Αυτοδιοίκηση και όραμα

Του Ηλία Ζάχαρη

Περιφερειακού  συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιου  δημάρχου Νεάπολης –Συκεών 

επικεφαλής της παράταξης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Άρθρο αποκλειστικά για τον «Τυπολόγο»

14:14:29,01/25/2019
Ηλίας Ζάχαρης -Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας - υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας – υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών και επικεφαλής της παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ γράφει για το όραμά του περί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το όραμα, που έχει κάποιος, ο οποίος ασχολείται με τα κοινά.

Τι θέλει να κάνει, τι θέλει να προωθήσει, με τι θα είναι ευχαριστημένος.

Υπάρχει και η έρπουσα καχυποψία, η οποία συνδέεται με όλα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Βουλή και η διαρκής φημολογία μετά από όλα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό με τις μετακινήσεις βουλευτών και με την πλαστή πλειοψηφία, που τόλμησε να πάει κόντρα στη βούληση εκατομμυρίων Ελλήνων.

Αυτή η φιλολογία δε σταματά πουθενά και συμπαρασύρει και την αυτοδιοίκηση. Κυρίως όταν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης λένε μεγάλα λόγια και εφευρίσκουν έναν πήχη, που τον βάζουν εξαιρετικά ψηλά. Τόσο ψηλά που είναι αδύνατο να περάσουν από επάνω.

Το δικό μας,  το όραμα είναι εξαιρετικά απλό.

Θέλουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, όχι όταν μας χρειαστεί, αλλά πριν μας χρειαστεί. Να είμαστε δίπλα του, κάνοντας τη ζωή του ευκολότερη.

Τι να τα κάνεις τα μεγάλα λόγια από κάποιον που δεν μπορεί να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς σε δύσκολες καιρικές συνθήκες;

Το να μη βγαίνουμε από τα σπίτια μας, δεν είναι λύση. Το ζήτημα είναι να μπορούμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, με όποιες συνθήκες επικρατούν.

Αυτό το  «δίπλα στον πολίτη» χρειάζεται – όμως – μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Για παράδειγμα, πρέπει να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πόσα αυτοκίνητα πρέπει να βρουν χώρο στάθμευσης στο δήμο. Διότι ο πολίτης πρέπει να διευκολυνθεί στις μετακινήσεις του. Τι να το κάνει, αν χρειάζεται μισή ώρα να γυρίζει γύρω από το σπίτι του, για να αφήσει επικίνδυνα παρκαρισμένο το αυτοκίνητο του;

Αυτά δεν λύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε μένουν στην άκρη,  γιατί δεν μπορούν να λυθούν. Θέλουν δουλειά με σχεδιασμό.

Και προφανώς το δίπλα στον πολίτη, σημαίνει δίπλα σε αυτούς, που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι ούτε φιλανθρωπία, ούτε ψηφοθηρία. Χρειάζεται σεβασμός σε όσους έχουν ανάγκη και μάλιστα χωρίς να το μαθαίνουν οι υπόλοιποι.

Γι’ αυτό το όραμα μου, είναι εξαιρετικά γήινο και απλό: Να είμαι χρήσιμος. Χρήσιμος στην πόλη μας, χρήσιμος στο δήμο μας, χρήσιμος στους ανθρώπους μας. Έτσι θα μπορέσουμε να αφήσουμε το στίγμα μας, στις επόμενες γενιές. Όχι με πλακέτες εγκαινίων που θα γράφουν το όνομα του δημάρχου.

Έτσι πολιτεύτηκα μέχρι και τώρα, αυτό έμαθα από τους δασκάλους μου στην πολιτική. Γι’ αυτό θέλω να κριθώ, όταν τελειώσει η θητεία μου.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.