) ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τη συνέχιση των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
«Καθυστέρησαν οι διαδικασίες ανανέωσης των συμβάσεων λειτουργίας των Προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλες περίοδοι (έως και 8 μήνες), οπότε δεν υπήρχε ροή χρηματοδότησης και κυρίως δε δινόταν απαντήσεις και δεσμεύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας των προγραμμάτων.
Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα λειτουργία των προγραμμάτων. Η συνέχιση κατέστη δυνατή χάρη στην ισχυρή δέσμευση που επέδειξε το προσωπικό των προγραμμάτων, που συνέχισε να εργάζεται, χωρίς να προβαίνει σε εκπτώσεις σε επίπεδο δουλειάς, μένοντας για μεγάλα διαστήματα χωρίς πληρωμή. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνέχιση των δράσεων των Προγραμμάτων κατά το 2018 και η συνέχιση παροχής υπηρεσιών σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον απολογισμό.
©Typologos.com 2019