Ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου «ανεβαίνει» το Σεπτέμβριο 2018 στο Θέατρο Δάσους
Ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου «ανεβαίνει» το Σεπτέμβριο 2018 στο Θέατρο Δάσους
16:26:48,07/17/2018
Το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου «Αγαμέμνων» σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις και το παρουσιάζει στις 9 το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου 2018 στο Θέατρο Δάσους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Δάσους στη Θεσσαλονίκη.
Το διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Ως Κλυταιμήστρα εμφανίζονται η Μαρία Πρωτόπαππα. Επί της σκηνής θα ερμηνεύσουν ρόλους ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Αργύρης Πανταζάρας και η Ιώβη Φραγκάτου , ενώ θα βρίσκεται δωδεκαμελής χορός.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει επί σκηνής τον Αγαμέμνονα και τον Αίγισθο
Το έργο ανεβαίνει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Χάρη Πεγιάζη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο στις 6 & 7 Ιουλίου 2018, όπου την παρακολούθησαν 15.000 θεατές. Έκτοτε περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και θα κάνει «στάση» τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.
Τα διαδραματιζόμενα της αρχαίας τραγωδίας του Αισχύλου εκτυλίσσονται στο Άργος, όπου επιστρέφει ο Αγαμέμνων επιστρέφει μετά από το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Μάλιστα, μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη και το παλάτι, φέρνοντας μαζί του, ως αιχμάλωτη την τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα και μάντισσα Κασσάνδρα.
Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται το σύζυγό της, με στόμφο και τιμή. Ωστόσο, πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται πως η ενθουσιώδης υποδοχή της ίδιας υποκρύπτει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για το φόνο της κόρης τους, Ιφιγένειας, την οποία θυσίασε ο Αγαμέμνονας στην Αυλίδα, ώστε να ξεκινήσουν τα πλοία της εκστρατείας δέκα χρόνια πριν.
Το κόκκινο χαλί που στρώνει, για να το δεχτεί «οδηγεί» σ’ ένα λουτρό αίματος μέσα στο οποίο με τη συνέργεια του εραστή της, Αίγισθου θα πνιγούν και ο ίδιος και η ερωμένη του.
«Αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας. Πράγματι, χάνουμε αέναα στον αγώνα με το φόβο μας.
Πράγματι, φτιάχνουμε πολιτείες ασταμάτητα και είμαστε αιχμάλωτοι στις φυλακές, που χτίζουμε εκούσια με τα ίδια μας, τα χέρια.
Πράγματι, περιμένουμε σωτήρες και όταν τελικά εμφανιστούν, συνειδητοποιούμε ότι δεν αξίζουν παρά τον οίκτο μας. Πράγματι, αυτό που ονομάσαμε «δικαιοσύνη», μας οδηγεί αργά ή γρήγορα στο έγκλημα.
Όλοι είμαστε ένοχοι. Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη. Ευτυχισμένος είναι εκείνος που κατάφερε ν’ απαλλαγεί απ’ τις ελπίδες και τις προσδοκίες του, καθώς και έμαθε την υπομονή.
Ο κόσμος του «Αγαμέμνονα» είναι ζοφερός. Αλλά, επιτρέψτε το ταξίδι μας, στον κόσμο του, να είναι ουσιαστικό και συναρπαστικό, γιατί πιστεύω ότι η οδηγός μας – η Ποίηση – γνωρίζει το δρόμο προς τη χαρά», σημειώνει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Τη μετάφραση έκανε ο Γιώργος Μπλάνας. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Τα Σκηνικά – Κουστούμια σχεδίασε ο Κέννυ ΜακΛέλλαν. Τη μουσική μελοποίησε και δίδαξε ο Χάρης Πεγιάζης. Τη κίνηση έδειξε ο Έντι Λάμε. Τους φωτισμούς τοποθέτησε ο Αλέκος Γιάνναρος. Το σκηνοθέτη βοήθησε η Συγκλητική Βλαχάκη.

O “Αγαμέμνων” του Αισχύλου θέτει τα ερωτήματα της δικαιοσύνης, που ενίοτε “ακροβατεί” στα έσχατα όρια της ανθρώπινης ψυχής. Φωτογραφία: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αργύρης Πανταζάρας και Ιώβη Φραγκάτου.
Το χορό απαρτίζουν οι ηθοποιοί: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου και Γιώργος Παπανδρέου.
Την παραγωγή διηύθυνε η Αναστασία Καβαλλάρη και την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Αλίκη Δανέζη Knutsen.
Τα Promo photos είναι του Τάσου Θώμογλου.
Τις φωτογραφίες της παράστασης & αφίσας και το Trailer «τράβηξε» ο Πάτροκλος Σκαφίδας.
Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά, χωρίς διάλειμμα.
Τιμές εισιτηρίων διαμορφώθηκαν ως εξής:
Το κανονικό είναι στα 17 ευρώ. Το μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, Α.ΜΕ.Α., άτομα ηλικίας άνω των 65) τιμάται στα 12 ευρώ .
©Typologos.com 2018