Αϋπνία και εγκεφαλικό ανεύρυσμα
Η αϋπνία μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου
για άκρως θανατηφόρο ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
22:31:09,11/04/2021

Περισσότερο από το 3% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν μη ραγισμένες δυσπλασίες αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο που ονομάζονται ενδοκρανιακά ανευρύσματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν πρόκειται να υποστούν ποτέ μία ρήξη.Φωτογραφία από Wolfgang Eckert από το Pixabay
Η αϋπνία μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλική αιμορραγία από ρήξη ανευρύσματος μαζί με τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που είναι το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στην εφημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που είναι ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης.
Τα ενδοκρανιακά ανευρύσματα
Περισσότερο από το 3% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν μη ραγισμένες δυσπλασίες αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο που ονομάζονται ενδοκρανιακά ανευρύσματα. Τα περισσότερα από αυτά δεν πρόκειται να υποστούν ποτέ μία ρήξη.
Σχεδόν το 2,5% των ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων θα υποστεί ρήξη, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια υπαραχνοειδή αιμορραγία (SAH) – σ.σ. είναι η γνωστή εγκεφαλική αιμορραγία.
Η υπαραχνοειδή αιμορραγία είναι ένας τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου, που συμβαίνει, όταν ένα αιμοφόρο αγγείο «σπάει» στην επιφάνεια του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα ν’ αιμορραγεί στο χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου.
Τα ραγισμένα ανευρύσματα
«Τα ραγισμένα ανευρύσματα είναι εξαιρετικά θανατηφόρα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστούν οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ρήξης των ανευρυσμάτων», δήλωσε η συγγραφέας του άρθρου της έρευνας και αναπληρώτρια επιδημιολογίας του Karolinska Institutet της Στοκχόλμης, Susanna C. Larsson, Ph.D.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν το εξής ερώτημα:
Άραγε, οι διάφοροι παράγοντες συσχετίζονται με το ενδοκρανιακό ανεύρυσμα ή και τη ρήξη του ανευρύσματος ή όχι;
Μελέτη καθορισμένων παραγόντων κινδύνου
Μελέτησαν, δε,καθορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ των ανευρυσμάτων και της κατανάλωσης του καφέ, του ύπνου, της σωματικής δραστηριότητας,του δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ),των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, του διαβήτη τύπου 2, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, της χρόνιας φλεγμονής, καθώς και της νεφρικής λειτουργίας.
Μελετήθηκαν 9.500 περιπτώσεις
Δεδομένα από πολλές μελέτες συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των γενετικών συσχετίσεων με τον τρόπο ζωής και τους καρδιακούς -μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.
Οι γενετικές πληροφορίες από μια μετά -ανάλυση που διεξήχθη από την International Stroke Genetics Consortium χρησιμοποιήθηκαν:
1)Για τον εντοπισμό 6.300 περιπτώσεων ενδοκρανιακού ανευρύσματος.
2) Για τον εντοπισμό σχεδόν 4.200 περιστατικών ανευρυσματικής υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.
Οι περιπτώσεις ενδοκρανιακού ανευρύσματος και υπαραχνοειδούς αιμορραγίας συγκρίθηκαν με περισσότερους από 59.500 ελέγχους, για να προσδιοριστεί η γενετική προδιάθεση για ανευρύσματα.
Τι έδειξε η ανάλυση
Από την ανάλυση διαπιστώθηκαν τα εξής:
♦Η γενετική προδιάθεση για αϋπνία συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο για ενδοκρανιακό ανεύρυσμα και ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία.
♦Ο κίνδυνος για ενδοκρανιακό ανεύρυσμα ήταν περίπου τρεις φορές υψηλότερος για τους καπνιστές έναντι των μη καπνιστών.
♦Ο κίνδυνος για ενδοκρανιακό ανεύρυσμα ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος για κάθε αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 10 mm Hg (σ.σ. είναι ο χαμηλότερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης).
♦Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και ο υψηλός Δ.Μ.Σ. δεν κατέδειξαν αυξημένο κίνδυνο για ενδοκρανιακό ανεύρυσμα και ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Η γενετική προδιάθεση για αϋπνία συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο για ενδοκρανιακό ανεύρυσμα και ανευρυσματική υπαραχνοειδή αιμορραγία.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Αλλαγή συνηθειών;
«Η συσχέτιση μεταξύ της αϋπνίας και του ενδοκρανιακού ανευρύσματος δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως. Αυτά τα ευρήματα δικαιολογούν την επιβεβαίωση σε μελλοντικές μελέτες.
Η έρευνά μας, υποστηρίζει τη σκέψη ότι οι παράγοντες κινδύνου που οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν ή να διαχειριστούν,δύναται να επηρεάσουν τα ανευρύσματα του εγκεφάλου και τον κίνδυνο αιμορραγίας.
Μόλις επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει οι μελλοντικές μελέτες να εξετάσουν τρόπους ενσωμάτωσης αυτής της γνώσης στα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας», είπε η κ. Larsson.
Τι έδειξε μια παλαιότερη έρευνα
Μια παλαιότερη επιστημονική δήλωση καταγράφηκε το 2016 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και μελέτησε το πως επιδρά η διάρκεια- ποιότητα του ύπνου στον τρόπο ζωής και στην καρδιακή- μεταβολική υγεία.
Τότε καταδείχθηκε πως ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος και οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Στην περίληψη της δήλωσης σημειώνεται ότι η θεραπεία των ατόμων με διαταραχές ύπνου μπορεί να προσφέρει κλινικά οφέλη, ιδιαίτερα για την αρτηριακή πίεση.
Περιορισμοί της έρευνας
Οι περιορισμοί της τωρινής μελέτης περιλάμβαναν το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για την επαρκή ανάλυση ορισμένων εκ των παραγόντων κινδύνου.
Επιπλέον, η ανάλυση περιλάμβανε μόνον άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. Ως εκ τούτου, τα ευρήματα μπορεί να μην είναι γενικά αποδεκτά για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων από διαφορετικές φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες.
Συγγραφείς -Χρηματοδότηση
Οι άλλοι συγγραφείς της νέας δημοσίευσης είναι οι Ville Karhunen, Ph.D. Mark K. Bakker, M.Sc.; Ynte M. Ruigrok, Ph.D. και Dipender Gill, Ph.D.
Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο για την υγεία,την επαγγελματική ζωή και την πρόνοια.
©Typologos.com 2021