Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτος
Ζητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
19:35:05,07/22/2020

Σήμερα 22 Ιουλίου είναι η γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτος.Φωτογραφία από Hans Braxmeier από το Pixabay
Σήμερα 22 Ιουλίου είναι η γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτος.
Ανάμεσα στους πολυάριθμους Αγίους, που κοσμούν το αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της μακρόχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας του μυροβόλου νησιού της Χίου είναι και η Αγία παρθενομάρτυρας, Μαρκέλλα.
Στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας Μαρκέλλας μεταβαίνουν με ευλάβεια χιλιάδες προσκυνητές, ώστε να προσκυνήσουν τη Μάρτυρα και να την παρακαλέσουν να επέμβει θαυματουργικά για σωματικές – ψυχικές ασθένειες
Η Αγία Μαρκέλλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολλισό της Χίου, αλλά οι ιστορικές και οι βιογραφικές πηγές δεν προσδιορίζουν επακριβώς την ημερομηνία γεννήσεως της. Ο βιογράφος, Όσιος Νικηφόρος ο Χίος αναφέρει πως η Αγία Μαρκέλλα έδρασε περίπου στο 1500 μ.Χ.
Είχε πατέρα ειδωλολάτρη και χριστιανή μητέρα, η οποία πέθανε νεαρή. Η Μαρκέλλα διέθετε βαθιά πίστη κι αγάπη προς τον Κύριο, καλοσύνη, αγνότητα, σεμνότητα κι ευγένεια. Ο Θεός την προίκισε με σοφία κι άπειρα ψυχικά χαρίσματα, αλλά αυτόν τον «επίγειο άγγελο» μίσησε ο εωσφόρος, ο οποίος την πολέμησε διακαώς.
Μάλιστα, ο ειδωλολάτρης και σκληρόκαρδος πατέρας της, την θέλησε ερωτικά προβαίνοντας σε αποτρόπαιες συμπεριφορές! Τότε η Μαρκέλλα διαπίστωσε τον αναίσχυντο χαρακτήρα του σαρκολάτρη πατέρα της κι έφυγε από το σπίτι για να βρει καταφύγιο στα διπλανά όρη.
Ο πατέρας- κτήνος ήθελε – όμως – να τη βρει πάση θυσία. Εκείνη επιχείρησε να προστατευτεί και κρύφτηκε σε μια μεγάλη βάτο, τον οποίο έδειξε ένας βοσκός προς το μανιακό πατέρα της. Μετά, εκείνος άναψε φωτιά στη βάτο και η Μαρκέλλα άρχισε να τρέχει στις πέτρες και στα βράχια
Τότε ο πατέρας – κτήνος φέροντας τόξο εκτόξευσε ένα βέλος προς αυτήν και τη τραυμάτισε σοβαρά. Η Αγία συνέχισε να τρέχει παρά την ακατάσχετη αιμορραγία κι έπεσε κάτω, αφού την εγκατέλειψαν οι δυνάμεις της.
Τότε προσευχήθηκε στον Κύριο να σχίσει τον βράχο και να την κρύψει μέσα. Η παράκληση της Αγίας έγινε πραγματικότητα κι ο βράχος άνοιξε και δέχθηκε το σώμα της κοπέλας μέχρι και το στήθος. Το γεγονός είδε ο σαρκολάτρης πατέρας, ο οποίος με οργή – μίσος έκοψε με ένα μαχαίρι τους μαστούς της Αγίας, τους οποίους πέταξε στο βουνό. Κατόπιν, αποκεφάλισε την κόρη του και πέταξε το κεφάλι στη θάλασσα!
Στην ιερά παράδοση αναφέρεται πως μία ασυνήθιστη λάμψη άρχισε να εκπέμπεται από την κεφαλή της Αγίας, που στέφθηκε με τον ουράνιο κι άφθαρτο στέφανο της θεϊκής δόξας.
Ο σχισμένος βράχος αποτελεί μέχρι και σήμερα για τους προσκυνητές το σημείο ευλαβικής αναφοράς και πηγή ιαμάτων. Όσοι προσεύχονται εκεί με πίστη, παρατηρούν τον ερυθρό χρωματισμό των βράχων και το νερό να βγάζει ατμούς.
Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία εξαιτίας της Θείας Χάρης έχει επιτελέσει η Αγία Μαρκέλλα από την εποχή του μαρτυρίου μέχρι και σήμερα.
Μάρτυρες θαυμαστών σημείων κατέστησαν ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς Επίσκοπος Κορίνθου, ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως κι ο βιογράφος – συντάκτης της Ακολουθίας της Αγίας, Όσιος Νικηφόρος ο Χίος οι οποίοι μετέβαιναν στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας, όπου προσευχόταν.
Η μνήμη της Αγίας παρθενομάρτυρας Μαρκέλλας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου, οπότε λαμπρά πανήγυρη λαμβάνει χώρα στο φερώνυμο ιερό ναό της Αγίας,.
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στην αμμώδη παραλία στον ομώνυμο όρμο της Βολισσού και στην οποία προσέρχονται προσκυνητές απ’ όλη την Ελλάδα.
Οι ομογενείς και οι μετανάστες εκ της Χίου ανά την υφήλιο έκτισαν πολλούς ιερούς ναούς επ’ ονόματι της πολυάθλου κι ένδοξης παρθενομάρτυρος του νησιού. Στη συνοικία του Βοτανικού στην Αθήνα βρίσκεται ο ενοριακό ναό της Αγίας Μαρκέλλας. Κατά τα τελευταία έτη ανεγέρθηκε περικαλλές παρεκκλήσιο στο όνομα της Αγίας στην περιοχή της Κάτω Κηφισιάς. Γραφικά παρεκκλήσια για την Αγία Μαρκέλλα μπορεί κανείς να προσκυνήσει στις Σπέτσες, στην Άνδρο, στη Μήλο, στη Σαντορίνη και στη Σάμο.
©Typologos.com 2020 . Με στοιχεία από θρησκευτικές κι ιστορικές πηγές