Άγνωστα έργα Μακεδόνων Μουσουργών παρουσιάζει το Α.Π.Θ.
16:26:41,04/02/2019

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των:Νικολάου Αστρινίδη, Γεωργίου Γεωργιάδη, Χρήστου Δέλλα, Βασιλείου Δέλλιου, Κωνσταντίνου Ζαχαρόπουλου, Φώτη Ζερβόπουλου, Δημητρίου Θέμελη, Βασιλείου Θεοφάνους, Γεωργίου Θυμή, Χρήστου Σταματίου και Αιμιλίου Ριάδη
Την άγνωστη πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας στο χώρο της μουσικής σύνθεσης θα «αποκαλύψει» η εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα σε Μακεδόνες Μουσουργούς», που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ). Το καλλιτεχνικό δρώμενο υλοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του επιτυχημένου θεσμού «Βραδιές Τέχνης στο Α.Π.Θ.» και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Σταματία Γεροθανάση και Θανάσης Τρικούπης, εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιούν μια έρευνα μέσα από την οποία κατάφεραν να «φέρνυν στο φως» άγνωστα έργα Μακεδόνων Μουσουργών του β΄ μισού του 19ου και του 20ού αιώνα.
Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιάσουν ένα αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της σοβαρής μουσικής δημιουργίας για φωνή και πιάνο του μακεδονικού χώρου κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των:
Νικολάου Αστρινίδη, Γεωργίου Γεωργιάδη, Χρήστου Δέλλα, Βασιλείου Δέλλιου, Κωνσταντίνου Ζαχαρόπουλου, Φώτη Ζερβόπουλου, Δημητρίου Θέμελη, Βασιλείου Θεοφάνους, Γεωργίου Θυμή, Χρήστου Σταματίου και Αιμιλίου Ριάδη.
Συντελεστές της βραδιάς θα είναι οι ίδιοι οι ερευνητές, ήτοι η Σταματία (Ματίνα) Γεροθανάση στο τραγούδι και ο Θανάσης Τρικούπης στο πιάνο.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα συντελεστών
Η λυρική τραγουδίστρια και μουσικολόγος Σταματία Γεροθανάση είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπoυδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Διετέλεσε διδάσκουσα στο ίδιο Τμήμα κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών 2016-17 και 2017-18. Έλαβε υποτροφίες (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, Folkwang Universität der Künste, Richard Wagner-Verband) και σημαντικά βραβεία (DAAD-Preis, Conrad-Ekhof-Preis).
Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας «Όπερα» της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και του ερευνητικού προγράμματος ΙΚYDA 2016.
Επίσης, συμμετείχε σε παραγωγές των Deutsche Oper am Rhein, Theater Hagen, Theater Nordhausen, Mecklen-burgisches Staatstheater Schwerin, Theater Pforzheim, Theater Zwickau.
Μεταξύ άλλων, έχει ενσαρκώσει στους εξής ρόλους: Susanna (Le nozze di Figaro), Tatjana (Eugen Onegin), Mimì (La Boheme), Anne (The Rake’s Progress), Violetta, Pamina, Blanche (A Streetcar named desire), Saffi (Der Zigeunerbaron), Leila (Les pêcheurs de perles) κα Freia (Das Rheingold).
Ο πιανίστας, συνθέτης και μουσικολόγος Θανάσης Τρικούπης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Έχει συνεργαστεί με πλήθος καλλιτεχνικών φορέων ως διευθυντής χορωδίας, ορχήστρας και μουσικών συνόλων, ως σολίστ πιάνου, τσέμπαλου, εκκλησιαστικού οργάνου, καθώς και ως συνθέτης.
Μεταξύ των συνεργασιών του ίδιου περιλαμβάνονται οι κάτωθι φορείς:
Οι Ακαδημαϊκές Συμφωνικές Ορχήστρες του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο του Bielefeld, το Φεστιβάλ Νέας Μουσικής Κύπρου, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το Ensemble Neuer Musik του Μουσικού Πανεπιστημίου του Graz, το Musikforum και το Ηörfest του Graz, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ακαδημαϊκών του Βερολίνου, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Αθηνών, το Ινστιτούτο Goethe, το Αμερικανικό Κολλέγιο, καθώς και διάφοροι Ελληνογερμανικοί Σύλλογοι.
Ως αρχιμουσικός έχει παρουσιάσει σε πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργα των Vivaldi, Bach, Pergolesi, Haydn, Mozart, Berlioz, Liszt και Brahms.
©Typologos.com 2019