Αγένεια

Tης Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου

22:02:38,05/28/2019
Μουλάρι-Φωτογραφία από Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay

Η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου παρατηρεί εύστοχα πως η ευγένεια τείνει να γίνει μειονέκτημα στη σύγχρονη εποχή. Φωτογραφία από Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay

«Αγένεια είναι η προσπάθεια του χαμηλού επιπέδου ατόμων να παραστήσουν τους σπουδαίους»,
Eric Hoffer (1898- 1983 Αμερικανός συγγραφέας & φιλόσοφος)

 

Η λέξη αγένεια προέρχεται από την αρχαία ελληνική  «αγέννεια» (ἀ + γέννα) από την οποία προέκυψε η λέξη ἀγένεια με παράγωγο τη λέξη ἀγενής.

Στην αρχαιότητα αγενής θεωρούνταν ο άνθρωπος με ταπεινή καταγωγή, ο αμόρφωτος και ο ηθικά αγροίκος. Επίσης,  η έλλειψη γενναιότητας ήταν κι αυτή ένδειξη αγένειας.

Στον ιουδαϊσμό επικεντρώνoνταν στην έλλειψη ευγενούς καταγωγής. Ο αγενής άνθρωπος δεν έχει ευγένεια. Του λείπουν οι καλοί τρόποι και στο λόγο, καθώς και στις πράξεις.

Έχει προσβλητική συμπεριφορά και έλλειψη διακριτικότητας.

Δεν είναι κόσμιος και ευπρεπής. Είναι χοντροκομμένος με ανάρμοστο λόγο και απρεπείς πράξεις. Άξεστος, ξερόλας και θορυβώδης.

Η συμπεριφορά του αγενούς ανθρώπου δείχνει άνθρωπο με πνευματική και ψυχική κατωτερότητα. Ο αγενής άνθρωπος μειώνει τους συνανθρώπους του, τους μιλάει περιφρονητικά και τους προσβάλλει. Διαφωνεί και κατηγορεί τα πάντα, κάνει τον έξυπνο, είναι ισχυρογνώμων, καθώς και πνεύμα αντιλογίας.

Προσπαθεί μέσα από την αγενή συμπεριφορά του,  να επιβληθεί και να φανεί ότι είναι κάποιος και ότι έχει δύναμη,καθώς και εξουσία.

Κάνει το σνομπ και πιστεύει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται. Είτε σε γνωρίζει είτε όχι σε συμπεριφέρεται απαράδεκτα.

Αν δε σε γνωρίζει σε βλέπει με αδιαφορία και περιφρόνηση, αφ’ υψηλού. Αν σε γνωρίζει η συμπεριφορά του είναι επιθετικά προσβλητική. Αν έναν αγενή τον αντιμετωπίσεις με παρόμοιο τρόπο κυριολεκτικά εκπλήσσεται.

Θεωρεί ότι  θα πρέπει μόνον  αυτός να φέρεται προσβλητικά και δείχνει να απολαμβάνει περισσότερο την αγένειά του, όταν αντιμετωπίζει ευγενική συμπεριφορά. Τον αγενή άνθρωπο θα πρέπει να τον αποφεύγεις συστηματικά. Αν αναγκαστικά , θα πρέπει να έχεις επαφή μαζί του, θα  πρέπει να δείχνεις ότι δεν ενοχλείσαι. Δεν του δίνεις σημασία. Ούτε δείχνεις θυμό, ούτε αγανάκτηση ούτε καν περιφρόνηση.

 Με το  χρόνο θα συνειδητοποιήσει την κατάσταση όσο βεβαίως του επιτρέπει η ψυχική και πνευματική του κατάσταση. Στις ημέρες μας,  οι αγενείς άνθρωποι τείνουν να αποτελέσουν την πλειοψηφία. Τους συναντάμε σ’ όλες τις ηλικίες και σ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αντιθέτως η ευγένεια στις ημέρες μας, συναντάται όλο και λιγότερο.  Τώρα οι ευγενείς άνθρωποι είναι η μειοψηφία και είναι δαχτυλοδεικτούμενοι.

Ίσως η ευγένεια να έχει αρχίσει να θεωρείται και μειονέκτημα.

©Τypologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.