Αγάπη, το κλειδί για τη βελτίωση του κόσμου…

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

13:32:19,01/30/2019
Τριαντάφυλλο

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για την αγάπη, που είναι το κλειδί για τη βελτίωση του κόσμου

Πόσες φορές δεν έχουμε στεναχωρηθεί για το κακό που υπάρχει στον κόσμο! Πόσες φορές λέμε πως θα θέλαμε περισσότερη καλοσύνη και λιγότερη αδικία.

Όλοι μας,  ζητάμε θέσπιση σκληρότερων νόμων,  επειδή θεωρούμε πως με αυτό τον τρόπο θα παταχθεί δραστικά η αδικία και η εγκληματικότητα. Όμως, ισχύει πράγματι αυτό; Και ποια είναι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα;

Η σκληρότητα στους νόμους δεν εγγυάται τη μείωση της εγκληματικότητας ή την ευαισθητοποίηση των  ανθρώπων. Η αυστηρή οικογενειακή ανατροφή δεν επαρκεί για να διδάξει την ηθική σε ένα νέο άνθρωπο. Ούτε η αυστηρή προσκόλληση σε ένα θρησκευτικό δόγμα.

Εκατομμύρια άνθρωποι διδάχτηκαν το «ου φονεύσεις»  και όμως, φόνευσαν. Εκατομμύρια διδάχτηκαν το «ου κλέψεις»  και όμως, έκλεψαν.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο άνθρωπος μαθαίνει να υπακούει επιδερμικά σε κάποιους κανόνες, δεν ενδιαφέρεται να εμβαθύνει σε αυτούς.

Τους αποστηθίζει φοβούμενος την τιμωρία του εξωτερικού περιβάλλοντος και όχι επειδή έχει αντιληφθεί το πραγματικό νόημά τους. Καθημερινά ακούμε για την αγάπη, που θα  πρέπει να δείχνουμε στο περιβάλλον; Πόσοι, όμως, έχουν πάρει από το χέρι το παιδί τους,  να πάνε μαζί σε ένα άλσος και να φυτέψουν ένα δεντράκι; Σχεδόν κανείς.

Το κλειδί για την πρόοδο της κοινωνίας είναι η αγάπη. Όταν αντιληφθούμε πως ο άλλος δεν είναι ένας ξένος για εμάς, δε μας είναι άγνωστος,  αλλά ένα κομμάτι από εμάς τότε θα επιθυμούμε λιγότερο να τον βλάψουμε. Αν μάθουμε να βάζουμε στη θέση του ετέρου ανθρώπου  πάντοτε εμάς και να αντιμετωπίζουμε τον άλλο σαν ένα κομμάτι του εαυτού μας, τότε και μόνο τότε η κοινωνία θα κάνει άλματα ουσιαστικής προόδου.

Η αγάπη κάνει τον κόσμο καλύτερο, όχι η σκληρότητα και η σκληροκαρδία του νόμου. Μπορεί μεν να φοβίσει, αλλά όχι να με αλλάξει εσωτερικά έναν άνθρωπο. Η αγάπη δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα; Επάνω από όλα είναι και μία επιλογή. Ας επιλέξουμε να τη βάλουμε στη ζωή μας, λοιπόν.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.