Αγάπη

Της Ιωάννας Βασιλειάδου

Αρθρογράφου  

13:39:45,04/14/2019
Αγάπη και λογοτεχνία- Φωτογραφία από Jess Watters από το Pixabay

Οι άνθρωποι ζουν πραγματικά μόνο με την αγάπη , γράφει η αρθρογράφος Ιωάννα Βασιλειάδου. Φωτογραφία από Jess Watters από το Pixabay

 

Η Σοφία Λόρεν τραγούδησε μαζί με τον Τόνυ Μαρούδα στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» το 1957 το υπέροχο και διαχρονικό τραγούδι «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη»:

Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη

τι είν’ αυτό, τι είν΄αυτό

που κρυφά τις καρδιές οδηγεί

κι όποιος το ’νιωσε το νοσταλγεί

Τι είναι λοιπόν η αγάπη;

Μία μικρή λέξη με μεγάλη, όμως, σημασία. Ίσως τη  μέγιστη όλων των λέξεων αλλά και των συναισθημάτων. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι όλο το νόημα της ζωής. Δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε λέξεις. Βαθύ νόημα κι  ουσιαστικό συναίσθημα. Δεν υπάρχει μία ακριβής ερμηνεία. Υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες. Έρωτας, πάθος, φιλία, χημεία, η αγάπη των γονέων προς τα παιδιά τους, και το αντίστροφο κτλ.

Η αγάπη είναι ίσως το πιο ισχυρό συναίσθημα που υπάρχει, ένα συναίσθημα γλυκό και πλήρες, τρυφερό και καθηλωτικό ταυτόχρονα, ένα συναίσθημα δύσκολο να γεννηθεί, αλλά δυσκολότερο να διατηρηθεί.

Η αγάπη, επίσης, δεν έχει μέτρο μέτρησης. Καθένας αγαπά διαφορετικά και με διαφορετικό μέγεθος. Άλλοι αγαπούν βαθιά και παντοτινά,  ενώ πολλοί επιφανειακά και η αγάπη τους, έχει χρονικό όριο. Κάποιοι στιγμή περιορίζεται, έως ότου εξαφανίζεται. Αυτό έχει να κάνει με τις συγκυρίες, αλλά και με τον χαρακτήρα του εκάστοτε ανθρώπου.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι βαθιά συναισθηματικοί ενώ άλλοι δεν εμπνέονται από τέτοια αισθήματα. Ίσως  ακούγεται περίεργο αλλά ίσως λόγω εγωισμού ή λόγω σκληρότητας του χαρακτήρα  δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους,  να εκδηλωθούν.

Η αγάπη είναι πράξεις. Ίσως κάποιες φορές και θυσία. Παρά ταύτα πέρα από τις πράξεις και τα λόγια είναι πολύ σημαντικά στην αγάπη. Έχουμε ανάγκη να μιλάμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας,  αλλά και να ακούμε λόγια αγάπης και τρυφερότητας.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που λέει κάποιος την λέξη «σ’ αγαπώ». Αυτό οφείλεται και στις προθέσεις που έχει. Μπορεί να εκφράζει το συναίσθημα της αγάπης,  προκειμένου να πετύχει κάτι. Να έχει ιδιοτελείς σκοπούς. Υπάρχει περίπτωση να είναι αληθινά τα συναισθήματα,  αλλά θα υπάρχουν αμφιβολίες μέχρι  και να αποδείξει με πράξεις την αγάπη του, ώστε να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες.

Η αγάπη, επίσης, έχει πολλές εκφάνσεις. Μπορεί να είναι αγάπη προς ένα στόχο, προς μία δραστηριότητα, προς τη θρησκεία, προς την πατρίδα.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι αγάπη είναι η θέληση και η προσπάθεια του ανθρώπου για αυτοβελτίωση και πνευματική καλλιέργεια. Σ’ αυτήν την περίπτωση η αγάπη είναι ξεκάθαρη, γνήσια και διαρκώς εξελίξιμη.

Η αγάπη έχει πολλές έννοιες και μεγάλη σημασία στη ζωή όλων των ανθρώπων, των ζώων,  αλλά ακόμη και των φυτών.

Χωρίς την αγάπη τίποτε δεν είναι όμορφο, δεν έχει νόημα, δεν αναπτύσσεται. Τα φυτά χρειάζονται αγάπη για να αναπτυχθούν. Τα ζώα θέλουν αγάπη για να είναι ευτυχισμένα και ιδιαίτερα κάποια, όπως τα πιστά σκυλάκια δεν ζουν  χωρίς την αγάπη απέναντι κυρίως στο αφεντικό τους. Αλλά και οι άνθρωποι χωρίς την αγάπη δεν είναι πραγματικά υγιείς,  γιατί η αγάπη φέρνει την ψυχική ανάταση και συνεπώς και τη  σωματική υγεία. Με την αγάπη φωτίζονται, λάμπουν  κι  ακτινοβολούν. Με μια λέξη ΖΟΥΝ

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.