Συνολικά 27 εστίες της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη γειτονική Βουλγαρία

18:49:43,08/10/2019
Χοίρος- Φωτογραφία από Yair Ventura Filho από το Pixabay

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει πως απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιολογικής ασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων ( εμπορικές ή μη) ανεξαρτήτως δυναμικότητας.Φωτογραφία από Yair Ventura Filho από το Pixabay

Συνολικά 27 εστίες της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων (Α.Π.Χ) σε αγριόχοιρους , άλλες 24  σε οικόσιτους χοίρους (backyard)  και έτερες 6  σε μεγάλες εμπορικές μονάδες έχουν διαπιστωθεί  στη γειτονική Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να θανατωθούν 128.632 ζώα, ενώ διαφαίνεται ότι ο ιός μετακινείται νοτιότερα.

Γι’ αυτό το λόγο από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει πως απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιολογικής ασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων ( εμπορικές ή μη) ανεξαρτήτως δυναμικότητας

Πέρα από την ανάγκη της τήρησης αυστηρών μέτρων βιολογικής ασφάλειας από τους  υπεύθυνους εμπορικών εκμεταλλεύσεων  επισημαίνεται ότι οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων ( που διατηρούνται στις  αυλές) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:

 α) Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης),  ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο – έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων.

β) Κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων να γίνεται  χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή  σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι.

 Γ) Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων.

 δ) Καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων.

 ε) Περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό.

 στ) Σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων.

 ζ) Αποφυγή σχηματισμού στάσιμων νερών που προσελκύουν έντομα.

η) Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.

 θ) Τακτική χρήση εξωπαρασιτοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα.

 ι) Αποθήκευση των ζωοτροφών σε στεγασμένο χώρο και

κ) Δήλωση των χοίρων τους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς  και η σήμανσή τους.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων:

α) Η είσοδος ή  και η μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων, καθώς και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων.

β) Η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων.

γ) Η  είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων.

δ) Η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις  εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

 Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνεται ότι η τήρηση μέτρων βιολογικής ασφάλειας από τους κατόχους οικόσιτων χοίρων είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποτραπεί η ενδεχόμενη επαφή των ζώων τους,  με μολυσμένους αγριόχοιρους ή άλλους χοίρους ελεύθερης βόσκησης, καθώς και η ενδεχόμενη μόλυνση των οικόσιτων χοίρων μετά από τη βρώση μολυσμένης ζωοτροφής ή επαφή τους,  με μολυσμένα υλικά, ρουχισμό, εξοπλισμό , καθώς και άλλα αντικείμενα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για να επιτραπεί η  πώληση χοίρων από κατόχους εμπορικών εκμεταλλεύσεων, με σκοπό την εκτροφή τους ως οικόσιτα (backyard), τα οποία αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό για την μετάδοση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων θα πρέπει «…ο υπεύθυνος της συστηματικής χοιροτροφικής εκμετάλλευσης να υποβάλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ) αναφέροντας τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική  διεύθυνση, τηλέφωνο) του υποψήφιου αγοραστή, προσκομίζοντας υπεύθυνη δήλωση του τελευταίου, σχετικά με τη διαθεσιμότητα περιφραγμένου χώρου και την τήρηση μέτρων βιολογικής ασφάλειας κατά την υποδοχή, καθώς και τη  διατήρηση των ζώων.

Η έκδοση της έγγραφης σύμφωνης γνώμης της Δ.Α.Ο.Κ σχετικά με την πώληση των ζώων, με κοινοποίηση στον κάτοχο-υπεύθυνο της συστηματικής εκμετάλλευσης και τον υποψήφιο αγοραστή, πραγματοποιείται μετά από επιτόπια επίσκεψη στο χώρο εκτροφής του αγοραστή, ο οποίος υποχρεωτικά θα  πρέπει να έχει δηλώσει στην Δ.Α.Ο.Κ και σημάνει τα ζώα που κατέχει, καθώς και να τηρεί τα μέτρα βιολογικής ασφάλειας.

 Σε περίπτωση της  μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης τους, επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που  προβλέπονται από το νόμο κι εφόσον κριθεί απαραίτητο, για λόγους προστασίας της υγείας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας,  τότε θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα.

σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεω,  «…δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση –ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η ασθένεια των ζώων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης μέτρων βιολογικής ασφάλειας».

 «Παρακαλούνται οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των χοιροτρόφων να συνδράμουν τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες στην εφαρμογή των σχολαστικών μέτρων βιολογικής ασφάλειας με κάθε πρόσφορο μέσο εκ μέρους των μελών τους, και να ενημερώσουν τις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την ύπαρξη οικόσιτων εκτροφών σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τις εκτροφές τους»,  δημοσιοποιεί το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.