Αύξηση μοναξιάς στις γυναίκες λόγω COVID19!
Η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει τη μοναξιά
και άλλα κοινωνικά ζητήματα, ειδικά στις γυναίκες
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:07:21,03/05/2021

Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί η τήρηση της φυσικής απόστασης να είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η απόσταση εντός και μεταξύ των σχέσεων μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη βλάβη στην ψυχική υγεία, καθώς και στην ευεξία ενός ατόμου.Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Σημαντική αύξηση στη μοναξιά και στη μείωση των συναισθημάτων φιλίας ιδιαίτερα στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 διαπίστωσαν οι ερευνητές της Mayo Clinic, οι οποίοι δημοσίευσαν πρόσφατα το άρθρο μιας νέας έρευνας στο περιοδικό Social Science & Medicine.
Tήρηση φυσικής απόστασης και ψυχική υγεία
Οι ερευνητές λένε ότι μπορεί η τήρηση της φυσικής απόστασης να είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας,αλλά η απόσταση εντός και μεταξύ των σχέσεων μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη βλάβη στην ψυχική υγεία, καθώς και στην ευεξία ενός ατόμου. Η απόφαση του κλεισίματος των επιχειρήσεων ή των σχολείων και η ακύρωση των κοινωνικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων – ενώ είναι αποτελεσματική για την επιβράδυνση της εξάπλωσηςασθενειών – μπορεί να έχει ακούσιες κοινωνικές, διανοητικές, οικονομικές συνέπειες ή ακόμα και να «οδηγήσει» στην κατάχρηση ουσιών (σ.σ. βλέπε σχετική έρευνα)
«Πρέπει να γίνει μια συνειδητή προσπάθεια για να υπάρξει μία ουσιαστική κοινωνική σύνδεση με άλλους.Σε περιόδους κοινωνικής πίεσης και άγχους, είναι σημαντικό όχι μόνο να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, αλλά και να είμαστε παρόντες»,εξηγεί ο γιατρός εσωτερικής ιατρικής της Mayo Clinic και ανώτερος συγγραφέας του άρθρου, Jon Ebbert, MD.
Οι ερωτήσεις
Οι ερευνητές θέλησαν να μετρήσουν τις αλλαγές,που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, συνέκριναν τα αποτελέσματα της έρευνας από 1.996 ασθενείς που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το Φεβρουάριο του 2018 και πάλι κατά τη διάρκεια των παραγγελιών παραμονής στο σπίτι, που αποφασίστηκαν το Μάιο του 2020 στις Η.Π.Α.
Οι ερωτήσεις χωρίστηκαν σε έξι τομείς:
♦Τη συναισθηματική υποστήριξη.
♦Την υλικοτεχνική υποστήριξη(σ.σ.Η βοήθεια στα καθημερινά καθήκοντα).
♦Τη φιλία.
♦Τη μοναξιά.
♦Την αντιληπτή απόρριψη.
♦Την αντιληπτή εχθρότητα.
Οι απαντήσεις των γυναικών
Οι γυναίκες ανέφεραν πως είχαν υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας,σε σύγκριση με τους άνδρες.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένας επιβαρυντικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι η απασχόληση των γυναικών ήταν πολύ πιο πιθανό να επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία ανεργίας στις Η.Π.Α.
«Ο χώρος της εργασίας είναι συχνά ένας τόπος κοινωνικής δικτύωσης και υποστήριξης. Επιπλέον, καθώς οι θέσεις εργασίας μεταβαίνουν από το χώρο εργασίας στο σπίτι, αυτό θα μπορούσε να έχει περαιτέρω τεταμένες κοινωνικές συνδέσεις για τις γυναίκες», λέει η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου κι ερευνήτρια των υπηρεσιών υγείας και επιδημιολόγος του Τμήματος Ιατρικής του Mayo Clinic, Lindsey Philpot, Ph.D.
Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν στη μείωση των φιλικών σχέσεων ακολουθούμενη από την αύξηση της μοναξιάς.

Από την όλη έρευνα προέκυψαν και καλά νέα, καθώς διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε η συναισθηματική και η υλικοτεχνική υποστήριξη,ενώ μειώθηκε η αντιληπτή εχθρότητα!Φωτογραφία από Werner Heiber από το Pixabay
Η προσωπική σύνδεση
«Η προσωπική σύνδεση έρχεται σε πολλές μορφές.Μπορεί να παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια μιας μολυσματικής πανδημίας,μπορεί οι γυναίκες να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της μοναξιάς.Όλοι πρέπει να θυμόμαστε να επικεντρωθούμε στις φιλίες, για να παραμένουμε ανθεκτικοί κατά τη διάρκεια σημαντικών αλλαγών στις κοινωνικές δομές», επισημαίνει ο Dr. Ebbert.
Από την όλη έρευνα προέκυψαν και καλά νέα, αφού:
♦Διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε η συναισθηματική και η υλικοτεχνική υποστήριξη!
♦Μειώθηκε η αντιληπτή εχθρότητα!
Ωστόσο,εκείνοι ή εκείνες που είχαν κακή υγεία δήλωσαν αρχικά ότι μειώθηκε η συναισθηματική υποστήριξή τους.Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν αλλαγές στην αντιληπτή απόρριψη.
«Άτομα με περισσότερα προβλήματα υγείας μπορεί να βιώσουν τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια μίας σημαντικής κοινωνικής αλλαγής, αφού ενδέχεται κάποιες φορές να τη χρειάζονται περισσότερο» υπογραμμίζει ο Dr. Ebbert.
Κάντε τηλεδιασκέψεις!
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα υποστηρίζονται από την υπόθεση που ρυθμίζει το άγχος και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να αποτελέσουν ρυθμιστικό παράγοντα κατά τη διάρκεια των αγχωτικών περιόδων.
«Η τήρηση της φυσικής απόστασης απαιτεί από εμάς να είμαστε πιο σκόπιμοι να προσεγγίσουμε, να συνδεθούμε και να ξοδεύουμε (εικονικό-διαδικτυακό) χρόνο με τους άλλους. Επομένως, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προγραμματίσετε μια ημερομηνία τηλεδιάσκεψης για καφέ με ένα φίλο, να συμμετάσχετε ή να φιλοξενήσετε μια διαδικτυακή βραδιά trivia ή να σηκώσετε το τηλέφωνο και να καλέσετε μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο σας», σημειώνει ο Dr. Philpot.
Τα άτομα βρισκόμενα σε μια σχέση αποτελούσαν το 77% των ερωτηθέντων. Το 63% ήταν γυναίκες. Το 78% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι βρισκόταν σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας. Η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν τα 60 έτη.
©Typologos.com 2021