Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου

Zητήματα Καρδιάς

Με την Ιωάννα Βασιλειάδου

20:04:41,01/14/2020
Σταυρός- Φωτογραφία από engin akyurt από το Pixabay

Η Αγία Νίνα η Ισαπόστολος γεννήθηκε στην Καππαδοκία, όπου κατοικούσαν πολλοί Γεωργιανοί. Φωτογραφία από engin akyurt από το Pixabay

Η Αγία Νίνα η Ισαπόστολος γεννήθηκε στην Καππαδοκία, όπου κατοικούσαν πολλοί Γεωργιανοί και φέρονται ότι ήταν  συγγενείς του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο ευσεβής και φημισμένος στρατιωτικός  Ζαβουλών ήταν ο πατέρας της. Αυτός προ της παντρειάς του , έφυγε από την  Καππαδοκία κι υπηρέτησε  στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό. Μα και η ευσεβής μητέρα της Αγίας, Σωσάννα, ήταν  η αδελφή του Επισκόπου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου.

Ο Ζαβουλών φλεγόταν από αγάπη  για τα Θεία και συμφώνησε η σύζυγός του να γίνει μοναχός, ο οποίος βίωσε την ασκητική ζωή στα έρημα μέρη του Ιορδάνη, όπου  μέχρι και τώρα παραμένει άγνωστη η τοποθεσία της κοίμησής του .

Η μητέρα της Αγίας Νίνας διετέλεσε διακόνισσα στο Ναό της Αναστάσεως. Ωστόσο, οι δυο γονείς φρόντισαν η Αγία Νίνα να ανατραφεί κοντά στη Γερόντισσα Νιοφόρα

Η Αγία Νίνα Ισαπόστολος μελέτησε βαθιά το  Ευαγγέλιο. Μάλιστα, διάβασε το κεφάλαιο  σχετικά με τη σταύρωση του Κυρίου και εξέφρασε το ερώτημα για το βρίσκεται ο χιτώνας του Χριστού.

Της απάντησαν πως ο χιτώνας φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη της Ιβηρίας (Γεωργίας), ενός μοναρχικού βασιλείου, που συνόρευε με τη μετέπειτα Ρωσία.  Η παράδοση  αναφέρει πως ο χιτώνας μεταφέρθηκε από το  ραβίνο της πόλεως, Ελιόζ, ο οποίος τον παρέλαβε εκ του στρατιώτη, που τον κέρδισε κατά  τη διάρκεια της κλήρωσης, που έγινε κάτω από το Σταυρό.

Η εξιστόρηση χαράκτηκε βαθιά μέσα στην καρδιά της Αγίας. Απηύθυνε, δε, ευσεβή παράκληση προς τη Θεοτόκο να την αξιώσει να μεταβεί στην Ιβηρία, ώστε να πραγματοποιήσει προσκύνημα στο χιτώνα του Υιού και Θεού της.

Η Θεομήτωρ εισάκουσε την προσευχή της Αγίας Νίνας κι εμφανίστηκε στον ύπνο της. Την κάλεσε, δε, να μεταβεί στην Ιβηρία, προκειμένου κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Της προσέφερε κι ένα Σταυρό από κληματόβεργες ως ασπίδα και φύλακά της.

Η Αγία Νίνα ξύπνησε και  συνειδητοποίησε πως κρατούσε το θαυμαστό Σταυρό. Μετά από ασπασμούς στο Σταυρό έκοψε μια κοτσίδα από τα μαλλιά και την οποία έπλεξε στο Σταυρό. Μετά μετέβη στο θείο της, κι Επίσκοπο Ιεροσολύμων Ιουβενάλιο, ο οποίος κατάλαβε ποιο ήταν το θέλημα του Θεού. Με  ευχές την προέτρεψε να μεταβεί στη Γεωργία, όπου κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ.  μετέδωσε την Αλήθεια του Ευαγγελίου στην περιοχή.

Εκεί ανέπτυξε αποστολική δράση και πραγματοποίησε πολλά θαύματα, με αποτέλεσμα να γίνουν Χριστιανοί οι βασιλείς της Γεωργίας Μιριάν (265-342 μ.Χ.) και Νάνα

Η Αγία Νίνα η Ισαπόστολος  αξιώθηκε να δει τον τόπο, όπου  βρισκόταν ο χιτώνας του Χριστού, στον κήπο των ανακτόρων . Στο σημείο εκείνο  αναγέρθηκε από την ίδια  ο Ιερός  Ναός  του Αγίου Στύλου. Ωστόσο, η ίδια δεν μπόρεσε να δει τελειωμένο τον Ιερό Ναό. Εκοιμήθη μέσα σε μια πτωχή καλύβα, όπου τη δόξασε ο Θεός,αφού διατηρήθηκε  άφθαρτο το λείψανό της.

©Typologos.com 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.